Ευρεία συντονιστική σύσκεψη για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, με πρωτοβουλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, και σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων – των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, των Δασαρχείων, της Εγνατίας Οδού και των εθελοντικών ομάδων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στόχος ήταν ο συντονισμός και η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των αρμόδιων φορέων της Περιφέρειας.
Ο υπουργός τόνισε ότι «η επιτυχία της αντιπυρικής περιόδου κρίνεται από την προετοιμασία, τον συντονισμό και την ετοιμότητα όλων των φορέων». Επισήμανε ότι, παρότι οι πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 57% σε σχέση με την προηγούμενη εικοσαετία, η συνολική καμένη έκταση μειώθηκε κατά περίπου 75%, γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της έγκαιρης αντιμετώπισης.
Όπως είπε, «οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίζονται πλέον σε πρώιμο στάδιο», υπογραμμίζοντας ότι η πρόληψη και η ταχεία επέμβαση είναι καθοριστικοί παράγοντες. Παράλληλα, σημείωσε ότι η πλειονότητα των περιστατικών προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως από αμέλεια, με τη χρήση γυμνής φλόγας να ευθύνεται για περίπου το 66% των περιπτώσεων.
Αναφερόμενος στους στόχους της επόμενης περιόδου, ο κ. Κεφαλογιάννης έθεσε ως προτεραιότητες τη μείωση των ενάρξεων πυρκαγιών, τον περιορισμό της εξάπλωσής τους στα πρώτα στάδια, την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και την ενίσχυση της πρόληψης και της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Έμφαση δίνεται στη διαχείριση της βλάστησης, στους καθαρισμούς οικοπέδων, στην επιτήρηση και στην ενίσχυση των υποδομών πυρόσβεσης.
Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανέφερε ότι 923 πυροσβέστες θα συμμετάσχουν στη φετινή αντιπυρική περίοδο, με τη στήριξη 283 εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος και 319 εθελοντών Πολιτικής Προστασίας. «Η Πολιτική Προστασία αποτελεί οικοσύστημα συνεργασίας όλων των φορέων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η επιτυχία δεν είναι ποτέ υπόθεση ενός φορέα, αλλά αποτέλεσμα συντονισμού, εμπιστοσύνης και κοινής προσπάθειας». Επεσήμανε επίσης τη σημασία της συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, το Λιμενικό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη λειτουργία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Παραχώρηση κτηρίου για τη στέγαση της 21ης ΕΜΟΔΕ Καβάλας
Παράλληλα, στην Κομοτηνή υπεγράφη πρωτόκολλο δωρεάν παραχώρησης κτηρίου ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προς το Πυροσβεστικό Σώμα, διάρκειας 20 ετών, παρουσία του υπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη. Το κτήριο, που βρίσκεται στον οικισμό Κοκκινόχωμα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, θα στεγάσει την 21η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) Καβάλας.
Η 21η ΕΜΟΔΕ Καβάλας, η οποία ιδρύθηκε στις 21 Αυγούστου 2025, στελεχώνεται με 31 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων και 6 Μόνιμους Πυροσβέστες. Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η μονάδα ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την άμεση ανταπόκριση στις αυξημένες απαιτήσεις της περιοχής.
Η ίδρυση της νέας μονάδας εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου για την ενίσχυση της πρόληψης και της άμεσης απόκρισης απέναντι στις δασικές πυρκαγιές, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Η λειτουργία της αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινωνιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης, και ο Διοικητής της 21ης ΕΜΟΔΕ Καβάλας, αντιπύραρχος Γεώργιος Μορφίδης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη στενή συνεργασία του Υπουργείου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αποτελεσματικότερη θωράκιση της χώρας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».
«Η ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης και της πολιτικής προστασίας αποτελεί σταθερή προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας ότι η στέγαση της 21ης ΕΜΟΔΕ στην Καβάλα αποτελεί ακόμη ένα βήμα στην επιχειρησιακή ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος.
«Με σταθερά βήματα, ενισχύουμε τόσο τις επιχειρησιακές μας δυνάμεις όσο και τις υποδομές που τις υποστηρίζουν, ώστε οι νέες μονάδες να είναι πλήρως λειτουργικές και αποτελεσματικές εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη», ανέφερε ο υπουργός, ευχαριστώντας την Περιφέρεια για τη συνεργασία. «Συνεχίζουμε με σχέδιο, συνέπεια και αποφασιστικότητα να θωρακίζουμε τη χώρα απέναντι στις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης», κατέληξε.