Με κέρδη τα οποία ενισχύθηκαν στην τελευταία μισή ώρα της διαπραγμάτευσης έκλεισαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι δείκτες της Wall Street, ωστόσο σε εβδομαδιαίο επίπεδο υποχώρησαν ισχυρά, καθώς οι αγορές προσπαθούν να βρουν μια ισορροπία.
«Είναι πιθανό να διατηρηθεί η περίοδος αστάθειας χωρίς κατεύθυνση καθώς οι επενδυτές παλεύουν μεταξύ της ισχυρής ρευστότητας της Fed, του βελτιωμένου οικονομικού σκηνικού και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας με τις αυξημένες αποτιμήσεις», ανέφερε στο CNBC αναλυτής της Nationwide.
Σε μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα, όπου υπήρξαν εναλλαγές προσήμων, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 131 μονάδες, ή 0,5%, στις 27.666 και ο S&P 500 0,05% κλείνοντας στις 3.340 μονάδες. Αντίθετα, ο Nasdaq υποχώρησε 0,6% στις 10.853 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να ενισχύεται έως και 1%.
Και οι τρεις δείκτες σημείωναν άνοδο νωρίτερα, ενώ ο Dow έφτασε να ενισχύεται έως και 294 μονάδες. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Dow έχασε 1,7%, ενώ ο S&P 500 2,5%, στη χειρότερη επίδοση από τον Ιούνιο. Ο Nasdaq έχασε πάνω από 4%, στις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από το -12% την εβδομάδα έως τις 20 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Ακόμα μια προσπάθεια ανάκαμψης του τεχνολογικού κλάδου απέτυχε σήμερα. Η Apple υποχώρησε 1,3%, η Amazon 1,9%, ενώ Facebook, Alphabet και Microsoft επίσης υποχώρησαν.
Σε επίπεδο εβδομάδας, Facebook και Amazon έχασαν πάνω από 5%. Apple και Netflix υποχώρησαν 7,4% και 6,6% αντίστοιχα. Alphabet και Microsoft σημείωσαν πτώση πάνω από 4%. H Tesla στο -10,9%, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος του S&P 500 μειώθηκε κατά 4,4% στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο.
Εξάλλου, το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερουσία για το πακέτο βοήθειας διατηρείται, ενώ επανήλθαν οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, με το Πεκίνο να επιβάλει περιορισμούς σε Αμερικανούς διπλωμάτες, καλώντας τις ΗΠΑ να «διορθώσουν το λάθος τους και να άρουν τους παράλογους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε δραστηριότητες της πρεσβείας της Κίνας και του προσωπικού της». Επίσης, μέρος της ανησυχίας διεκδικούν και οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Αύγουστο, με τους οικονομολόγους να αναμένουν άνοδο 0,3%.
Στα εμπορεύματα, ο χρυσός υποχώρησε 0,8% στα 1.947,90 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας κέρδισε 0,7%. Το πετρέλαιο WTI ενισχύθηκε 0,08% την Παρασκευή, στα 37,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ έχασε 6,1% στην εβδομάδα.
Νωρίτερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,1%. Ο γερμανικός DAX 30 υποχώρησε 0,05%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,48% και ο γαλλικός CAC 40 0,2%, με τον ιταλικό FTSE MIB να κλείνει αμετάβλητος και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να χάνει 0,8%.
Στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών αγορών βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, στον απόηχο και των χθεσινών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.