Το μοναδικό θέμα συζήτησης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και τόνισε πως η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει μέρος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων παραβιάζει την συμφωνία.
«Με την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζεται ως μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV. «Αυτό είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης των διερευνητικών επαφών».
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας για τα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την Τουρκία, ανέδειξε το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά αναφορά για το θέμα των Βαρωσίων, στην Αμμόχωστο. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι τελευταίες ενέργειες της Άγκυρας για το άνοιγμα των Βαρωσίων παραβιάζουν αυτή τη συμφωνία.
Υπογράμμισε ακόμη πως δεν υπάρχει καμιά ρωγμή στο μέτωπο Ελλάδος - Κύπρου. Τέλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία υποστηρίζοντας πως οι κυρώσεις πρέπει να είναι ο μοχλός πίεσης, ώστε η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς προκλητικές ενέργειες και όχι η τιμωρία.
Όπως είχε σημειώσει ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών και σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα, «η ΕΕ έκανε σαφές ότι δεν αντιμετωπίζει πια τις ελληνο-τουρκικές διαφορές σαν ένα επαναλαμβανόμενο διμερές πρόβλημα, αλλά σαν ένα ευρύτερο ζήτημα περιφερειακής ασφάλειας και γεωπολιτικής στρατηγικής στα νοτιοανατολικά σύνορά της. Ότι προτιμά να διαχειριστεί το πρόβλημα αυτό ειρηνικά και με διάλογο, ωστόσο είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει και τις άλλες επιλογές αντίδρασης, αν συνεχιστεί η προκλητικότητα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Και μάλιστα εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα».
Είχε τονίσει επίσης πως «Η Τουρκία έχει πλέον δύο δρόμους να ακολουθήσει: ή αυτόν της συνεργασίας, μέσα από την εξομάλυνση των σχέσεων της με Ελλάδα και Κύπρο, που θα φέρει μία νέα ατζέντα στις σχέσεις με την ΕΕ. Ή αυτόν της παραβατικότητας, που θα οδηγήσει σε απομάκρυνση από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και σε οικονομικές κυρώσεις. Η Τουρκία, λοιπόν, ας επιλέξει και ας αναλάβει το κόστος των επιλογών της».