ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κωνσταντίνος Τσιάρας πορτρέτο
Φώτο: ΑΠΕ

Αποσύρεται η διάταξη για τη βλασφημία μετά τις αντιδράσεις

Την απόφασή του να αποσύρει τη διάταξη για τη βλασφημία που υπήρχε στον νέο Ποινικό Κώδικα, μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έκανε γνωστό ότι θα αποσυρθεί η διάταξη για την βλασφημία που υπήρχε στον νέο Ποινικό Κώδικά, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού.

Ο κ. Τσιάρας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι η επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης αποφασίστηκε σε μία «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων», που κάνει η κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε, όπως είπε, «μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι αναφερόταν στην αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις.

Σημείωσε ακόμη ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, η δε Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε.

Παρόλα αυτά τόνισε ότι δεν θέλει «να χαθεί η ουσία και από την στιγμή που υπάρχουν τόσες αντιδράσεις η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί».

Όπως είπε ο κ. Τσιάρας στον νέο Ποινικό Κώδικά περιλαμβάνονται οι εξής ρυθμίσεις:

  • Αυστηροποιείται το πλαίσιο τιμώριας του βιασμού (άρθρο 336 του ΠΚ που αφορά και στο βιασμό ανηλίκων). Προβλεπόταν κάθειρξη 5 έως 15 έτη τιμώρησης και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Επίσης, εάν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10, 15 έτη τιμώρισης, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10, 15 χρόνια.
  • Αυστηροποίηση του πλαισίου τιμώρισης της διακίνησης μεταναστών. Ήδη, ο νόμος προέβλεπε αυστηρή ποινή. Τώρα αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές. Η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο άτομο.
  • Αναφορικά με την κλοπή από δύο ή περισσότερους, απαλείφεται, από το συζητούμενο σχέδιο νόμου, η διάρρηξη και πλέον εάν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί για την τέλεση κλοπών, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.
  • Τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε.

«Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δεν χρειάζεται πλέον φλυαρίες στην απόφαση, και όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτησε η Ένωση Εισαγγελέων, το ζήτησαν οι δικαστές», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Έφοδος του FBI στο σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post με ένταλμα έρευνας

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI ερεύνησαν το σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post για διαρροή και δημοσίευση απόρρητων εγγράφων. Το άτομο που έκανε τη διαρροή συνελήφθη, ενώ το όνομα της δημοσιογράφου δεν αποκαλύφθηκε.
Ντόναλντ Τραμπ και Τζερόμ Πάουελ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεπουμπλικάνοι απειλούν μπλοκάρισμα υποψηφίων Fed αν διωχθεί ο Πάουελ

Η Λίζα Μαρκόφσκι δήλωσε ότι στηρίζει το σχέδιο του Τομ Τίλις να μπλοκάρει υποψηφίους του Τραμπ για τη Fed, μετά την απειλή δίωξης κατά του Πάουελ. Τόνισε πως η ανεξαρτησία της Fed είναι κρίσιμη για τη σταθερότητα της οικονομίας.
Τζερόμ Πάουελ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απειλές της κυβέρνησης για διώξεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας

Ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι η Fed απειλείται με ποινικές διώξεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης, εν μέσω πιέσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ για μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων, με τον πληθωρισμό να μένει πάνω από τον στόχο του 2%.
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Υπόθεση Έπσταϊν: Έρευνα 5,2 εκατ. σελίδων με τη βοήθεια 400 δικηγόρων

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει 5,2 εκατ. σελίδες με αρχεία του Τζέφρι Επσταϊν που εξετάζουν 400 δικηγόροι από τέσσερις υπηρεσίες, γεγονός που θα καθυστερήσει σημαντικά τη δημοσιοποίηση τους μετά την προθεσμία που όρισε το Κογκρέσο.
Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Άλλα 8.000 έγγραφα για τον φάκελο Έπσταϊν δημοσίευσε το Υπουργείο

Στη δημοσιότητα δόθηκαν πάνω από 8.000 νέα έγγραφα για την υπόθεση Επστιν από το Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ανάμεσά τους βίντεο και υλικό από το κελί του. Η αντιπολίτευση κατηγορεί το Υπουργείο για παρακράτηση πληροφοριών.