ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει
Ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο πραγματοποιεί ρίψη νερού σε πυρκαγιά σε δασική περιοχή.

Εγκρίθηκαν νέες ΚΥΑ για στήριξη πληγέντων πυρκαγιών και στεγαστική βοήθεια

Εκδόθηκαν τρεις νέες ΚΥΑ για τη στήριξη των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές, οριοθετώντας τις ζημιωμένες περιοχές και καθορίζοντας πού θα δοθεί στεγαστική συνδρομή για αποκατάσταση κτηρί

Τρεις νέες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις εκδόθηκαν για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Με τις νέες ΚΥΑ, οριοθετούνται επισήμως οι περιοχές που επλήγησαν, βάσει των πορισμάτων των επιτόπιων αυτοψιών. Παράλληλα, καθορίζονται οι ζώνες όπου θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση ζημιών σε κτήρια.

Συγκεκριμένα, με την πρώτη ΚΥΑ χαρακτηρίζονται ως πληγείσες από τις πυρκαγιές Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου 2025 οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής και των Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, όπου θα διατεθεί στεγαστική συνδρομή.

Η δεύτερη απόφαση αφορά την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές Ιουλίου 2025 σε περιοχές της Εύβοιας (Στερεά Ελλάδα), Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας (Πελοπόννησος), Λασιθίου και Χανίων (Κρήτη), καθώς και από τις πυρκαγιές Ιουνίου και Αυγούστου 2025 στη Χίο (Βόρειο Αιγαίο).

Με την τρίτη ΚΥΑ προβλέπεται η οριοθέτηση περιοχών και η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για ζημιές από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2025 σε τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας και Πρέβεζας (Ήπειρος), Ζακύνθου (Ιόνια Νησιά), Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας (Δυτική Ελλάδα), καθώς και από την πυρκαγιά του Ιουλίου 2025 στη Θεσπρωτία (Ήπειρος).

Στεγαστική Συνδρομή: Όροι, προθεσμίες και διαδικασίες

Η στεγαστική συνδρομή, όπως διευκρινίζει το υπουργείο, παρέχεται εξ ολοκλήρου ως κρατική αρωγή, με ανώτατο όριο τα 150 τετραγωνικά μέτρα ανά ιδιοκτησία. Η ενίσχυση καλύπτει ανακατασκευή, επισκευή, αποπεράτωση ή αυτοστέγαση, δηλαδή αγορά νέας κατοικίας εφόσον η υπάρχουσα δεν μπορεί να αποκατασταθεί.

Η οικονομική ενίσχυση καλύπτεται κατά 100%, χωρίς να απαιτείται δάνειο. Η καταβολή της γίνεται σε τρεις δόσεις (50%, 30% και 20%), με κάθε δόση να εκταμιεύεται μόνο μετά από επιβεβαίωση της προόδου των εργασιών από αρμόδιο μηχανικό.

Για όσους οι κατοικίες κρίθηκαν μη κατοικήσιμες, προβλέπεται επιδότηση ενοικίου ή φιλοξενίας για την κάλυψη των αναγκών προσωρινής στέγασης έως την αποκατάσταση της μόνιμης κατοικίας.

Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για κοινωφελή, λατρευτικά και διατηρητέα κτίρια, ώστε να εξασφαλίζεται η αποκατάστασή τους με σεβασμό στον χαρακτήρα και τη σημασία τους.

Η στεγαστική συνδρομή αυξάνεται κατά 20% για περιοχές που χαρακτηρίζονται από γεωγραφικές και τεχνικές ιδιαιτερότητες, αναγνωρίζοντας τις αυξημένες δυσκολίες στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες ζώνες.

Η έγκριση της στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή, αποπεράτωση ή αυτοστέγαση, καθώς και η άδεια επισκευής, πρέπει να χορηγούνται εντός τεσσάρων ετών από την εκδήλωση του συμβάντος. Οι δικαιούχοι οφείλουν να αποκαταστήσουν τη ζημία και να προσκομίσουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία.

Εάν το πραγματικό κόστος αποκατάστασης είναι χαμηλότερο της συνδρομής, η διαφορά επιστρέφεται. Όλα τα σχετικά δικαιολογητικά διατηρούνται τουλάχιστον για δέκα χρόνια από την καταβολή της τελευταίας δόσης.

Διαδικασίες για τους πληγέντες ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες κτηρίων που επλήγησαν καλούνται να υποβάλουν αίτηση για αυτοψία και έκδοση Έκθεσης Αυτοψίας εντός ενός μήνα από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Επιπλέον, πρέπει να καταθέσουν αίτηση για έκδοση Βεβαίωσης Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής ή Άδειας Επισκευής, εντός έξι μηνών, ανάλογα με την περίπτωση.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή, Κώστας Κατσαφάδος, «Η Στεγαστική Συνδρομή είναι ένα ισχυρό εργαλείο αποκατάστασης που παρέχεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους δικαιούχους – πρόκειται για 100% δωρεάν κρατική αρωγή. Στόχος μας είναι, με διαφάνεια και ταχύτητα, να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, να στηρίξουμε τους πληγέντες και να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις τοπικές κοινωνίες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βροχή και ομπρέλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και χιόνια σε όλη τη χώρα

Συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας με έντονες βροχές, καταιγίδες και ανέμους έως 9 μποφόρ στις περισσότερες περιοχές ως αύριο το μεσημέρι. Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή, σύμφωνα με την ΕΜΥ και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν - Συνεδρίασε η Επιτροπή Κινδύνου

Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, συνεδρίασε σήμερα για την κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ανέμους κυρίως
Ομπρέλα στη βροχή
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: 200.000 χωρίς ρεύμα, νέες βροχές αναμένονται

Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει νέες βροχοπτώσεις ενώ 200.000 πολίτες παραμένουν χωρίς ρεύμα μετά την καταιγίδα Κριστίν που άφησε πέντε νεκρούς. Δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους, επισκευάζοντας ζημιές σε στέγες από τους δυνατούς ανέμους.
Αριθμός έκτακτης ανάγκης 112
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζάκυνθος-Κεφαλονιά: Ενεργοποιήθηκε το 112 στις δύο περιοχές

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθος και Κεφαλονιά, μετά από ειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας λόγω έντονων καιρικών φαινομένων από το βράδυ Σαββάτου έως το πρωί Κυριακής. Συστήνεται περιορισμός μετακινήσεων.
Κτίριο ΓΑΔΑ Αστυνομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΛΑΣ: Η βλάβη στη γραμμή «100» δεν εμπόδισε την αστυνομική βοήθεια

Η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι το βράδυ της 30ής Ιανουαρίου σημειώθηκε βλάβη στη γραμμή «100», αλλά εφαρμόστηκαν άμεσα τα πρωτόκολλα, οι πολίτες ενημερώθηκαν να καλούν το 112 και η επιχειρησιακή ετοιμότητα δεν επηρεάστηκε.
Άρειος Πάγος κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρειος Πάγος: Εισήγηση απόρριψης για μειώσεις ποινών στη δίκη για το Μάτι

Στον Άρειο Πάγο συζητήθηκαν αιτήσεις αναίρεσης για μειώσεις ποινών καταδικασθέντων για τη φωτιά στο Μάτι. Η εισαγγελέας εισηγήθηκε απόρριψη, ενώ συγγενείς θυμάτων ζήτησαν να μείνει η απόφαση του Εφετείου.