ΓΔ: 2373.21 -0.52% Τζίρος: 231.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σπήλιος Λιβανός στη Βουλή
Φώτο: SOOC

Σπ. Λιβανός: Δεν συμμετείχα στο πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά στη λύση

Ο Σπ. Λιβανός τόνισε στη Βουλή ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η εκμετάλλευση του συστήματος από επιτήδειους. Υπογράμμισε πως στη θητεία του ενισχύθηκαν οι έλεγχοι και επιστράφηκαν πάνω από 70 εκ. ευρώ αχρεώστητα.

Ο Σπήλιος Λιβανός, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε στη Βουλή ότι «το πραγματικό σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η διαχρονική επιδοματοφαγία», επισημαίνοντας πως το πρόβλημα αφορά την εκμετάλλευση των αδυναμιών του συστήματος εις βάρος των πραγματικών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, ο κ. Λιβανός ανέφερε ότι επί της θητείας του εφαρμόστηκε πολιτική με έμφαση στους ελέγχους, την ανάκτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και τη διαφάνεια. 

«Πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ επιστράφηκαν από επιτήδειους που είχαν λάβει ενισχύσεις που δεν δικαιούνταν», υπογράμμισε.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η πρόταση της αντιπολίτευσης επιχειρεί να του αποδώσει ευθύνη για ατομικές πληρωμές παραγωγών, διευκρινίζοντας πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει μόνο πολιτική εποπτεία και όχι αρμοδιότητα έγκρισης μεμονωμένων πληρωμών.

Αναφερόμενος στις τηλεφωνικές επισυνδέσεις, σημείωσε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή ή γνώση για τις συγκεκριμένες επικοινωνίες. 

Παράλληλα, τόνισε πως δεν υπήρξε παρανομία ή παρατυπία από τους συνεργάτες του, καθώς οι υποθέσεις αφορούσαν πραγματικούς αγρότες με πραγματική παραγωγή και προσπάθειες επίλυσης διοικητικών θεμάτων εντός νομιμότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν καταγράφει ζημία σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις.

«Ο πολίτης έχει δικαίωμα να ζητά απάντηση από το κράτος. Ο πραγματικός παραγωγός έχει δικαίωμα να ζητά δίκαιη εξέταση», είπε, υπογραμμίζοντας πως η γραμμή του υπουργείου ήταν «θεσμική βοήθεια μέσα στους κανόνες, ποτέ εξαίρεση από τους κανόνες».

Έμφαση στη διαφάνεια και την προστασία των παραγωγών

Ο κ. Λιβανός κάλεσε τη Βουλή να επικεντρωθεί στην ουσία, δηλαδή στο ποιοι εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα και πώς μπορούν να προστατευθούν οι έντιμοι παραγωγοί.

 Χαρακτήρισε «θεσμικό και νομικό λάθος» τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, τονίζοντας ότι δεν αποφεύγει τον έλεγχο αλλά απορρίπτει την πολιτική εργαλειοποίηση της υπόθεσης.

«Δεν υπάρχει νομική βάση για την πρόταση σε βάρος μου, ούτε η παραμικρή υπόνοια οικονομικής βλάβης», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι υποθέσεις αφορούν «πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους» και «ειλικρινείς προσπάθειες επίλυσης γραφειοκρατικών ζητημάτων στο πλαίσιο της νομιμότητας».

Ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι η πολιτική ζωή θα ενισχυθεί μόνο όταν επικεντρώνεται στην εξυγίανση των θεσμών, τη στήριξη των έντιμων παραγωγών, την προστασία των ευρωπαϊκών πόρων και τη διαφάνεια.

Οι μεταρρυθμίσεις στη διάρκεια της θητείας του

Αναφερόμενος στο έργο του, ο κ. Λιβανός απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε: την εισαγωγή αντικινήτρων και ποινών για παραβατικές ενέργειες, την ενίσχυση των ελέγχων, τη μεταφορά των δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr για λόγους διαφάνειας, καθώς και την εισήγηση προς την ΕΕ για τη μετατροπή του οργανισμού σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Παράλληλα, συνέχισε την ολοκλήρωση των βοσκοτοπικών χαρτών και προσπάθησε να θέσει αξιοκρατικούς κανόνες πρόσληψης τεχνικών συμβούλων. «Ίσως να όφειλα να έχω κάνει ακόμα περισσότερα στους μόλις 13 μήνες που διετέλεσα υπουργός», ανέφερε.

Ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι δέχθηκε απειλές και επιθέσεις λόγω της προσπάθειάς του να συγκρουστεί με «συμμορίες και μαφίες» που εκμεταλλεύονταν το σύστημα. «Με εγκαλείτε σήμερα ότι είμαι μέρος τους. Σας φαίνεται λογικό αυτό;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, κάλεσε τους βουλευτές να απορρίψουν τις προτάσεις σε βάρος του και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσουν ότι υπήρξε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ πινακίδα γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση Δημητρακόπουλου για τους Τσιάρα, Μηταράκη, Παπακώστα και ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Μιχάλη Δημητρακόπουλο, το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπαρκτό, ωστόσο η βλάβη για τον Κώστα Τσιάρα, βάσει έκθεσης της Π. Τυχεροπούλου, περιορίστηκε από 22.944 ευρώ σε 3.145 ευρώ.
Συνεδρίαση κοινοβουλίου Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα ΟΠΕΚΕΠΕ και τοποθετήσεις κομμάτων

Σκληρή κριτική από Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ανεξάρτητους για το πόρισμα της Εξεταστικής για ΟΠΕΚΕΠΕ: Κάνουν λόγο για "πόρισμα-πλυντήριο" που καλύπτει ευθύνες της ΝΔ και υπουργών, ενώ η υπόθεση παραμένει «ανοιχτή» πολιτικά και νομικά.
Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Νέα εποχή διαφάνειας με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ ως τομή διαφάνειας και νομιμότητας, ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την καταψήφιση της ρύθμισης.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Πολιτική συγκάλυψη και κυβερνητικές ευθύνες στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει πολιτική συγκάλυψη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι οι ευθύνες είναι σαφείς και ότι χωρίς την Εισαγγελία Ε.Ε. δεν θα είχε αποκαλυφθεί.
Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόκκαλης: Αύξηση του ζωικού κεφαλαίου χωρίς αντίστοιχη παραγωγή γάλακτος

Ο Βασίλης Κόκκαλης, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μίλησε για ασυνήθιστη αύξηση του ζωικού κεφαλαίου που δεν συμβαδίζει με τις ποσότητες παραδοθέντος γάλακτος, ζητώντας πλήρη διαφάνεια στα στοιχεία.
Ζωή Κωνσταντοπούλου Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντοπούλου: Βουτηγμένοι στη διαφθορά - Η απάντηση στις κάλπες

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τοξικότητα, διαπλοκή και διαφθορά, τονίζοντας εσωκομματική κρίση στη ΝΔ και εμπλοκή βουλευτών στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, με ανταγωνισμό ρουσφετιών εις βάρος των αγροτών.