Μορφή καταιγίδας παίρνουν οι εξελίξεις στο Qatargate που έχει κλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες θα παρουσιαστούν, σήμερα, ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου - όπου και θα κριθεί αν θα προφυλακιστούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι. Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μια την άλλη.
Μαζί με την κ. Καϊλή στο προδικαστικό τμήμα θα οδηγηθούν ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντζέρι και άλλο ένα άτομο.
Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καθαίρεσε την Εύα Καϊλή από την θέση της αντιπροέδρου με πρωτοφανή πλειοψηφία, ωστόσο ο δικηγόρος της στην Αθήνα αφήνει αιχμές κατά της προεδρίας του ευρωπαϊκού θεσμού, ότι γνώριζε για όσα συνέβαιναν.
Την ίδια ώρα συνεχίζει να αρνείται κάθε εμπλοκή και επιμένει στην αθωότητα της η Εύα Καϊλή για την υπόθεση χρηματισμού ευρωπαίων αξιωματούχων Qatargate ενώ, παράλληλα, οι έρευνες συνεχίζονται σε γραφεία στελεχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.
Πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν από την Εύα Καϊλή και τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή να αποτελεί πλέον και παρελθόν από τη θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Παντσέρι στις Βρυξέλλες, οι ανακριτές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Προσθέτοντας τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή και στο σπίτι της ίδιας και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι στις Βρυξέλλες, η τεράστια έρευνα αποκάλυψε πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ.
Την ίδια ώρα «συνεχίζονται οι έρευνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, τόσο σε κοινοβουλευτικούς συνεργάτες όσο και στους ευρωβουλευτές. Δηλαδή σφραγίζονται γραφεία, έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις υπολογιστών, έτσι ώστε να βρουν οι αρχές στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στο μέχρι πού έφτανε αυτό το κύκλωμα και ποιοι εμπλέκονται. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες αποκαλύψεις, αλλά δεν δίνουν στοιχεία όπως ξέρουμε πριν φτάσουν στο αποτέλεσμα.
Η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε νέα έφοδο στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της έρευνας για το «Qatargate». Σύμφωνα με το Politico, σφραγίστηκε το γραφείο της Μισέλ Ριό, αξιωματούχου που εργάζεται στην υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, οι έρευνες για το Qatargate είχαν ξεκινήσει από τον Βέλγο εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ από τον περασμένο Ιούλιο και έμειναν κρυφές αφού δεν καταγράφηκαν στη βάση δεδομένων των βελγικών αρχών. Ο ίδιος μίλησε στη βελγική εφημερίδα Le Soir και τόνισε ότι «η Δημοκρατία τα έχει παίξει για εμένα».
Σημειώνεται ότι είναι ένας από τους πιο πεπειραμένους δικαστικούς λειτουργούς που διαθέτει η βελγική δικαιοσύνη, με πολλούς συναδέλφους του να τον αποκαλούν «αδέκαστο».
Η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα, σε ανάρτησή της στο twitter, ανέφερε: «Στο πλαίσιο των εν εξελίξει ερευνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πια μία εκ των αντιπροέδρων του. Αυτή η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή». Η κ. Μετσόλα πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες βελγικές δικαστικές Αρχές.
Η Εύα Καϊλή δεν γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων
Με γραπτή του δήλωση, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος που υπογράφει ως πληρεξούσιος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, αναφέρει ότι η ευρωβουλευτής που ελέγχεται για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, ήταν «εντολοδόχος» της ανώτατης ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε κάθε της κίνηση σχετικά με το Κατάρ.
Η δήλωση του κ. Δημητρακόπουλου έχει ως εξής: «Σχετικά με την ψευδή φημολογία περί πρωτοβουλιών της Εύας Καϊλή για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με την χώρα του Κατάρ, με απώτερο σκοπό τον χρηματισμό της, παραθέτουμε τα κάτωθι δεδομένα:
Η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθηση των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέϊτ, Ομάν.
(Και προστέθηκε και το Εκουαδόρ στην ψηφοφορία).
Ο επίσημος εισηγητής της πρότασης ήταν ο Έρικ Μάρκαρντ, Γερμανός Ευρωβουλευτής με τους Πράσινους και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE. Η συγκεκριμένη ατζέντα εντάσσεται στο πλαίσιο της από 2019 επίσημης πολιτικής και πρωτοβουλίας της Κομισιόν, να αναθέσει στην επιτροπή LIBE του ΕΚ την προώθηση της.
Η Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Home Affairs και ο ανώτατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόζεφ Μπόρελ, ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ, έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαράχθηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο Roberto Bendini».