Την ανάγκη για επαρκή χρηματοδότηση των Ελλήνων αγροτών και την απλοποίηση των κανόνων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο.
«Είναι μια κρίσιμη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι η διαπραγμάτευση για το μέλλον της ΚΑΠ βρίσκεται σε κομβικό σημείο, καθώς καθορίζεται το πλαίσιο για τα επόμενα έξι χρόνια.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα συμμετέχει στις συζητήσεις με αισιοδοξία, τεκμηριωμένες θέσεις και σαφείς προτεραιότητες. Πρώτος στόχος είναι η διατήρηση σημαντικού επιπέδου στήριξης για τους Έλληνες παραγωγούς και στη νέα προγραμματική περίοδο.
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε τη σημασία απλών και λειτουργικών κανόνων εφαρμογής της νέας πολιτικής, χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες που δυσχεραίνουν την παραγωγική δραστηριότητα.
Ευελιξία και ενίσχυση της εγχώριας γεωργίας
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, επιδιώκει μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εγχώριας γεωργίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται ζητήματα όπως ο ορισμός της ιδιότητας του αγρότη, η κατανομή των πόρων μεταξύ άμεσων ενισχύσεων και επενδυτικών κινήτρων, καθώς και η ενίσχυση της κατάρτισης και της εισόδου νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η σχετική συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα. Όπως γνωστοποίησε, αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί στο Μέτσοβο της Ηπείρου συνάντηση με τους αρμόδιους αγροτικούς φορείς, με αντικείμενο τις προοπτικές και τις προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ.
Αγροτικές πληρωμές και νέο σύστημα
Ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε την εβδομάδα κρίσιμη και για τις αγροτικές πληρωμές, καθώς ολοκληρώνεται η διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών για το σημαντικό πακέτο πληρωμών του Ιουνίου. Οι καταβολές θα πραγματοποιηθούν μέσω του νέου συστήματος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Όπως ανέφερε, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη ολοκλήρωση των πληρωμών και να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των δικαιούχων.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού συστήματος αγροτικών πληρωμών θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε ένα γερό σανίδι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πατήσουμε για όλα αυτά που έρχονται τα επόμενα χρόνια».