ΓΔ: 2611.58 -0.44% Τζίρος: 90.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:02:38
Eurobank Κύπρος
Φωτο: Κατάστημα της Eurobank στη Λεμεσό. Credit: Eurobank

Eurobank: Υπέρβαση στόχων βλέπει η NBG Securities μετά τα αποτελέσματα

Η NBG Securities βλέπει περιθώρια υπέρβασης των στόχων της Eurobank για το 2026, με στήριξη από τόκους και δάνεια. Ισχυρή ώθηση στα έσοδα αναμένεται από τη Eurolife στο δ' τρίμηνο.

Την εκτίμηση ότι η Eurobank βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης ή και υπέρβασης των ετήσιων στόχων της διατυπώνει η NBG Securities, μετά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2026. 

Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει τις επιδόσεις ελαφρώς καλύτερες από τις δικές της προβλέψεις και τις εκτιμήσεις της αγοράς, ξεχωρίζοντας την αύξηση των εσόδων από τόκους, τη συγκράτηση του κόστους και την ανθεκτική ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Τα καθαρά κέρδη πριν από έκτακτα στοιχεία ανήλθαν σε 433 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,7% έναντι του δεύτερου τριμήνου και κατά 3,8% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Τα κέρδη προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα 633 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας τριμηνιαία αύξηση 5,3%.

Κεντρικός μοχλός ήταν τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία έφθασαν στα 719 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5% σε τριμηνιαία βάση. Η διεύρυνση των χορηγήσεων, τα υψηλότερα επιτόκια, η βελτίωση των περιθωρίων στις καταθέσεις και τα έσοδα από ομόλογα αντιστάθμισαν τις πιέσεις στα δανειακά περιθώρια.

Στην Ελλάδα, τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 6,7%, στα 382 εκατ. ευρώ, ενώ στις διεθνείς δραστηριότητες ενισχύθηκαν κατά 3,2%, στα 338 εκατ. ευρώ. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο του ομίλου βελτιώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, φθάνοντας στο 2,53%.

Οι προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 2,7%, στα 216 εκατ. ευρώ, παρά την εποχικότητα. Τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν ουσιαστικά σταθερά, στα 333 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να υποχωρεί στο 35,6%, από 37,1%.

Δάνεια, Eurolife και προμέρισμα στηρίζουν τις προοπτικές

Η οργανική αύξηση των δανείων έφθασε τα 3,8 δισ. ευρώ στο ενιάμηνο, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι ο αναθεωρημένος ετήσιος στόχος των 4,5 δισ. ευρώ μπορεί να επιτευχθεί ή να ξεπεραστεί με άνεση. Παράλληλα, η αύξηση των εσόδων από τόκους κατά 8,7% στο εννεάμηνο υπερβαίνει τον ετήσιο στόχο περίπου 7%.

Πρόσθετη ώθηση αναμένεται από την πλήρη ενοποίηση της Eurolife στο τέταρτο τρίμηνο, με εκτιμώμενη ενίσχυση των προμηθειών κατά 20-25 εκατ. ευρώ και έκτακτο λογιστικό όφελος περίπου 40 εκατ. ευρώ από αρνητική υπεραξία.

Στην ποιότητα ενεργητικού, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων υποχώρησε στο 2,4%, με κάλυψη 81,9%. Ο δείκτης CET1, συνυπολογίζοντας την επίπτωση της εξαγοράς της Eurolife, διαμορφώνεται στο 14,3%, πάνω από τον εσωτερικό στόχο 13%.

Η Eurobank ανακοίνωσε επίσης προμέρισμα 214 εκατ. ευρώ ή 0,0599 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 27% σε ετήσια βάση, με αποκοπή στις 23 Νοεμβρίου και έναρξη πληρωμής στις 26 Νοεμβρίου. Ο στόχος διανομής του 55% των κερδών, μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών, παραμένει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα σύγχρονο κτίριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα σημεία που έκαναν τη διαφορά και έφεραν κέρδη 1,2 δισ. στις τράπεζες

Η μεγάλη αύξηση των εσόδων από προμήθειες και η σημαντική πιστωτική επέκταση αποτέλεσαν τα σημεία κλειδιά που επέτρεψαν στις τράπεζες να εμφανίσουν κέρδη 1,2 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.
Τράπεζα σύγχρονο κτίριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Προ των πυλών αποτελέσματα 2025 και νέα 3ετή business plans

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης 2025 από τις τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να υπερβούν τους στόχους τους. Παράλληλα θα παρουσιάσουν τα νέα τριετή business plans για την περίοδο 2026-2028.