Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου, βρίσκεται, σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.
Το σκάφος απέπλευσε, χθες, από το λιμάνι της Αττάλειας, ενώ είχε για αρκετές ώρες κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.
Σημειώνεται πως εχθές ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ, όπου συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Μισέλ ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Άγκυρας - Βρυξελλών, να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 για το μεταναστευτικό και να διασφαλιστεί πρόοδος στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας.
Ο Ερντογάν επίσης ανέφερε ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «για να μπορεί να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουν απτά βήματα από την Ευρώπη».
Νωρίτερα, σε ένα ακόμη... παραλήρημα είχε προχωρήσει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με ανακοίνωσή του, στην οποία απάντησε σε εκείνη του ελληνικού υπουργείου, αναφορικά με το Oruc Reis, υποστήριξε ότι αυτό βρίσκεται 425 χλμ. μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Παράλληλα κατηγόρησε την Αθήνα ότι επικαλείται αβάσιμους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι, μάλιστα, δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και την κάλεσε να... σταματήσει τις προκλήσεις.