ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: ΑΠΕ

Ερώτηση στον Ζ. Μπορέλ για την Τουρκία από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ

Η ερώτηση καταφθάνει μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία θα πρέπει να «μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα»

Κατεπείγουσα ερώτηση προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέφ Μπορέλ κατέθεσε η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Κ.Ο του ΕΛΚ και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Stoltenberg, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN, αναφερόμενος στην Τουρκία, η οποία παραβιάζει κατ’ επανάληψη τον ελληνικό εναέριο χώρο, της αναγνώρισε το δικαίωμα να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως έκανε το 2015 που κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο της και επισήμανε ότι βρίσκεται σήμερα σε μία ειδική κατάσταση λόγω της έντασης που αντιμετωπίζει στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ» σημειώνει η ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ ρωτούν τον κ. Borrell:

  • Αποδέχεται η ΕΕ παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου κρατών μελών της, από τρίτες χώρες ως πρακτική «ειδικής κατάστασης»; 
  • Συνάδει  η θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ  με το ευρωπαϊκό κεκτημένο;
  • Πώς αντιμετωπίζει  η ΕΕ την επιλογή του ΓΓ του ΝΑΤΟ να επιχειρεί να δικαιολογήσει παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία; 

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση: «Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η δημόσια τοποθέτηση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Stoltenberg, ο οποίος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η Τουρκία, λόγω της περιοχής στην οποία βρίσκεται, είχε κάθε δικαίωμα να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό το 2015 το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο της για λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα ενώ παράλληλα παραβιάζει κατ’ επανάληψη τον εναέριο χώρο της Ελλάδος.  Ειδικότερα, σε ερώτηση που του έθεσε η δημοσιογράφος του CNN κα Hala Goran, ο κ. Stoltenberg αναγνώρισε στην Τουρκία το δικαίωμα να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καταρρίπτοντας το ρωσικό μαχητικό που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της το 2015. Στη συνέχεια, όταν η δημοσιογράφος του επεσήμανε ότι σύμφωνα με ανάρτηση του πρωθυπουργού της Ελλάδος, η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος, ο κ. Stoltenberg υποστήριξε ότι η Τουρκία λόγω της έντασης που αντιμετωπίζει στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ, βρίσκεται σε μία ειδική κατάσταση. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας:

Αποδέχεται η ΕΕ παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου κρατών μελών της, από τρίτες χώρες ως πρακτική «ειδικής κατάστασης»; 

Συνάδει  η θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ  με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ;

Πώς αντιμετωπίζει  η ΕΕ την επιλογή του ΓΓ του ΝΑΤΟ να επιχειρεί να δικαιολογήσει παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία;»

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι: Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Κύρτσος»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκικά drones Bayraktar TB2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπέρπτηση τουρκικού UAV στο Φαρμακονήσι: Τέλος στα «ήρεμα νερά»;

Τουρκικό UAV πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι για πρώτη φορά μετά το 2023, σηματοδοτώντας νέα αύξηση των παραβιάσεων και εγείροντας ανησυχίες για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Άσραφ Σάλεμ Ζαχέρ και Γιάσερ Γκιουλέρ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα υποβαθμίζει την τουρκο - αιγυπτιακή προσέγγιση, αλλά ανησυχεί

Η στρατιωτική προσέγγιση Τουρκίας και Αιγύπτου αναδιαμορφώνει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Αθήνα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στη στρατηγική της.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Από εξωτερική πολιτική Τσίπρα, μόνο η γραβάτα έμεινε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τα F-35, υπενθυμίζοντας τις εξοπλιστικές επιτυχίες της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και επισημαίνοντας τη διαφορά από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, καταστροφή το να μη μιλάμε με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι το casus belli δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε πως η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, με ισχυρή θέση, ενίσχυση εξοπλισμών και ενεργό ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα Αθήνας για F-35, Τουρκία: Ας «προσγειωθούμε» στην πραγματικότητα

Με προεκλογικό άρωμα, υψηλούς τόνους και σκληρές διαπιστώσεις το κυβερνητικό «ταμείο» για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ . Τι λένε ανώτατες διπλωματικές πηγές για F-35, casus belli και τις σχέσεις της Αθήνας ΗΠΑ, Άγκυρας, Ιερουσαλήμ.