ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άνδρας σε γραφείο
Φώτο: ΥΠΕΝ

Τσάφος: Οι εξαγωγές ρεύματος αποφέρουν πολλαπλάσια έσοδα από τις εισαγωγές

Ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος δηλώνει ότι η αξία των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ μεγαλύτερη από το κόστος εισαγωγών, απαντώντας σε κριτικές για τις τιμές και τα οφέλη των εξαγωγών στο εμπορικό ισοζύγιο.

Η αξία των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολλαπλάσια από το κόστος των εισαγωγών, τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας στον τομέα της ενέργειας.

Όπως ανέφερε, «Από την πρώτη στιγμή που η Ελλάδα έγινε καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε και η κριτική για τις εξαγωγές («αυξάνουν τις τιμές», «δεν ωφελούν τους καταναλωτές», κτλ.)».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το τελευταίο διάστημα έχει εμφανιστεί ένα νέο αφήγημα, ότι η χώρα «πουλάει την ενέργεια τζάμπα το μεσημέρι όταν έχει περικοπές και την αγοράζει πίσω ακριβά το βράδυ».

Ωστόσο, όπως σημείωσε, τα δεδομένα διαψεύδουν αυτή την εικόνα. Η Ελλάδα είναι καθαρός εξαγωγέας σε όλο το 24ωρο, εξάγοντας μεγαλύτερες ποσότητες το μεσημέρι, αλλά και σημαντικές ποσότητες τη νύχτα, άνω του 1 GW καθαρά.

Παράλληλα, οι τιμές στην ελληνική αγορά παραμένουν χαμηλότερες από εκείνες της Βουλγαρίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι ακόμη και τις βραδινές ώρες η ελληνική ενέργεια είναι πιο ανταγωνιστική.

Θετικό εμπορικό ισοζύγιο στην ενέργεια

Η πιο σαφής απάντηση, σύμφωνα με τον Νίκο Τσάφο, προκύπτει από την ανάλυση του εμπορικού ισοζυγίου ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρώ και όχι σε μεγαβατώρες. 

Από το 2014 έως το 2019, η Ελλάδα δαπανούσε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ την περίοδο 2022-2023, στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, το έλλειμμα ανήλθε στα 550 εκατ. ευρώ.

Το 2024, χρονιά κατά την οποία η χώρα έγινε καθαρός εξαγωγέας, το πρόσημο αντιστράφηκε. Το προηγούμενο έτος, με την περαιτέρω διεύρυνση των εξαγωγών, το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε σε +262 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος, στο πρώτο τρίμηνο, έχει ήδη φτάσει τα +341 εκατ. ευρώ.

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, σε ημερήσια βάση υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις τιμές και στις ροές ενέργειας, κάτι που είναι φυσιολογικό σε μια ελεύθερη αγορά. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική εικόνα είναι σαφής: η αξία των εξαγωγών υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος των εισαγωγών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κεραμέως Παπασταύρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Παπασταύρου υποδέχεται αύριο στην Αθήνα τον επίτροπο για το κλίμα

Στο επίκεντρο ζητήματα κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής, ενόψει της επικείμενης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP31), στην Αττάλεια της Τουρκίας. Συναντήσεις και με εταιρείες που επιλέχθηκαν για το Ταμείο Καινοτομίας.
Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο αγοράς ενέργειας

Στη Βουλή παρουσιάστηκαν οι θέσεις των φορέων για το νομοσχέδιο βελτίωσης της αγοράς ενέργειας. ΡΑΑΕΥ και ΑΔΜΗΕ στηρίζουν τις διατάξεις για τη βιομηχανία, τις ΑΠΕ, τα data centers και τις ευέλικτες συμβάσεις σύνδεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Ομιλητής στο Delphi Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταχύνονται οι διεργασίες για την πυρηνική ενέργεια με ορίζοντα τις εκλογές

Συνεδρίασε χθες υπό τον Νίκο Τσάφο η κυβερνητική επιτροπή για την πυρηνική ενέργεια. Στο επίκεντρο οι τεχνικές αναλύσεις και η προετοιμασία των επόμενων βημάτων. Οι στόχοι πριν τις εκλογές. Στις 25 Νοεμβρίου η επόμενη συνάντηση.
Γουόπκε Χούκστρα προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο επίτροπος Κλίματος και Καθαρής Ανάπτυξης της ΕΕ

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Κλίμα, Βόπκε Χούκστρα, για συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, με επίκεντρο τα ζητήματα κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής.
Μαθιός Ρήγας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μαθιός Ρήγας: Μια ανακάλυψη στο Block 2 θα καθιστούσε την Ελλάδα ενεργειακά αυτάρκη

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις καθιστούν ακόμη πιο σημαντική μια ανακάλυψη υδρογονανθράκων στο Βορειοδυτικό Ιόνιο, ανέφερε στο συνέδριο του ΙΕΝΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean.