ΓΔ: 2473.94 -1.31% Τζίρος: 78.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:57:36
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
Φώτο: ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ: Ζητούν απαντήσεις για πρακτικές του ΔΕΔΔΗΕ και υποθέσεις ρευματοκλοπής

Κοινή δήλωση των βουλευτών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γ. Νικητιάδη και Φ. Παρασύρη, με αφορμή τις αδιαφανείς και καταχρηστικές πρακτικές του ΔΕΔΔΗΕ, θέτουν το ερώτημα αν υπάρχει Υπουργείο Ενέργειας που προστατεύει επαρκώς τους καταναλωτές.

Ερωτήματα για την επάρκεια της προστασίας των καταναλωτών στον τομέα της ενέργειας, ειδικά εν μέσω ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, θέτουν με κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Νικητιάδης (Δωδεκανήσου) και Φραγκίσκος Παρασύρης (Ηρακλείου).

Όπως επισημαίνουν, στις 25 Νοεμβρίου 2025 κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αναδεικνύοντας καταγγελίες πολιτών για προβληματικές διαδικασίες του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με πιθανές ρευματοκλοπές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί σοβαρές καταγγελίες για αδιαφανείς και καταχρηστικές πρακτικές του ΔΕΔΔΗΕ

Οι πολίτες, όπως αναφέρουν, μιλούν για συστηματική αδυναμία επικοινωνίας με εκπροσώπους του Διαχειριστή, έλλειψη ενημέρωσης για ελέγχους στους μετρητές, αλλά και μονομερείς ενέργειες που οδηγούν σε ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα για «δήθεν ρευματοκλοπή».

Στην απάντησή του, ο ΔΕΔΔΗΕ, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου, υποστήριξε ότι τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, διασφαλίζεται η διαφάνεια και προστατεύονται τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι βουλευτές, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, «πηγές» του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι ο Διαχειριστής προχωρά σε επανέλεγχο όλων των υποθέσεων ρευματοκλοπής που διαπιστώθηκαν το 2025, καθώς και σε αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών για ρευματοκλοπή στις χαμηλές οικιακές παροχές.

Οι βουλευτές θέτουν το ερώτημα: «Τι από τα δύο ισχύει τελικά;» Υπάρχει, όπως είχε δηλώσει ο Διαχειριστής, πλήρης τεχνική τεκμηρίωση και σεβασμός στα δικαιώματα των καταναλωτών, ή επιβεβαιώνονται σήμερα τα προβλήματα με τον επανέλεγχο όλων των υποθέσεων;

Παράλληλα, καλούν τον ΔΕΔΔΗΕ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δημοσιοποιήσουν τον αριθμό των περιπτώσεων ρευματοκλοπής τα τελευταία πέντε χρόνια, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για ομαλή εξέλιξη ή κάτι διαφορετικό.

Τέλος, θέτουν το ζήτημα της ουσιαστικής παρουσίας του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος ως θεματοφύλακα της προστασίας του καταναλωτή, ειδικά σε μια περίοδο έντονων οικονομικών πιέσεων για τα νοικοκυριά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Δομικό πρόβλημα η ακρίβεια στο ρεύμα, προτάσεις για φθηνότερη ενέργεια

Στελέχη του Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν την ακρίβεια στην ενέργεια δομικό πρόβλημα, σημειώνοντας αύξηση 44% στην επιβάρυνση νοικοκυριών από το 2019 και ενεργειακή φτώχεια 19%.
Χάρης Θεοχάρης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρης: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης

Στο Energy Corridors Summit 2026 στην Αθήνα, αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως στρατηγικού ενεργειακού κόμβου, με έμφαση σε νέες υποδομές, διαδρόμους και συνεργασίες που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και τη γεωπολιτική της χώρας.
Δίκτυο φυσικού αερίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα ομάδα εργασίας για την ενίσχυση του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου

Δημιουργείται ομάδα εργασίας των διαχειριστών φυσικού αερίου για αξιολόγηση της διασύνδεσης στη ΝΑ Ευρώπη, της αγοράς και της αναβάθμισης του Κάθετου Διαδρόμου, με νέες συμμετοχές από Δυτικά Βαλκάνια και έμφαση στις υποδομές.
Εγκαταστάσεις ΔΕΣΦΑ αγωγός αερίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύσκεψη διαχειριστών στην Αθήνα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου

Σύσκεψη στην Αθήνα με εκπροσώπους διαχειριστών φυσικού αερίου από 9 χώρες στοχεύει στην προώθηση του κάθετου διαδρόμου για ασφαλή παροχή αερίου, εν όψει της απαγόρευσης του ρωσικού φυσικού αερίου από το 2025 και έμφαση στις συνδέσεις με Σερβία-Β. Μακεδονία.
Νίκος Ανδρουλάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ σε ΕΚΑΒ και δομές υγείας Αττικής την Τετάρτη

Επισκέψεις σε δομές Υγείας στην Αττική πραγματοποιεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με αιχμή το Θριάσιο, το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων και το Νοσοκομείο «Αττικόν», αναδεικνύοντας προτεραιότητα τη στελέχωση και την αναβάθμιση των μονάδων.
Σάκης Αρναούτογλου ομιλία Ευρωκοινοβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Αρναούτογλου: Ο νόμος υπερισχύει κάθε εξουσίας

Στο διεθνές συνέδριο «Breaking the Oligarchs' Grip» ο Σ. Αρναούτογλου τόνισε πως το πρόβλημα αρχίζει όταν η εξουσία αγνοεί τα όρια και πως ευθύνη της δημοκρατίας είναι να διατηρεί κανόνες για όλους, υπεράνω πλούτου και ισχύος.