ΓΔ: 2163.88 0.44% Τζίρος: 822.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:22
Σταύρος Παπασταύρου συζήτηση
Ο Σταύρος Παπασταύρου μιλά σε πάνελ του Delphi Economic Forum, συζητώντας οικονομικά θέματα.

Στις Βρυξέλλες Παπασταύρου και Τσάφος για το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Στο αυριανό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες θα συζητηθούν οι ενεργειακές συμφωνίες της Συνόδου της Αθήνας, η τροφοδοσία της Ουκρανίας και οι έρευνες υδρογονανθράκων, με τη συμμετοχή των κ. Παπασταύρου και Τσάφου.

Στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν η στρατηγική για τα ενεργειακά δίκτυα της ΕΕ, οι πρόσφατες ενεργειακές συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Αθήνα στο πλαίσιο της Συνόδου της Σύμπραξης για τη Διατλαντική Συνεργασία στην Ενέργεια, καθώς και ζητήματα που αφορούν την τροφοδοσία της Ουκρανίας με 

 και τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Στο Συμβούλιο θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο Υφυπουργός, Νίκος Τσάφος. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, το Συμβούλιο αναμένεται να καταλήξει σε μερική γενική προσέγγιση για τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» για την περίοδο 2028-2034. Πρόκειται για ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ που προωθεί την ανάπτυξη, την απασχόληση, τη συμμετοχικότητα και την ανταγωνιστικότητα μέσω της διασύνδεσης δικτύων μεταφορών, ενέργειας και ψηφιακών υποδομών μεταξύ των κρατών μελών.

Το πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δίκτυα, που παρουσιάστηκε στις 10 Δεκεμβρίου, φέρει έντονο ελληνικό αποτύπωμα. Αποτελεί δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ανέδειξε το θέμα των δικτύων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και αποτέλεσμα της συντονισμένης στρατηγικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάδειξη των προκλήσεων στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.

Η πρόταση εντάσσεται στις ευρύτερες διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) μετά το 2027, προσφέροντας τη νομική βάση για επενδύσεις σε διευρωπαϊκά δίκτυα υποδομών μεταφορών και ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Κύριος στόχος της πρωτοβουλίας είναι ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των ευρωπαϊκών δικτύων, ώστε να στηριχθεί ο ταχύς εξηλεκτρισμός και να διασφαλιστεί η πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε οικονομικά προσιτή, ασφαλή και καθαρή ενέργεια.

Ενέργεια, ασφάλεια και ο ρόλος της Ελλάδας

Στην ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνεται και η ανταλλαγή απόψεων για τη σχέση ενέργειας και ασφάλειας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Mark Rutte. Θα εξεταστούν ζητήματα ευαλωτότητας των ενεργειακών υποδομών και τρόποι ενίσχυσης της σύνδεσης μεταξύ ενεργειακής και πολιτικής ασφάλειας, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, θα ενημερώσει τους ομολόγους του σχετικά με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου P-TEC στην Αθήνα, τις συνεργασίες με την Ουκρανία και τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας ως κεντρικής πύλης εισόδου μη-ρωσικού αερίου για τη στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω του Κάθετου Διαδρόμου.

Επιπλέον, η Κύπρος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της επικείμενης Προεδρίας του Συμβουλίου. Κατά το γεύμα εργασίας, οι Υπουργοί θα συζητήσουν για την ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού και την ανταγωνιστικότητα στο νέο διεθνές ενεργειακό περιβάλλον, με τη συμμετοχή του εκτελεστικού διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), Faith Birol.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Παρακολουθούμε στενά με προσοχή την κατάσταση στην Βενεζουέλα

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί την κατάσταση στη Βενεζουέλα, σε συνεργασία με ευρωπαίους εταίρους και την Πρεσβεία στο Καράκας, που είναι σε επαφή με την ελληνική κοινότητα και έτοιμη για παροχή βοήθειας.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Νέα φάση ανάπτυξης μετά το 2026, επενδύσεις και έργα 16,7 δισ.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026 η Ελλάδα στηρίζει την ανάπτυξη σε ιδιωτικές επενδύσεις και στο ΠΔΕ, που φτάνει τα 16,7 δισ. ευρώ, ενώ δρομολογείται νέο πρόγραμμα 2026–2030.
Ελληνικά ευρώ και σημαία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

L’ Espresso: Από την κρίση στην ανάκαμψη, πώς άλλαξε η θέση της Ελλάδας

Το «L’ Espresso» αναλύει τη διαδρομή της ελληνικής κρίσης από το 2009, αναφέρεται στη «συμφωνία-αγχόνη» του Τσίπρα το 2015 και σημειώνει πως η ανάκαμψη της οικονομίας ευνόησε τον Πιερρακάκη, που έγινε επικεφαλής του Eurogroup.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η στήριξη Ουκρανίας δεν έχει δημοσιονομικό κόστος για τα κράτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στη στήριξη της Ουκρανίας, το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο χρηματοδότησης, τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα αγροτικά αιτήματα.