ΓΔ: 2370.13 1.00% Τζίρος: 436.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:35
Χρήστος Σπίρτζης ομιλία
φώτο: Αris Oikonomou/SOOC

Σπίρτζης: Συνέδριο περιορισμένων προσδοκιών και χαμένων ελπίδων

Ο Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτήρισε το συνέδριο ως «συνέδριο συρρίκνωσης των προσδοκιών και της ελπίδας», ασκώντας σκληρή κριτική στην ηγεσία χωρίς να αποχωρεί.

Στο «συνέδριο συρρίκνωσης των προσδοκιών και της ελπίδας» αναφέρθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης, με αιχμηρή παρέμβαση κατά τη διάρκεια του 5ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο πρώην υπουργός άσκησε έντονη κριτική στην ηγεσία του κόμματος, διαψεύδοντας τα σενάρια αποχώρησής του, αλλά υπογραμμίζοντας τον προβληματισμό του για την εσωκομματική διαδικασία.

Εσωστρέφεια και έλλειψη πολιτικής κατεύθυνσης

Σημείωσε πως το υπάρχον σχέδιο θέσεων δεν παρέχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα στα καίρια ζητήματα της σύγχρονης πολιτικής.

Όπως τόνισε, πολλοί εντός του κόμματος αναρωτιούνται για τη σκοπιμότητα του Συνεδρίου, καθώς υστερεί σε ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο. Δριμεία κριτική άσκησε και στη διαχείριση εσωκομματικών ευθυνών, επισημαίνοντας πως απουσιάζει η λογοδοσία και κυριαρχεί μια κλειστή ομάδα γύρω από τις επιλογές του εκάστοτε προέδρου, γεγονός που «οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες καταστροφικές συνέπειες».

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε ειδικά στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, επισημαίνοντας πως παρά την παντελή έλλειψη στοιχείων εναντίον του, αντιμετώπισε απροθυμία έμπρακτης στήριξης από την ηγεσία και στελέχη του κόμματος. Υπογράμμισε ότι ορισμένοι έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ζητήσουν την αποπομπή του.

Συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «ντροπή» τόσο τις φήμες περί αποχώρησής του όσο και τις διαρροές από στελέχη της Κουμουνδούρου. Ξεκαθάρισε ότι η περαιτέρω διαθεσιμότητά του θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του Συνεδρίου, ενώ κατέθεσε τέσσερις προτάσεις προς ψήφιση:

  • Το Συνέδριο να επικυρώσει το σχέδιο θέσεων μόνο ως εισήγηση και να προηγηθεί ουσιαστική πολιτική συζήτηση με τα μέλη, τους συνδικαλιστικούς φορείς και την κοινωνία, ενώ η εκλογή οργάνων να έπεται της διαδικασίας αυτής, ώστε να αναδειχθεί καθαρά το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του κόμματος.
  • Θέσπιση πλήρους ασυμβιβάστου μεταξύ οποιασδήποτε επαγγελματικής σχέσης με το κόμμα και συμμετοχής στα κομματικά όργανα.
  • Συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη συνεργασία και σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.
  • Μόνιμη ένταξη κάθε πρώην προέδρου στην Πολιτική Γραμματεία ή την Κεντρική Επιτροπή, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως αποτελεί «ντροπή» ο Αλέξης Τσίπρας «να μην είναι καν μέλος της ΚΕ».

Οι παρεμβάσεις Σπίρτζη αναδεικνύουν τα εσωκομματικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σηματοδοτώντας την ανάγκη για πιο ανοιχτές, δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων και στη διαχείριση της κομματικής πορείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κατάθεση Μπατζελή στην εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ εκθέτει την κυβέρνηση

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι η εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μετατραπεί σε «ιστορική αναδρομή» με ευθύνη της πλειοψηφίας, ώστε να κοπεί η συζήτηση για την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την περίοδο 2019 2025.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η κατάθεση Καρασμάνη διαφώτισε το σκάνδαλο αγροτικών ενισχύσεων

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Καρασμάνης στην Εξεταστική Επιτροπή ανέφερε ότι η «τεχνική λύση» για τους βοσκοτόπους ήταν μεταβατική και θα έπαυε με τα σχέδια βόσκησης, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν, οδηγώντας στη σημερινή κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόκκαλης: Παραδοχή έλλειψης εθνικής στρατηγικής η πρόταση ΝΔ στα αγροτικά

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κόκκαλης στη συζήτηση για τη διακομματική επιτροπή, λέγοντας ότι η απουσία εθνικής στρατηγικής μείωσε τα εισοδήματα στον πρωτογενή.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση για Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής υπό τη Βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση στον πρόεδρο της Βουλής για σύσταση μόνιμου Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής με ευθύνη της Βουλής. Στόχος, ο διάλογος και ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον πρωτογενή τομέα, με συμμετοχή κομμάτων, φορέων, επιστημόνων και αυτοδιοίκησης.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Λαζαρίδης «διαστρέβλωσε» Αραχωβίτη στην εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο εισηγητής ΝΔ Μ. Λαζαρίδης διαστρέβλωσε το «Συμφωνώ» του Στ. Αραχωβίτη για να δείξει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Παραπέμπουν στα πρακτικά 14/1, όπου ο Αραχωβίτης είπε ότι υπέγραψε «σε εφαρμογή της 873 ΚΥΑ» και «δεν ξέρω τι υπέγραψε ο κ. Βορίδης».