ΓΔ: 2015.51 1.44% Τζίρος: 255.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Πρωταθλήτρια... στις απώλειες η Αθήνα στην κρίση του κορονοϊού

Ξεπέρασε το 30% η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ μικρότερη η πτώση στα ευρωπαϊκά. Κοντά στο 14% η πτώση του Stoxx 600.

Η πανδημία του κορονοϊού, το επακόλουθο lockdown, οι ανησυχίες για την επιβίωση επιχειρήσεων και οικονομιών και φυσικά οι χιλιάδες απώλειες ανθρώπινων ζωών συνέθεσαν μία εικόνα κάτι παραπάνω από ζοφερή στις αγορές για το α' εξάμηνο του 2020. 

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούσαν παρά να επηρεάσουν και τις μετοχικές αγορές, οι οποίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αγνοήσουν αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινότητα πολιτών αλλά και επιχειρήσεων. 

Ταυτόχρονα η διακοπή κάθε οικονομικής δραστηριότητας για αρκετούς μήνες, με τη μία μετά την άλλη τις χώρες να επιβάλουν καθολικό lockdown δημιουργεί ένα δύσκολο περιβάλλον, με τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία να είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες, καθώς πρόσφατα το ΔΝΤ υποστήριξε ότι η συρρίκνωσή της θα φθάσει φέτος στο 4,9%. 

Μεγάλο «θύμα» το ΧΑ

Ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» μεταξύ των αγορών είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών, η πτώση του οποίου ξεπερνά το 30% για το α' εξάμηνο. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών και εκ πρώτης όψεως μοιάζει... άδικη με δεδομένο ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που είχαν ιδιαίτερα επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, με μικρό αριθμό όχι μόνο θανάτων αλλά και κρουσμάτων. 

Σαφώς υπάρχουν αιτίες και μάλιστα με ισχυρή βάση γι' αυτήν την αρνητική πορεία της ελληνικής αγοράς. 

Πρώτη εξ αυτών το γεγονός ότι ο τουρισμός, αναφερόμενος ως και η «βαριά ελληνική βιομηχανία», αναμένεται να δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα, με τα έσοδά του να εκτιμάται ότι θα μειωθούν φέτος κατά τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με το 2019, το οποίο, βέβαια αποτέλεσε μία χρονιά - ρεκόρ από άποψη εισπράξεων. 

Δεύτερη και άμεσα συναρτημένη με την πρώτη είναι η ύπαρξη κάτι παραπάνω από δυσοίωνων εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία το 2020, καθώς ακόμη και ο υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η ύφεση μπορεί να φθάσει έως και το 8%. Η ΤτΕ βλέπει πιθανότητα ύφεσης έως 9,4%, ενώ εάν εξετάσει κάποιος τις προβλέψεις του ΔΝΤ ή της Κομισιόν, μάλλον θα... τρομοκρατηθεί, πολύ περισσότερο εάν είναι επενδυτής. 

Τρίτη αιτία είναι ο σαφής φόβος των επενδυτών ότι θα υπάρξουν όχι μόνο χρεοκοπίες επιχειρήσεων αλλά και δημιουργία ενός νέου γύρου μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε μία περίοδο που οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονταν -πριν ανακοπεί λόγω πανδημίας- σε μία γρήγορη διαδικασία μείωσή τους. 

 

Πάντως, προς υπεράσπιση του ελληνικού χρηματιστηρίου και η εικόνα των μεγάλων αγορών της Ευρώπης δεν είναι και τόσο θετική, όπως φαίνεται και από τον συνοδευτικό πίνακα. 

Η ισπανική αγορά έχει εισέλθει σε bear market (πτώση άνω του 20%) με τον ΙΒΕΧ 35 να υποχωρεί 24%, ενώ πολύ κοντά σε αυτό το σημείο βρίσκονται τόσο ο ιταλικός FTSE MIB όσο και οι δείκτες Γαλλίας (CAC 40) και Βρετανίας (FTSE 100). Περισσότερο ανθεκτικός εμφανίζεται ο γερμανικός DAX 30 με τις απώλειές του για το α' εξάμηνο να διαμορφώνονται άνω του 7,5%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γραφήματα χρηματιστηρίου οθόνη
MARKET MAKER

Οι... πολύ σκληρές 2.000 μονάδες, πουλάνε οι ξένοι και το ράλι της Aktor

Η πιθανότητα τερματισμού του shutdown στις ΗΠΑ δίνει ώθηση στις αγορές, οι ξένοι πουλάνε, οι τράπεζες στην πρώτη γραμμή, έσπασε τα κοντέρ η Aktor, "έπιασε" τα 27 ευρώ η Motor Oil, υστέρησαν ΟΠΑΠ και Aegean Airlines.
Euronext και Χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλώνει στο 50%+1 μετοχή την πρότασή της για την ΕΧΑΕ η Euronext

Η Euronext σπεύδει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή του πλαισίου από την κυβέρνηση μειώνοντας το όριο αποδοχής για την εξαγορά της ΕΧΑΕ από 67% σε 50%+1 μετοχή, χωρίς παράταση της περιόδου αποδοχής που διαρκεί από 6 Οκτωβρίου ως 17 Νοεμβρίου 2025.
TRADER, MARKETS, XRIMATISTIRIA, XRIMATISTIS
MARKET MAKER

Τι φοβίζει τους επενδυτές, τα νούμερα των τραπεζών και το μυστικό της Lavipharm

Κάτω από τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, «φτιάχνουν» ρευστότητα οι επενδυτές, τα αποτελέσματα των τραπεζών, η κίνηση ΜΑΤ της Aktor, το μυστικό της Lavipharm και οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της HelleniQ Energy
Γραφική χρηματιστηρίου πτώσης
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Εβδομαδιαίες απώλειες -0,42%, προβλημάτισαν αποτελέσματα - ξένες αγορές

Στις 1.986,89 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,57%. Κινήσεις αύξησης ρευστότητας από τους επενδυτές στην πλειονότητα των μετοχών, πλην ενεργειακού κλάδου, όπου οι εξελίξεις διατήρησαν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις.