ΓΔ: 2648.58 -0.32% Τζίρος: 307.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Υπ. Πολιτισμού
Φώτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υπ. Πολιτισμού: Επαναπατρίστηκαν 29 αρχαιότητες από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα

Είκοσι εννέα αρχαιότητες, που διακινήθηκαν παράνομα, επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη. Καλύπτουν περιόδους από τη Νεολιθική ως τον Ελληνιστικό χρόνο και προέρχονται κυρίως από συλλογές του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης.

Είκοσι εννέα αρχαιότητες επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα στις 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού. Η παράδοση πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γεωργίου Διδασκάλου, της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ιφιγένειας Καναρά και στελεχών της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών.

Οι αρχαιότητες καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα, από την Τελική Νεολιθική (5.000-4.000 π.Χ.) έως την Ύστερη Ελληνιστική περίοδο (2ος/1ος αι. π.Χ.). Αντιπροσωπεύουν σημαντικά δείγματα γλυπτικής, μεταλλοτεχνίας και κεραμικής, όπως λίθινες κεφαλές πελέκεων, μινωικό σφραγιδόλιθο, μαρμάρινες Πρωτοκυκλαδικές φιάλες, μυκηναϊκό αμφορέα, χάλκινα εξαρτήματα ζωνών, μαρμάρινη κεφαλή κούρου και μπρούντζινο προσάρτημα με την προτομή της Αταλάντης.

Η πλειονότητα των αρχαιοτήτων είχε διακινηθεί παράνομα και είχε καταλήξει στο εμπόριο τέχνης, κυρίως μέσω της Fortuna Fine Arts. Οι πολύμηνες έρευνες της Εισαγγελίας του Μανχάταν, με τη συνδρομή της Homeland Security Investigation και τη συνεργασία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, απέδειξαν την παράνομη προέλευση των αντικειμένων.

 Αυτό οδήγησε στην κατάσχεσή τους και την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Από τα 29 αντικείμενα, τα 18 βρίσκονταν στις συλλογές του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, με το οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρεί στενή συνεργασία.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι κάθε επαναπατρισμός αποτελεί σημαντικό γεγονός και δικαιώνει την πολιτική του Υπουργείου για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. 

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τις πρωτοβουλίες της στον τομέα αυτό, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των ισχυρών συνεργασιών και της συστηματικής προσπάθειας.

Ο επικεφαλής της Antiquities Trafficking Unit, Matthew Bogdanos, αναφέρθηκε στη συμβολή των συνεργατών του και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας στην τεκμηρίωση των αντικειμένων. Υπογράμμισε ότι η μάχη ενάντια στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών συνεχίζεται με αποφασιστικότητα.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή των αρχαιοτήτων, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας με τις αμερικανικές αρχές και τη δέσμευση για περαιτέρω επιτυχίες στον τομέα αυτό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη: Πάνω από 900 έργα Πολιτισμού στην Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε στη Ναύπακτο πως από το 2019 υλοποιείται πανελλαδικό στρατηγικό σχέδιο με πάνω από 900 έργα πολιτιστικών υποδομών, προϋπολογισμού άνω του 1,5 δισ. ευρώ με ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Εναέρια παραλία Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

21 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Υποβρύχιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η 21η Αυγούστου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Υποβρύχιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, αναγνωρίζοντας τη μακρά ναυτική παράδοση και τα μοναδικά ενάλια μνημεία της Ελλάδας στη Μεσόγειο.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΠΟ: 1.106.000 ευρώ σε Πολυθεματικά Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα

Το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε επιχορηγήσεις 1.106.000€ για πολυθεματικά φεστιβάλ το 2026. Στόχος η στήριξη πολιτιστικών φορέων πανελλαδικά, ενίσχυση τοπικών κοινοτήτων και διεύρυνση της συμμετοχής στον σύγχρονο πολιτισμό.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: «Δημόσια η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις για τον φορέα

Ο Άκης Σκέρτσος υπερασπίζεται μέσω social media τη νέα ανώνυμη εταιρεία δημόσιου χαρακτήρα «Hellenic Heritage», καταγγέλλοντας «αντιπολιτευτικές υπερβολές» αντίστοιχες με εκείνες για το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης που διαψεύστηκαν.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στον ΟΗΕ: Στόχος μείωσης 22% στους θανάτους από τροχαία το 2025

Η Ελλάδα πέτυχε μείωση 22% στους θανάτους από τροχαία το 2025, με 517 νεκρούς έναντι 665 το 2024, το χαμηλότερο νούμερο από το 1963. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε διεθνή σύνοδο του ΟΗΕ για την οδική ασφάλεια στη Νέα Υόρκη.