Σε συνεχή υποχώρηση βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, διευκολύνοντας το δανεισμό του Δημοσίου σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας και των πρόσθετων χρηματοδοτικών αναγκών που δημιουργεί. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της εξαιρετικά ευνοϊκής επίδρασης που έχουν οι μεγάλες αγορές ελληνικών τίτλων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο του προγράμματος για την πανδημία (PEPP).
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κατά 3,1% στο 1,047% και πλέον βρίσκεται αρκετά κοντά στα επίπεδα λίγο κάτω από το 1%, που είναι το ιστορικό χαμηλό, όπου είχε υποχωρήσει η απόδοση πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο και πριν ανακοινωθεί το μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, στο οποίο περιλήφθηκε για πρώτη φορά η Ελλάδα, η απόδοση του 10ετούς είχε πλησιάσει και το 4%, επίπεδο που ουσιαστικά σηματοδοτούσε τον αποκλεισμό της χώρας από την αγορά.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου το τελευταίο 12μηνο
Όλοι οι ελληνικοί τίτλοι έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα απόδοσης, με τα έντοκα γραμμάτια ως τη διάρκεια των 6 μηνών να έχουν αρνητικές αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά, ενώ το 5ετές ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση πολύ κοντά στο μηδέν (0,216%).
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά
Οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησυχούν για τη δημοσιονομική επιδείνωση που προκαλεί η πανδημία, καθώς οι αγορές τίτλων από την ΕΚΤ εκλαμβάνονται ως εγγύηση για διατήρηση υψηλών τιμών και χαμηλών αποδόσεων. Όπως έχει γράψει το Business Daily, άλλωστε, η Ελλάδα είναι από τις πλέον ωφελημένες χώρες της ευρωζώνης από το πρόγραμμα για την πανδημία, με τις αγορές τίτλων να πλησιάζουν σε αξία τα 10 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, η αγορά αρχίζει να προεξοφλεί ακόμη πιο θετικές ειδήσεις από την Φρανκφούρτη για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, το συμβούλιο της ΕΚΤ θα συζητήσει προσεχώς τη χρονική επέκταση του προγράμματος για την πανδημία.