ΓΔ: 2011.41 -1.32% Τζίρος: 234.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:05
Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κρατά αντικείμενο κατά τη συνεδρίαση της Βουλής, συζητώντας πολιτικά θέματα.

Στη Βουλή διάταξη για αναστολή υποχρεώσεων σε πληγέντες κτηνοτρόφους

Ο Κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ψηφιστεί διάταξη για αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων στους κτηνοτρόφους με θανατωμένα ζώα, λόγω ευλογιάς. Τόνισε επίσης την ανάγκη υπευθυνότητας για περιορισμό της νόσου.

Την άμεση προώθηση διάταξης για αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τη θανάτωση ζώων λόγω της ευλογιάς ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Όπως ανέφερε, η ψήφιση της σχετικής ρύθμισης είναι «επί θύραις», με στόχο τη στήριξη των πληγέντων που έχουν βρεθεί «χωρίς εισόδημα, με πραγματικές ανάγκες».

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη υπευθυνότητας από όλους για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, προειδοποιώντας ότι εάν δεν υπάρξει αυτοσυγκράτηση και εφαρμογή μέτρων, ενδέχεται να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα, όπως τοπικά lockdown. Υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των μέτρων βιοασφάλειας, της συνεχούς επαγρύπνησης και της επιτήρησης για τον περιορισμό της νόσου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι αρμόδιοι κτηνίατροι εντόπισαν ήδη νεκρά ζώα κατά τους ελέγχους, γεγονός που συμβάλλει στη διασπορά της νόσου. Ο υπουργός επισήμανε ότι η ευλογιά έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, καθώς ο ιός παραμένει ενεργός έως και έξι μήνες, σε αντίθεση με άλλες ζωονόσους.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε σε καταγγελίες για κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και απάτες στον αγροτικό τομέα, φέρνοντας στο προσκήνιο παλαιότερες υποθέσεις που αφορούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι οι καταγγελίες για εικονικά βοσκοτόπια και προσπάθειες εξαπάτησης αποτελούν ξεχωριστό ζήτημα, διαβεβαιώνοντας ότι οι έλεγχοι από τους κτηνιάτρους των ΔΑΟΚ είναι αυστηροί και διασφαλίζουν τη διαφάνεια στον καταμερισμό των θανατωθέντων ζώων, σε συσχέτιση με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόκκαλης: Αύξηση του ζωικού κεφαλαίου χωρίς αντίστοιχη παραγωγή γάλακτος

Ο Βασίλης Κόκκαλης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μίλησε για ασυνήθιστη αύξηση του ζωικού κεφαλαίου που δεν συμβαδίζει με τις ποσότητες παραδοθέντος γάλακτος, ζητώντας πλήρη διαφάνεια στα στοιχεία.
Μιχάλης Κατρίνης ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Επικίνδυνη η διάσταση Ελλάδας-Κύπρου με ευθύνη της κυβέρνησης

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης κατηγορεί την κυβέρνηση για επικίνδυνη διάσταση με την Κύπρο στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης και προειδοποιεί για τον κίνδυνο κατάρρευσης της κτηνοτροφίας από τον καταρροϊκό πυρετό.
Γάλα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες αυξήσεις στο γάλα φέρνει η ευλογιά, τι θα γίνει με τις εξαγωγές φέτας

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων έχει οδηγήσει στη θανάτωση άνω των 350.000 ζώων. Οι παραγωγοί προειδοποιούν για μείωση 27% την παραγωγή γάλακτος, αυξήσεις τιμών και σοβαρές επιπτώσεις στις εξαγωγές φέτας.