ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σιδηροδρομικές γραμμές ηλιοβασίλεμα
Εικόνα σιδηροδρομικών γραμμών με φωτισμό στο ηλιοβασίλεμα, δείχνει σύγχρονη υποδομή μεταφορών.

Εντατικές εργασίες στη Θεσσαλία για αναβάθμιση του σιδηροδρόμου

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται τα σιδηροδρομικά έργα στη Θεσσαλία, με αποκαταστάσεις και αναβάθμιση υποδομών, συστημάτων και ηλεκτροκίνησης.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία, με στόχο την ολοκλήρωση εντός χρονοδιαγράμματος, σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων δεκαετιών στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όχι μόνο την αποκατάσταση των υποδομών, αλλά και τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού και ασφαλούς δικτύου. Ο κεντρικός άξονας Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα εξοπλιστεί πλήρως με σύγχρονα συστήματα τηλεδιοίκησης, σηματοδότησης και ETCS, ενισχύοντας την ασφάλεια και την αξιοπιστία των μεταφορών.

Οι εργασίες εξελίσσονται ταυτόχρονα σε υποδομή, συστήματα και τεχνικά έργα σε κομβικά τμήματα του δικτύου. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η πλήρης αποκατάσταση στο τμήμα Δομοκός – Κραννώνας (Λάρισα), η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων από τον Παλαιοφάρσαλο έως τον Κραννώνα και οι εκτεταμένες παρεμβάσεις στους κάθετους άξονες Λάρισα – Βόλος και Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα.

Τα έργα ξεκίνησαν την άνοιξη του 2025, με συμβάσεις που υπεγράφησαν τον Απρίλιο του ίδιου έτους και ορίζοντα υλοποίησης 15 μηνών. Η πλήρης ολοκλήρωση προβλέπεται τον Αύγουστο του 2026, με το χρονοδιάγραμμα να παραμένει σταθερό, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προέκυψαν κατά την εκτέλεση, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου.

Παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία “Byron” τον περασμένο Δεκέμβριο και τις αγροτικές κινητοποιήσεις που επηρέασαν τοπικά την πρόσβαση σε εργοτάξια, η πρόοδος των έργων συνεχίζεται κανονικά. Ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων και η καθημερινή παρουσία συνεργείων διασφαλίζουν την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των σιδηροδρομικών παρεμβάσεων στη Θεσσαλία ανέρχεται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του έργου για τον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Εντατικοποίηση των εργασιών και τεχνικές λύσεις

Στο τμήμα Δομοκός – Κραννώνας, οι παρεμβάσεις επικεντρώνονται στην αποκατάσταση της υποδομής και στη θωράκιση του δικτύου με ενισχυμένες τεχνικές κατασκευές. Στόχος είναι η ασφαλής επαναφορά της κυκλοφορίας και η ενίσχυση της αντοχής της γραμμής σε μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, για την αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος, υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση που προέβλεπε την ταυτόχρονη εκτέλεση εργασιών και στις δύο γραμμές, χωρίς διακοπή της κυκλοφορίας. Για τον σκοπό αυτό, κατασκευάστηκε προσωρινή παράκαμψη μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων, επιτρέποντας την παράλληλη εκτέλεση των κύριων τεχνικών εργασιών.

Στον άξονα Παλαιοφάρσαλος – Κραννώνας προχωρά η αποκατάσταση και επαναλειτουργία των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, καθώς και η εγκατάσταση ETCS, που αποτελούν κρίσιμη προϋπόθεση για την πλήρη ενεργοποίηση της διπλής γραμμής. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, η κυκλοφορία των συρμών θα πραγματοποιείται σε ένα σύγχρονο, ψηφιακά ελεγχόμενο περιβάλλον, αυξάνοντας το επίπεδο ασφάλειας και τη χωρητικότητα του άξονα.

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στα περιφερειακά δίκτυα της Θεσσαλίας. Στη γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα υλοποιούνται έργα αποκατάστασης και προστασίας της γραμμής, με έμφαση στη θωράκιση και τη σταθεροποίηση των ευάλωτων τμημάτων. Αντίστοιχα, στη γραμμή Λάρισα – Βόλος εξελίσσονται εργασίες ανακατασκευής υποδομής και γεφυρών, με στόχο την πλήρη αναβάθμιση της γραμμής.

Σύγχρονο δίκτυο με έμφαση στην ασφάλεια και την αξιοπιστία

Με την ολοκλήρωση των συμβάσεων και των συμπληρωματικών έργων, ο ελληνικός σιδηρόδρομος εισέρχεται σε νέα εποχή. Ο άξονας Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα λειτουργεί με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS, επιτρέποντας ασφαλέστερα δρομολόγια και σημαντική μείωση του χρόνου ταξιδιού σε περίπου 3,5 ώρες.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν μέρος της συνολικής επανεκκίνησης του κεντρικού σιδηροδρομικού δικτύου. Τα έργα δεν περιορίζονται στην αποκατάσταση των ζημιών, αλλά θέτουν τις βάσεις για έναν σύγχρονο και αξιόπιστο σιδηρόδρομο, ικανό να στηρίξει την ανάπτυξη και τη νέα εποχή των μεταφορών στη χώρα.

Πηγή: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Δήμας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Αυτοψία σε έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία για «Daniel» και «Elias»

Ο Χρ. Δήμας επισκέφθηκε εργοτάξια σε Μαγνησία, Λάρισα και Καρδίτσα για έργα αποκατάστασης μετά τα «Daniel» και «Elias». Οι παρεμβάσεις αφορούν 1.007 σημεία, με 93 ολοκληρωμένα, και στόχο παράδοσης έως το καλοκαίρι.
Συνάντηση υπουργείου Υποδομών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημόσια διαβούλευση για το νέο νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού μεταφορών

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπ. Υποδομών για τον εκσυγχρονισμό των μεταφορών, καλύπτοντας θεσμικά και τεχνικά κενά, βελτιώνοντας διαδικασίες και ενισχύοντας την εποπτεία και τη διαφάνεια.