Για «εγκληματική αδράνεια» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για νέο lockdown.
«Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο η δραματική αυτή κατάσταση δεν ήταν αναπόφευκτη. Η ασφυξία του συστήματος υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκληματική αδράνεια, στον εγκληματικό εφησυχασμό του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης», τόνισε, σημειώνοντας ότι το δεύτερο lockdown αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης
Ο Α. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση γιατί έχασε μια «μοναδική ευκαιρία όταν άρθηκαν οι περιορισμοί του πρώτου lockdown, τον περασμένο Μάιο» και αντί «να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας, επέλεξε να θριαμβολογεί και να αυτοαποθεώνεται».
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε όσα «δεν έκανε», όπως προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ, μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ, ενίσχυση των ΜΜΜ, αλλά και σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα για το άνοιγμα του τουρισμού ή σχέδιο για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
Αντίθετα, κατήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας, πως ο πρωθυπουργός έστειλε «απατηλό μήνυμα εφησυχασμού και επιστροφής στην κανονικότητα», αναπαρήγε το «αφήγημα» της ατομικής ευθύνης και «άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους» τα τεστ, άφησε «στη μοίρα» τους τις επιχειρήσεις και «έφερε ένα πτωχευτικό νόμο που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων», εξασφαλίζοντας την «ασυλία μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής, καθώς επίσης και το πάγωμα των αντιλαϊκών μέτρων, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Συνεχίζοντας ο Αλ. Τσίπρας, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό για «την άρνησή του να προσέλθει να απαντήσει στη Βουλή» σε ερώτησή του για τα ΜΜΜ και την πανδημία και τον κατηγόρησε ότι «επιμελώς κρύβει» πως «η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες τα πάει εξαιρετικά άσχημα», παρουσιάζοντας συγκριτικά στοιχεία για τους θανάτους και τα κρούσματα σε Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας.
Σε ερώτηση για το τι θα έκανε διαφορετικό από την κυβέρνηση είπε: «Αν ήμουν στην θέση του κ. Μητσοτάκη δεν θα άφηνα την κατάσταση να ξεφύγει, δεν θα άφηνα κλίμα εφησυχασμού, θα έπαιρνα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Ας υποθέσουμε ότι με ξεπερνούσε η κρίση, όπως συμβαίνει τώρα, δεν θα κουνούσα το δάχτυλο στους πολίτες και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θα συγκαλούσα το συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Θα το έθετα στην διάθεση των πολιτικών δυνάμεων και θα έβαζα έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Επίσης σε αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση πρέπει να παγώσει τις αντιλαϊκές πολιτικές, των "μεταρρυθμίσεων" που βάζουν στο στόχαστρο την ίδια την κοινωνία. Να αναστείλει τον πτωχευτικό νόμο...Δεν μπορεί όμως τώρα που έχει βαρύτατες ευθύνες να μας κουνάει το δάχτυλο».
Παράλληλα, σε ερώτηση για το αν είναι αρκετά τα μέτρα στην οικονομία που έχει πάρει η κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εφόσον τα μέχρι τώρα μέτρα οδήγησαν σε πρωτοφανή ύφεση πάνω από 10% και σε απώλεια εισοδήματος πάνω από 4 δισ. και στο 12% των εργαζομένων να έχουν μισθούς 200 ευρώ, συνολικά σε μία κατάσταση διάλυσης της κοινωνικής συνοχής από τα μέτρα που μας έλεγαν ότι είναι επαρκή, αντιλαμβάνεστε που θα οδηγηθούμε τώρα».