Εκτεταμένες απώλειες συνεχίζουν να σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές με τη Wall Street να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν επτά εβδομάδων και να είναι αντιμέτωπη με τον χειρότερο Σεπτέμβριο των τελευταίων 18 ετών.
Η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών οφείλεται στους φόβους ότι μπορεί να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς τα νέα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις ΗΠΑ να παραμένουν το επίκεντρο και χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει ακόμη και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου καθολικού lockdown.
Πτώση 800 μονάδων ή 2,89% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να υποχωρεί 2,32%, ενώ ηπιότερες είναι οι πιέσεις για τον Nasdaq, ο οποίος αποδυναμώνεται κατά 1%. Σε περίπτωση που ο S&P 500 υποχωρήσει από το επίπεδο των 3.223 μονάδων –στις 20.00 ώρα Ελλάδας βρίσκονταν στις 3.240 μονάδες- τότε εισέρχεται σε «περιοχή διόρθωσης», έχοντας υποχωρήσει κατά 10% σε σύγκριση με το πρόσφατο ιστορικό υψηλό του.
Υπενθυμίζεται ότι και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς συμπλήρωσαν τρεις διαδοχικές εβδομάδες πτώσης, ενώ πρόσθετος παράγοντας πίεσης σαφώς είναι και η αποκάλυψη ενός νέου σκανδάλου ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στο οποίο εμπλέκονται πέντε από τους μεγαλύτερους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς ομίλους.
Αποτέλεσμα το SPDR Financial Select Sector ETF να υποχωρεί 3,8%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται η μετοχή της JPMorgan Chase, καθώς συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των πέντε ομίλων που κατηγορούνται για το σκάνδαλο, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 4,4%. Στο -5,5% ο τίτλος της Bank of New York Mellon, η οποία, επίσης, εμπλέκεται στο σκάνδαλο, ενώ απώλειες 1,9% σημειώνει η μετοχή της Goldman Sachs.
Τραπεζικό sell off στην Ευρώπη
Ακόμη πιο σφοδρό ήταν το πλήγμα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την αποκάλυψη του σκανδάλου, με τον τραπεζικό δείκτη του Euro Stoxx 600 να υποχωρεί 5,7%. Σημαντικές, όμως, πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές ταξιδιωτικών ομίλων, καθώς οι φόβοι για ένα δεύτερο γύρο αυστηρών περιοριστικών μέτρων ανά τη Γηραιά Ήπειρο αυξάνουν, με τον αντίστοιχο δείκτη να υποχωρεί 5,2%.
Σε επίπεδο δεικτών ο Euro Stoxx 600 αποδυναμώθηκε 3,2%, με τον DAX 30 στη Γερμανία να καταγράφει πτώση 4,3%, τον CAC 40 στη Γαλλία να υποχωρεί 3,74%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 βρέθηκε στο -3,38%. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 είχε απώλειες 3,43%, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία κινήθηκε 3,75% χαμηλότερα.
Η Deutsche Bank υποχώρησε 8,7%, η Barclays 5,4%, η Commerzbank 5,42% και η Danske Bank 2,89%. Στο Χονγκ Κονγκ, η μετοχή της HSBC υποχώρησε έως και 4,4%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1995, ενώ η μετοχή της Standard Chartered σημείωσε πτώση 3,8%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Μαΐου φέτος.