ΓΔ: 2076.71 0.95% Τζίρος: 212.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Δούκας, Ντε Μπλάζιο
Φώτο: Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας και ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, Credits: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δούκας - ντε Μπλάζιο: Η ενδυνάμωση των πόλεων προϋπόθεση για τη Δημοκρατία

Η συμμετοχή των πολιτών, η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και η αποκέντρωση εξουσιών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης Δούκα - ντε Μπλάζιο στο Athens Democracy Forum, αναδεικνύοντας τον ρόλο των πόλεων στη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Αθήνα και η Νέα Υόρκη, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής φωνής απέναντι στις κεντρικές πολιτικές αποφάσεις, αναδείχθηκαν σε συζήτηση μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, και του επί οκτώ χρόνια δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

Η συζήτηση, υπό τον συντονισμό της senior editor των New York Times, Jyoti Thottam, εστίασε σε θέματα όπως ο τουρισμός, η στεγαστική κρίση, η συμμετοχική δημοκρατία και η σχέση δημοτικής αρχής με την κυβέρνηση.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, υπογράμμισε ότι οι μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα, αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες. Όπως ανέφερε, «η Δημοκρατία είναι ακόμα ζωντανή στις πόλεις» και η συμμετοχή των πολιτών παραμένει έντονη. 

Ωστόσο, σημείωσε πως πολλοί δήμοι στην Ελλάδα δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, γεγονός που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων, όπως το κυκλοφοριακό ή η δημιουργία κοινωνικών κατοικιών. 

Η ανάγκη προσφυγής στην κυβέρνηση, η οποία συχνά παραπέμπει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης και αποδυνάμωση του οράματος για την πόλη.

Από την πλευρά του, ο Μπιλ ντε Μπλάζιο τόνισε ότι οι δημοκρατίες παγκοσμίως δεν μπορούν να επιβιώσουν εάν επικρατεί μόνο το εθνικό επίπεδο σκέψης. Επισήμανε πως η ελπίδα βρίσκεται στη βάση, δηλαδή στους πολίτες, και παρουσίασε το παράδειγμα της Νέας Υόρκης, όπου εφαρμόζεται συμμετοχικός προϋπολογισμός. 

Όπως εξήγησε, όταν οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν για θέματα της κοινότητάς τους, ενεργοποιούνται και ενδιαφέρονται περισσότερο για το δημόσιο συμφέρον.

Και οι δύο ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία μιας ισχυρής τοπικής φωνής απέναντι στις κεντρικές πολιτικές αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι η ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί προϋπόθεση για μια αποτελεσματική δημοκρατία.

Στην τοποθέτησή του, ο Χάρης Δούκας ανέδειξε το διαχρονικό δίλημμα μεταξύ συγκεντρωτισμού και αποκέντρωσης, τονίζοντας ότι η ενίσχυση της δύναμης των πόλεων είναι απαραίτητη για τον επανασχεδιασμό της δημοκρατίας. Διαφορετικά, λίγοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αποφάσεις για όλους, αποδυναμώνοντας τη συμμετοχή των πολιτών.

Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι πολλές κοινωνικές ανάγκες παραμένουν ανικανοποίητες λόγω της απόστασης από την τοπική εξουσία. Τόνισε πως η επιστροφή εξουσιών σε τοπικό επίπεδο μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα στη ζωή των πολιτών, ενισχύοντας τη δημοκρατική συμμετοχή.

Οι δύο δήμαρχοι αντάλλαξαν απόψεις για την ισορροπία μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και προστασίας του ιστορικού κέντρου, με έμφαση στην περιοχή της Πλάκας. Εξέτασαν λύσεις για τη στεγαστική κρίση που πλήττει κυρίως τους νέους σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, ενώ αναφέρθηκαν στη σημασία της συμμετοχικής δημοκρατίας. 

Ο Δήμος Αθηναίων δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε πρωτοβουλίες όπως η «Ανοιχτή Γειτονιά 15 λεπτών» και το Youth Climate Action Fund, προωθώντας τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπ. Πολιτισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Πολιτισμού: Επαναπατρίστηκαν 29 αρχαιότητες από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα

Είκοσι εννέα αρχαιότητες, που διακινήθηκαν παράνομα, επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη. Καλύπτουν περιόδους από τη Νεολιθική ως τον Ελληνιστικό χρόνο και προέρχονται κυρίως από συλλογές του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης.
Παύλος Μαρινάκης Συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Η Κοβέσι ανέτρεψε τα βασικά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης

Ο Π. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η Ευρωπαία εισαγγελέας ανέδειξε τη διαφθορά ως πανευρωπαϊκό φαινόμενο, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης και αποκλειστικής ελληνικής ευθύνης.
Χάρης Δούκας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούκας: Να καταργηθεί ο νόμος που απαγορεύει τις προσλήψεις στους δήμους

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ζήτησε την κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τις προσλήψεις στους δήμους, τονίζοντας ότι η έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνει την αντιμετώπιση καθημερινών και έκτακτων αναγκών.