ΓΔ: 2370.13 1.00% Τζίρος: 436.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:35
Φωτο: Shutterstock

Συνθήκες πανικού: Xάνει 10% η Ευρώπη, «βουτιά» 11% για τη Wall Street

Κοντά στο 10% οι απώλειες του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600, ενώ διακοπή διαπραγμάτευσης για 15 λεπτά στη Wall Street, καθώς ο S&P 500 ξεκίνησε τη συνεδρίαση στο -8% και συνεχίζει με απώλειες που φθάνουν στο -11%. Αλλάζει προβλέψεις η Goldman Sachs.

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών να δημιουργήσουν δίχτυ προστασίας οικονομιών και αγορών έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, οι επενδυτές εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τα χρηματιστήρια, οδηγώντας σε βαρύτατες απώλειες τους ευρωπαϊκούς δείκτες, με τις συνθήκες να επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο από τις ενδείξεις πανικού της Wall Street.

Οι απώλειες του ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 πλησίασαν πολύ κοντά στο 10% στις 15.55 και εξακολουθούν να ξεπερνούν το 9%, ενώ του γερμανικού Dax βρίσκονται σχεδόν στο 10% και του γαλλικού CAC στο 11%.

Στη Wall Street οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν, για μία ακόμη φορά, αυτόματα, καθώς ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 ξεκίνησε τη συνεδρίαση με απώλειες 8%, ενώ πτώση άνω του 9% σημείωσαν οι Dow Jones και Nasdaq, με τους επενδυτές και στη Ν. Υόρκη να συνεχίζουν να συρρέουν στην έξοδο παρά τα νέα μέτρα που έλαβε η Fed.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας που υπάρχει διακοπή διαπραγματεύσεων στη Wall Street, ενώ για να υπάρξει, εντός της σημερινής ημέρας, μία νέα διακοπή θα πρέπει ο S&P 500 να φθάσει να υποχωρεί έως και 13%!

Η επιστροφή σε ενεργό πορεία για τη Wall Street, βρίσκει τον Dow Jones να υποχωρεί 10,9%, τον S&P 500 να βουλιάζει 11% και τον Nasdaq να βρίσκεται στο -9,40. Την ίδια ώρα ο «Δείκτης Φόβου» VIX συνεχίζει το ράλι του, με κέρδη που ξεπερνούν το 25%, σε μία ακόμη ένδειξη της άσχημης3 κατάστασης στην οποία βρίσκεται η επενδυτική ψυχολογία.

Νωρίτερα, οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs είχαν αναθεωρήσει δραματικά προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για το χαμηλό στο οποίο θα υποχωρήσει ο S&P 500, καθώς άλλαξαν και οι προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία λόγω της πανδημίας. Πλέον, εκτιμούν ότι ο S&P 500 μπορεί να υποχωρήσει ως τις 1.700 μονάδες, δηλαδή σχεδόν στο μισό από το ιστορικό υψηλό, κίνηση που είχε παρατηρηθεί ξανά στην κρίση του 2008. Παρ' όλα αυτά, η Goldman παραμένει αισιόδοξη ότι στο τέλος του έτους ο δείκτης θα κλείσει στις 3.200 μονάδες, καθώς η επίδραση της πανδημίας θα είναι προσωρινή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αισιοδοξία για διατήρηση της ανόδου εν μέσω ανάκαμψης

Με αισιοδοξία για διατήρηση του ανοδικού μομέντουμ και πάνω από τις 2.350 μονάδες ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, αξιοποιώντας τη σταθεροποίηση των αγορών και την ανάκαμψη χρυσού και ασημιού.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές με φόντο Fed, μέταλλα και τεχνολογία

Σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, η Wall Street κινείται πτωτικά ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν κέρδη, με τους επενδυτές να μειώνουν ρίσκο εν μέσω βουτιάς σε μέταλλα και αβεβαιότητας για τη Fed.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Τραμπ ανεβάζει την ένταση και οι αγορές πέφτουν σε περιδίνηση

Οι απειλές Τραμπ για δασμούς και η ένταση με την ΕΕ με φόντο την Γροιλανδία φέρνουν sell-off στις διεθνείς αγορές, ενώ χρυσός–ασήμι γράφουν νέα ρεκόρ. Τα νέα «επεισόδια» της σύγκρουσης και οι αντιδράσεις της ΕΕ.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό πίεση οι αγορές, «κρατά» η Αθήνα μετά τις νέες απειλές Τραμπ

Σε αναταραχή οι παγκόσμιες αγορές μετά τις νέες δασμολογικές απειλές του Ντ. Τραμπ με φόντο την Γροιλανδία. Πως ετοιμάζεται να απαντήσει η ΕΕ. Διατηρεί τις άμυνές του το Χρηματιστήριο Αθηνών.