Απαντήσεις στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη μείωση των εισοδημάτων και το βαθμό ενίσχυσης της Υγείας εν μέσω πανδημίας, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, σε παρέμβασή του μετά τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων επί του κρατικού Προϋπολογισμού του 2021.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται τη μελέτη του ΟΟΣΑ για τις δαπάνες στην Υγεία με στοιχεία του Απριλίου, ενώ όφειλε να γνωρίζει τη σημερινή επικαιροποίησή τους, βάσει των οποίων, όχι μόνο δεν είμαστε η 2η χειρότερη χώρα, αλλά έχουμε βελτιωθεί κατά έξι θέσεις λόγω των σημαντικών πόρων που έχουμε διαθέσει. Σας προϊδεάζω ότι ούτε αυτό θα συμβεί, διότι υπάρχουν και επιπλέον πόροι από το αποθεματικό, που κατευθύνονται από το υπουργείο Οικονομικών προς το υπουργείο Υγείας, είπε ο κ. Σταϊκούρας: είναι 783 εκ. από το αποθεματικό, εκτός Προϋπολογισμού, και τα σχετικά στοιχεία τα καταθέτουμε στη Βουλή με πλήρη διαφάνεια, είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Τόνισε μάλιστα ότι «δεσμευόμαστε ως πολιτική ηγεσία, πως το υπουργείο Υγείας θα έχει όσα χρήματα χρειαστεί και το 2021 για να στηρίξει τη μάχη αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Γι' αυτό χτίσαμε το αποθεματικό το 2021».
Στην αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας δεν φτάνουν τα 24 δισ. ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε σε σειρά εθνικών και ευρωπαϊκών εκθέσεων που το αποδεικνύουν, αλλά και αναλυτικούς πίνακες ανά νομό, για το πόσα χρήματα κατευθύνθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, την αποζημίωση ειδικού σκοπού κοκ.. Όσο για την κριτική ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης είναι λιγότερα από αυτά της Ευρώπης, ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε συγκριτικούς πίνακες «τι κάνει η Ελλάδα και η Ευρώπη στα δημοσιονομικά μέτρα». Προανήγγειλε μάλιστα για τη βασική του ομιλία, την ερχόμενη Τρίτη, να αναφερθεί στους σχετικούς αναλυτικούς πίνακες που θα δημοσιευθούν μεθαύριο και θα αναλύουν τα σχετικά στοιχεία ανά χώρα.
Αναφορικά με τους πίνακες που επικαλέστηκε η αντιπολίτευση για τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των Ελλήνων, είπε ότι ο ίδιος δίνει στη Βουλή όλη τη μελέτη της Ευρωστατιστικής Υπηρεσίας. Πράγματι, υπάρχουν σημαντικές απώλειες για τα εργατικά εισοδήματα, πριν την εφαρμογή των μέτρων για την ενίσχυση των εργαζομένων, και είναι λογική η μείωση των εισοδημάτων για χώρες που εξαρτώνται από την εστίαση και τον τουρισμό. Το ενδιαφέρον όμως ξεκινά από τη σελίδα 9 της μελέτης, που αξιολογεί τα μέτρα της κάθε κυβέρνησης. Εκεί καταρρίπτεται το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε να καλύψουμε όλα τα εισοδήματα των εργαζομένων, καθώς «καμία χώρα δεν το κάνει» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
Πρόσθεσε επίσης πως το δεύτερο ενδιαφέρον σημείο είναι, πως αναγνωρίζεται ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει να προστατεύσει την αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους [...] Με τα μέτρα μας, όχι μόνο περιορίζουμε απώλειες, αλλά κάνουμε αυτό που η Αριστερά έπρεπε να χαιρετήσει: έχουμε την τρίτη καλύτερη επίδοση κάλυψης εισοδημάτων των χαμηλόμισθων στην Ευρώπη».
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε σε δύο προσωπικές, όπως είπε αναφορές. Στην ερώτηση για το πότε θα αισθανθεί επιτυχημένος, είπε ότι δεν θα είμαι με ανάπτυξη 2% όταν η Ευρώπη θα έχει 8% όπως επί υπουργίας Τσακαλώτου. Επίσης, στην αναφορά για την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, είπε ότι είναι υπερήφανος, διότι αξιολογείται από τους φοιτητές, τους συναδέλφους του και από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Απευθυνόμενος, δε, στον κ. Τσακαλώτο είπε ότι «όποτε θέλετε ο καθένας, μπορεί να δει τις ετεροαναφορές τις δικές μου και τις δικές σας, και τότε να μιλήσετε».