ΓΔ: 2236.13 0.73% Τζίρος: 76.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:19:01
Άκης Σκέρτσος χαμογελάει
Ο Άκης Σκέρτσος σε επαγγελματική συνάντηση με χαρούμενη διάθεση.

Σκέρτσος: Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ως χώρος για το κοινό μας μέλλον

Ο Άκης Σκέρτσος επισημαίνει πως το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά και το κοινό μας μέλλον.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε άρθρο του στο «Βήμα», τονίζει ότι η δημόσια συζήτηση για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δεν αφορά μόνο το παρελθόν και την τιμή προς όσους πολέμησαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Όπως σημειώνει, η συζήτηση αυτή σχετίζεται και με το παρόν, αλλά ακόμη περισσότερο με το κοινό μας μέλλον.

Ο κ. Σκέρτσος επισημαίνει ότι το μνημείο αποτελεί σύμβολο ενότητας, ειδικά όταν η χώρα αντιμετωπίζει εξωτερικούς κινδύνους. Σε τέτοιες στιγμές, όπως αναφέρει, όλες οι επιμέρους διαφορές πρέπει να παραμερίζονται ώστε οι πολίτες να ενωθούν για την προστασία της πατρίδας, ανεξαρτήτως ιδεολογιών ή άλλων διαχωριστικών γραμμών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι απειλές για τη χώρα δεν αποτελούν μόνο ιστορικό φαινόμενο, αλλά παραμένουν και σήμερα, σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον που αμφισβητεί τη σταθερότητα της μεταπολεμικής διεθνούς ασφάλειας.

Ο κ. Σκέρτσος υπογραμμίζει ότι το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη πρέπει να υπενθυμίζει τη σημασία της διατήρησης ενός κοινού οράματος, πέρα από τις καθημερινές διαφωνίες που χαρακτηρίζουν κάθε δημοκρατική κοινωνία. Όπως σημειώνει, υπάρχει χρέος να προστατευθεί το μνημείο ως χώρος εθνικής και δημοκρατικής συνεννόησης και σεβασμού, χωρίς να επιτρέπεται η πολιτική μονομέρεια ή η ιδιοτελής εκμετάλλευση της συγκυρίας.

Συνύπαρξη δικαιωμάτων και προστασία της μνήμης

Ο υπουργός θέτει το ερώτημα αν μπορούν να συνυπάρξουν το δικαίωμα της μνήμης και το δικαίωμα στην αγωνιστική διεκδίκηση που χαρακτηρίζει την πλατεία Συντάγματος. Η απάντησή του είναι ότι όχι μόνο μπορούν, αλλά και πρέπει να συνυπάρξουν, με βάση τη δημοκρατική συνείδηση και την ιστορική μνήμη.

Η κυβερνητική πρόταση, όπως εξηγεί, προβλέπει μια νέα οριοθέτηση του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός και η μνήμη, χωρίς να περιορίζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, το οποίο μπορεί να ασκείται στον ευρύτερο χώρο της πλατείας Συντάγματος.

Αναφερόμενος στη μνήμη του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, ο κ. Σκέρτσος υπογραμμίζει την ανάγκη να μην ξεχαστούν τα θύματα και να αποδοθούν ευθύνες μέσω της Δικαιοσύνης. Επισημαίνει επίσης τη σημασία της βελτίωσης των υποδομών, όπως οι σιδηρόδρομοι και οι δρόμοι, και της ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας.

Καταλήγοντας, ο υπουργός σημειώνει ότι η μνήμη και η ενότητα αποτελούν διαρκή αγώνα για κάθε δημοκρατία ώστε να παραμείνει δημοκρατία, διασφαλίζοντας όχι μόνο το παρελθόν, αλλά και το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτραίτο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τραπεζικά κέρδη και έκτακτοι φόροι: Γκρεμίζοντας τo «τρίγωνο Μητσοτάκη»

Η ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών επαναφέρει τη συζήτηση έκτακτων φόρων παραγνωρίζοντας το ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Το οικονομικό «τρίγωνο Μητσοτάκη» και οι κίνδυνοι από την ανατροπή του.
Νίκος Ανδρουλάκης πρόσωπο
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ραντεβού Ανδρουλάκη με τραπεζίτες και νέες συμφωνίες Μυτιληναίου - Χατζημηνά

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νικ. Ανδρουλάκη θα έχουν εντός της εβδομάδας οι τραπεζίτες, οι νέες αμυντικές μπίζνες στη Γαλλία για Μυτιληναίο και Χατζημηνά, η στήριξη Φωτακίδη σε Στάση και τι είπε για το χάσμα ΕΕ- ΗΠΑ ο Β. Ψάλτης.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τις συμφωνίες Ελλάδας-Γαλλίας στο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, επισημαίνοντας τη στρατηγική σημασία της συμμαχίας τους και τη φιλική σχέση των δύο χωρών.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κλοιός γύρω από το Μαξίμου στενεύει όλο και περισσότερο

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι ο κλοιός για το Μαξίμου στενεύει, επικαλούμενος δημοσίευμα για την εταιρεία του καταδικασμένου για υποκλοπές Ντίλιαν και απειλές κατά του πρωθυπουργού. Θέτει ερωτήματα για συναλλαγές κρατικών υπηρεσιών με την εταιρεία.