ΓΔ: 2274.35 6.04% Τζίρος: 322.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:20:41
Φώτο: Shutterstock

Η ανεργία καθηλώνει την Wall Street, αναμένονται κρίσιμες ανακοινώσεις Τραμπ

Σε αρνητικά πρόσημα γύρισαν οι βασικοί δείκτες, «στη σκιά» των στοιχείων για την ανεργία και ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις Τραμπ για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας.

Αρνητικές τάσεις επικρατούν λίγο πριν τις 20:00 ώρα Ελλάδας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με νωρίτερα. Οι επενδυτές παρουσιάζονται ανήσυχοι, τόσο από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, όσο κι από τα στοιχεία για την ανεργία που μαρτυρούν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, 5,245 εκατ. Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για λήψη επιδόματος ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Απριλίου, γεγονός που «μεταφράζεται» σε εκτόξευση της ανεργίας στο 15%.

Αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των πολιτών που έχασαν την εργασία τους από τις αρχές Μαρτίου να φθάνει στα 22 εκατ., «σβήνοντας» όλα τα κέρδη που είχε επιτύχει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί σε μία έστω και αμυδρή ένδειξη ελπίδας ότι ο αριθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων υποχωρεί στο σύνολό του για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα.

Ακόμα, μια ελαφριά αισιοδοξία υπάρχει από το γεγονός ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και μερικές οικονομίες στην Ευρώπη, ετοιμάζουν σχέδια για επιστροφή σε μία μερική κανονικότητα. Εντός ολίγου αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις του Τραμπ για το σχεδιασμό ανοίγματος της οικονομίας, με πολλούς παρατηρητές να εκτιμούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα προχωρήσει σε τολμηρά μέτρα επανεκκίνησης, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των ειδικών και πολλών κυβερνητών πολιτειών.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά -1,11%, στις 23.244 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει άνοδο +0,33% , ενώ ο S&P 500 έχει γυρίσει αρνητικά και πλέον υποχωρεί κατά -0,50% στις 2.769 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται ακόμα πιο χαμηλά από το αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 18 ετών, που κατέγραψε χθες και υποχωρεί κατά -0,40% στα 19,79 δολάρια το βαρέλι. Πτώση -1,26 καταγράφει και το μπρεντ, το οποίο διαπραγματεύεται στα 27,34 δολάρια το βαρέλι. Απώλειες και για τον χρυσό, που υποχωρεί κατά -0,61% στα 1.729 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινείται ανοδικά έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας, ενώ η ισοτιμία με το ευρώ διαμορφώνεται στο 1,088 δολ./ευρώ. Τέλος, στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης, στο 0,6%.

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο κατά +0.21%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη +0.55%.

Στον αντίποδα, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε οριακά κατά -0.08%, ενώ στη Ζυρίχη, ο SMI, κινήθηκε ανοδικά κατά +1,18%. Στην Ισπανία, ο ΙΒΕΧ 35, υποχώρησε κατά -1,11%,, ενώ, στην Ιταλία, ο FTSE MIB σημείωσε μικρή άνοδο +0.29%. Τέλος, ο Euro Stoxx 50 έκλεισε με άνοδο +0.15%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ράλι σε ΧΑ και διεθνείς αγορές εν αναμονή του τελεσίγραφου Τραμπ στο Ιράν

Σε ανοδικούς ρυθμούς κινούνται οι διεθνείς αγορές, εν αναμονή της λήξης του τελεσίγραφου που έχει θέσει στο Ιράν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ. Υπεραποδίδει το ΧΑ με κέρδη 1,91% στις 2.158,75 μονάδες.
Γραφήματα χρηματιστηρίου οθόνη
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αγορές σε επιφυλακή εν αναμονή του τελεσίγραφου Τραμπ

Οι αγορές κινούνται με επιφυλακτικότητα ενόψει της λήξης του τελεσίγραφου Τραμπ στο Ιράν. To πετρέλαιο παραμένει πάνω από τα 110 δολάρια καθώς κυριαρχούν οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό της αγοράς.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τεντωμένο σχοινί οι διεθνείς αγορές, αντοχές από ΧΑ μετά τις δηλώσεις Τράμπ

Σε καθεστώς νευρικότητας οι αγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ, και το πετρέλαιο να πραγματοποιεί άλμα πάνω από τα 100 δολάρια. Το ΧΑ δείχνει σχετική αντοχή υποχωρώντας κατά 0,26% στις 2.124,62 μονάδες.
Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Οι δηλώσεις Τραμπ επαναφέρουν τις πιέσεις στις αγορές

Νέες πιέσεις στις αγορές φέρνουν οι δηλώσεις Τραμπ για κλιμάκωση των επιθέσεων στο Ιράν. Υποχωρούν τα futures σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ πετρέλαιο και φυσικό αέριο πραγματοποιούν άλμα, εντείνοντας την ανησυχία των επενδυτών.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ράλι στις αγορές με φόντο το τέλος του πολέμου στο Ιράν

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές και πτώση των τιμών πετρελαίου φέρνουν οι προσδοκίες για λήξη του πολέμου στο Ιράν. Στο επίκεντρο και η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές για το ΧΑ από την MSCI.