Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Δικαιοσύνης του Κράτους του Κατάρ». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΜέΡΑ25.
«Ο απόλυτος σεβασμός στις διεθνείς Συνθήκες αναφέρεται ρητά στο κείμενο της Σύμβασης», ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό ένα κράτος δικαίου, μια σύγχρονη δημοκρατία, ένα ευρωπαϊκό κράτος όπως η Ελλάδα, να μπορέσει να μεταλαμπαδεύει σε οποιονδήποτε τρίτο κράτος σημαντικά στοιχεία της νομικής του κουλτούρας». Χαρακτήρισε επίσης τη Συμφωνία «σημαντικό υπόβαθρο για μελλοντικές συνεργασίες», που «ανοίγει μια γέφυρα συνεργασίας, σε μια περίοδο που η Ελλάδα πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή επικοινωνία με άλλα κράτη ενόψει των προκλήσεων των επόμενων δεκαετιών».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο περιεχόμενο της Συμφωνίας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι «αφορά κυρίως στις βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε κράτη, όπως είναι το δικό μας και όπως είναι το αντίστοιχο του Κατάρ, και σε μία ευρύτερη συνεργασία σε σχέση με την κατάρτιση του νομικού κόσμου -δικαστών, εισαγγελέων, διοικητικού προσωπικού- ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν οι συγκλίσεις εκείνες, ειδικά σε κομμάτια που αφορούν στην οικονομική συνεργασία και σε κομμάτια που αφορούν σύγχρονα πεδία ανάπτυξης του νομικού περιβάλλοντος, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε, τα επόμενα χρόνια, μία εξωστρεφή, διευρυμένη δικαστική συνεργασία και ευρύτερες συνεργασίες στον χώρο της δικαιοσύνης με πολλά κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Πρόκειται για μια συμφωνία οδηγό, που μας δείχνει το δρόμο, πώς πρέπει να κάνουμε δικαστική διπλωματία», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ 'Αγγελος Τσιγκρής που υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να εντείνει τη συνεργασία της με όσο το δυνατόν περισσότερους εταίρους, σε κάθε τομέα της κυβερνητικής δράσης.
«Είναι μια σύμβαση επίσημης ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών, βιωμάτων σχετικά με τη λειτουργία της νομικής επιστήμης, στην πράξη, στις δύο αυτές χώρες», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης.
«Η στάση μας, η στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε τέτοια φύσεως νομοσχέδια είναι ξεκάθαρη. Είμαστε θετικοί απέναντι στα διακρατικά μνημόνια συνεργασίας καθώς θεωρούμε ότι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της διπλωματίας το οποίο συμβάλλει και στη σύσφιξη των σχέσεων μας με άλλες χώρες», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.
Επιφύλαξη για την ολομέλεια, δήλωσε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, που αναρωτήθηκε στη βάση ποιων κοινών Αρχών του Δικαίου θα γίνει αυτή η συνεργασία και επισήμανε ότι «δεν μπορεί να τη δει κανείς ξέχωρα από τις συνολικότερες εξελίξεις που υπάρχουν στην περιοχή».
«Τι ανταλλαγή εμπειριών να έχουμε με το κράτος αυτό της Σαρίας; Ένα κράτος σουνιτών, σκληρών ισλαμιστών, το οποίο τι κάνει; Χρηματοδοτεί την τρομοκρατία μονίμως. Είναι μέλος της μουσουλμανικής αδελφότητας», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.
«Εδώ έχουμε μια περίπτωση χώρας που είναι μια απόλυτη μοναρχία, η οποία έχει ως πηγή δικαίου το νόμο της Σαρίας. Για ποια ακριβώς δικαστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ μιλάμε; Τι ακριβώς έχουν να εισφέρουν στη δικαστική λειτουργία της χώρας μας οι δικαστές του Κατάρ;», σχολίασε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα.
«Πράγματι, εγείρονται ερωτηματικά για μία χώρα που εφαρμόζει τη Σαρία, το θρησκευτικό νόμο. Προφανώς οι βέλτιστες πρακτικές έχουν να κάνουν με την πλευρά του Κατάρ να αντλήσει θετικά παραδείγματα από μια χώρα κράτους δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα», παρατήρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στη λειτουργία της δικαιοσύνης. «Ανακοινώθηκε χθες ότι η χώρα μας έπεσε στο επίπεδο της απονομής δικαιοσύνης 38 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Το 2021 ήταν στην 70ή θέση, σήμερα είναι στην 108η, έπεσε 38 θέσεις. Στην Έκθεση που συνοδεύει αυτή την κατάταξη, βασικός λόγος για αυτό είναι η δίωξη των δημοσιογράφων και ειδικά του Κώστα Βαξεβάνη, που συνέβαλαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου NOVARTIS», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τη συμφωνία δικαστικής συνδρομής με τις ΗΠΑ προκειμένου να αντλήσει τις αναγκαίες πληροφορίες ώστε να πληρώσει η NOVARTIS.
Η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις, από αυτές που είχε στο παρελθόν, απάντησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και πρόσθεσε: «Κάθε χρόνο παρά τις δυσκολίες, παρά τον ευαίσθητο χώρο, υπάρχει μια βελτίωση και της ταχύτητας απονομής και των θεμάτων που αφορούν στο Κράτος Δικαίου και των ζητημάτων που αφορούν στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στα ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης και σε αυτό επενδύουμε και σε αυτή την προσπάθεια συνεχίζουμε και όλα τα νομοσχέδια που έχουν έρθει στο υπουργείο Δικαιοσύνης κι έχουν γίνει νόμοι του κράτους με την ψήφο των βουλευτών και της ελληνικής Βουλής, έχουν ως στόχο ακριβώς αυτόν: να βελτιώσουμε τις συνθήκες απονομής δικαιοσύνης, να βελτιώσουμε την ποιότητα απονομής δικαιοσύνης, ο πολίτης να έχει τη μέγιστη δυνατή εμπιστοσύνη στον θεσμό, οι συλλειτουργοί του Δικαίου να έχουν τη μέγιστη δυνατή και την καλύτερη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες».