ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Συνέντευξη για εργασία
Φωτο: Shutterstock

Έντονη δυσαρέσκεια ΕΝΠΕ για απόφαση ΕΛΣΤΑΤ για περιφερειακούς οργανισμούς

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας αντιτίθεται στη μεταφορά των Αναπτυξιακών Οργανισμών στις δομές της Γενικής Κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ αιφνιδιαστική και επιζήμια για τη λειτουργία και τον σχεδιασμό των περιφερειών.

Την έντονη διαφωνία της με την απόφαση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) να εντάξει τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς των περιφερειών στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης εκφράζει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η αντίδραση της ΕΝΠΕ ήρθε μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Γιώργο Χατζημάρκο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο τρόπος λήψης και ανακοίνωσης της απόφασης χαρακτηρίζεται ως «βαριά ανήθικος αιφνιδιασμός», καθώς αγνοεί τις λειτουργικές ανάγκες των περιφερειών και επιβάλλει μονομερώς μια κρίσιμη μεταβολή χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες.

Η ΕΝΠΕ επισημαίνει ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση και προκαλεί άμεσες και σοβαρές συνέπειες στον προγραμματισμό και την παραγωγή έργου των περιφερειών.

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί αποτελούν κρίσιμο εργαλείο για την υλοποίηση έργων και δράσεων, λόγω της ευελιξίας που τους διακρίνει. Η αιφνιδιαστική μεταφορά τους στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την ΕΝΠΕ, αποσταθεροποιεί τον σχεδιασμό των περιφερειών και δημιουργεί αβεβαιότητα σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η απόφαση αυτή, όπως τονίζεται, επηρεάζει αρνητικά το ανθρώπινο δυναμικό των Αναπτυξιακών Οργανισμών και τους αιρετούς που διοικούν τους οργανισμούς, θέτοντάς τους σε καθεστώς αβεβαιότητας χωρίς δική τους ευθύνη.

Η ίδρυση των Αναπτυξιακών Οργανισμών βασίστηκε στους ισχύοντες κανόνες της περιόδου, και η αλλαγή αυτών των κανόνων εν μέσω λειτουργίας των οργανισμών δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου και πλήττει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ σημειώνει πως η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί αμφισβήτηση ως προς τη λειτουργία των Αναπτυξιακών Οργανισμών, γεγονός που θεωρείται προσβλητικό για τις περιφέρειες και το έργο τους.

Η ΕΝΠΕ υπογραμμίζει ότι δεν θα αποδεχθεί παθητικά μια απόφαση που υπονομεύει την αναπτυξιακή ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των περιφερειών. Ζητά την άμεση ανάκληση της σχετικής απόφασης της ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να αποφευχθεί η παράλυση του έργου στις περιφέρειες, δηλώνοντας πως θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο ένδικο μέσο για την προστασία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και του δημόσιου συμφέροντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές το 2025

Το 2025 μειώθηκαν τα διακινηθέντα εμπορεύματα με φορτηγά στην Ελλάδα έναντι του 2024. Το βάρος μειώθηκε κατά 9,9% στα ιδιωτικής χρήσης και 17,4% στα δημόσιας. Αύξηση κατά 0,7% καταγράφηκε στα τονοχιλιόμετρα.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 5,6% αυξήθηκαν οι τιμές οικοδομικών υλικών τον Σεπτέμβριο 2026

Αύξηση 5,6% κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο 2026 οι τιμές οικοδομικών υλικών, λόγω ανατιμήσεων σε όλες τις κατηγορίες, με πετρέλαιο κίνησης (31,2%) και ηλεκτρική ενέργεια (14,9%) να ξεχωρίζουν σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: 4,8% άνοδος στο κόστος νέων κατοικιών το γ’ τρίμηνο 2026

Αύξηση 3,5% σημείωσε ο δείκτης τιμών νέων κτιρίων κατοικιών το γ' τρίμηνο 2026 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2025, ενώ ο δείκτης κόστους κατασκευής αυξήθηκε 4,8% λόγω ανόδου σε τιμές υλικών (5,1%) και εργασίας (4,3%).
viomixania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Άλμα 17,8% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Αύγουστο

Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 17,8% τον Αύγουστο 2026 σε σχέση με τον Αύγουστο 2025, μετά από μείωση 1,6% το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Η άνοδος οφείλεται σε επιμέρους τομείς.