ΓΔ: 2475.67 0.16% Τζίρος: 84.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:11:38
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
Φώτο: SOOC

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενισχύει τη διεθνή του παρουσία με νέες συνεργασίες

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ξεχωρίζει ως δυναμικό περιφερειακό ίδρυμα με διεθνή συνεργασίες, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Σ. Ζαχαράκη, σε εκδήλωση για κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με πανεπιστήμια των ΗΠΑ, που συνεχίζεται για 2η χρονιά.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο δυναμικά περιφερειακά ιδρύματα της χώρας, με ισχυρή ερευνητική δραστηριότητα, διεθνή παρουσία και σημαντικές συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού. 

Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την παρουσία της σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την πορεία του διεθνούς κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος που υλοποιείται σε συνεργασία με δύο αμερικανικά πανεπιστήμια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με θέμα «Ορίζοντες Γνώσης και Καινοτομίας για Αειφόρα Σχολεία και Πανεπιστήμια» και εντάσσεται στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος «One Health Education for Global Sustainability»

Το πρόγραμμα υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, με τη συνεργασία του George Mason University και του University of Florida, και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Παιδείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Απευθυνόμενη στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στους Έλληνες και Αμερικανούς φοιτητές, η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι το πρόγραμμα «One Health Education» αποτυπώνει έναν νέο τρόπο συνεργασίας των πανεπιστημίων, που παράγουν γνώση και δημιουργούν κοινές λύσεις για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις.

«Το πρόγραμμα αυτό δημιουργεί ένα διεθνές περιβάλλον συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων.

 Συνδέει την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την αειφορία και την εκπαίδευση, απαντώντας στις σύγχρονες ανάγκες που δημιουργούν η κλιματική κρίση, η δημόσια υγεία, η βιωσιμότητα, ο τεχνολογικός μετασχηματισμός και η Τεχνητή Νοημοσύνη», ανέφερε η υπουργός, επισημαίνοντας πως το πανεπιστήμιο του μέλλοντος χτίζεται μέσα από συνεργασίες.

Η κ. Ζαχαράκη πρόσθεσε ότι η διεθνοποίηση αποτελεί «κεντρική κυβερνητική πολιτική», με στόχο την προσέλκυση ξένων φοιτητών και την ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ξένων ιδρυμάτων. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι η πολιτική αυτή αφορά συνολικά τη φοιτητική εμπειρία και το περιβάλλον στο οποίο ζουν και δημιουργούν οι νέοι άνθρωποι. «Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε: Μια Ελλάδα εξωστρεφή, δημιουργική, με αυτοπεποίθηση, που επενδύει στη γνώση και στους νέους ανθρώπους», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άννα Μπατιστάτου, ανέδειξε τη σημασία της μετάβασης των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων σε «πιο ουσιαστικές, θεσμικές και διεθνώς ανταγωνιστικές μορφές συνεργασίας». 

Τόνισε ότι το μεταπτυχιακό «One Health Education for Global Sustainability» αποτελεί ένα «πραγματικό παράδειγμα» αυτής της μετάβασης.

«Δεν είναι απλά μια συνεργασία ανταλλαγών ή κινητικότητας, αλλά μια κοινή εκπαιδευτική δομή με διεθνή χαρακτηριστικά, κοινή διδασκαλία και συμμετοχή φοιτητών από διαφορετικές χώρες, με αντικείμενο που συνδέεται άμεσα με τις μεγάλες προκλήσεις της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και της αειφορίας», κατέληξε η κ. Μπατιστάτου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καινοτομία στον χώρο εργασίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδρυτές τεσσάρων startup μοιράστηκαν εμπειρίες με φοιτητές στη Θεσσαλονίκη

Ιδρυτές ελληνικών startups από τη Βόρεια Ελλάδα παρουσίασαν σε φοιτητές τις διαδρομές τους στην επιχειρηματικότητα, αναδεικνύοντας την αξία της καινοτομίας, της συνεργασίας και της επιμονής.
Γιάννης Λοβέρδος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λοβέρδος στο Βερολίνο: Συναντήσεις με ομογενείς και εκπαιδευτικούς φορείς

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος, επισκέφθηκε το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με ομογενειακούς και εκπαιδευτικούς φορείς. Συζήτησαν ζητήματα της ομογένειας και την επιστολική ψήφο, ενώ επισκέφθηκε και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο.
Οικογενειακή ασφάλιση προστασία
ESG

Επένδυση 3 εκατ. για βελτίωση προσβασιμότητας ΑμεΑ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Περίπου 3 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με έργα σε 22 κτίρια σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Οι παρεμβάσεις ξεκινούν το 2027 και θα ολοκληρωθούν το 2030
Σοφία Ζαχαράκη πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνής ακαδημαϊκός κόμβος

Στο επίκεντρο εκδήλωσης του Υπουργείου Παιδείας βρέθηκαν οι πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, διεθνοποίησης των ΑΕΙ και η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνή ακαδημαϊκό κόμβο.
Κώστας Καραμανλής ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής μιλά στην αποφοίτηση του Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης

Ο Κώστας Καραμανλής προέτρεψε τους αποφοίτους του Αριστοτέλειου Κολλεγίου να κυνηγούν τα όνειρά τους με πείσμα, να ερευνούν και να αγωνίζονται για την αλήθεια, δίνοντας έμφαση στην ευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία.
Λογότυπο ΔΥΠΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικαιροποίηση στοιχείων για εγγεγραμμένους εκπαιδευτικούς στο μητρώο ΔΥΠΑ

Ξεκίνησε η επικαιροποίηση στοιχείων για μέλη του μητρώου αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών της ΔΥΠΑ. Η διαδικασία διαρκεί έως 24/6/2026, 23:59, για όσους έχουν αλλαγές σε προσόντα ή εμπειρία. Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.