Στις προκλήσεις επιμένει η Τουρκία, παρά την απόσυρση του Oruc Reis, η οποία ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι κίνηση αποκλιμάκωσης. Τη Δευτέρα το βράδυ, η Άγκυρα εξέδωσε αντι-Navtex, με την οποία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού της Χίου.
Σε ένα αίτημα στο οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και μετά τις κινήσεις της σε Καστελόριζο και Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα επαναφέρει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, ενώ σήμερα στις Βρυξέλλες θα γίνει η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.
Εχθές, λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, με ανακοίνωσή του, επεσήμανε ότι το τουρκικό ερευνητικό αποσύρθηκε για την καθιερωμένη μηνιαία του συντήρηση και για εφοδιασμό.
«Το Oruc Reis επιστρέφει στο λιμάνι μία φορά το μήνα για προγραμματισμένη συντήρηση, αλλαγή πληρώματος και προετοιμασίες αποστολής, σύμφωνα με τις αρχές λειτουργίας του», τονίζει το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και προσθέτει: «η επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι για ανεφοδιασμό και συντήρηση σε μηνιαία βάση είναι δραστηριότητα ρουτίνας. Το πλοίο θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες και δραστηριότητές του».
Παράλληλα, το Yavuz και το Barbaros συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην ανατολική Μεσόγειο, καταλήγει το υπουργείο.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε επισημάνει ότι το Oruc Reis θα επαναλάβει σύντομα τις επιχειρήσεις του. «Το Oruc Reis αγκυροβόλησε κοντά στο λιμάνι της Αττάλειας για εργασίες συντήρησης και εφοδιασμό», δήλωσε και θα ήταν «λάθος» να ερμηνεύσει κανείς αυτές τις εργασίες «ρουτίνας» ως «ένα βήμα οπισθοχώρησης».
Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν περιμένει ότι οι ηγέτες της ΕΕ -οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε ήπιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας- θα προχωρήσουν περισσότερο την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε όμως πως η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί.