ΓΔ: 2183.44 0.21% Τζίρος: 209.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Άκης Σκέρτσος
Ο Άκης Σκέρτσος σε συγκεντρωμένη στιγμή κατά τη διάρκεια επίσημης συνάντησης.

Ά. Σκέρτσος: Αριστερά μυθεύματα για υποτιθέμενη φορολόγηση του πλούτου

Ο υπ. Επικρατείας Άκης Σκέρτσος απάντησε για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι ο πατριωτισμός αντανακλάται στα μετρήσιμα αποτελέσματα

Σε δημόσια τοποθέτηση προχώρησε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Με ανάρτησή του, ο υπουργός επικεντρώνεται στους φόρους και τα οικονομικά αποτελέσματα της τελευταίας πενταετίας, σχολιάζοντας τις θέσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη φορολογική πολιτική.

Ο κ. Σκέρτσος υπογραμμίζει πως, «όταν ακούμε τα γνωστά αριστερά φληναφήματα περί δήθεν φορολόγησης του πλούτου και "πατριωτικού καθήκοντος" των επιχειρήσεων να πληρώνουν τους φόρους τους, είναι κρίσιμο να εξετάζουμε τα πραγματικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, το 2019, με φορολογικό συντελεστή 28% για τις επιχειρήσεις, τα έσοδα του κράτους ανέρχονταν περίπου στα 4,5 δισ. ευρώ, με την ανεργία στο 16-17% και τις επενδύσεις να αγγίζουν το 11% του ΑΕΠ.

Σήμερα, με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή 22%, αφενός τα έσοδα από τις επιχειρήσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν και πλησιάζουν τα 8 δισ. ευρώ, αφετέρου η ανεργία έχει περιοριστεί στο 8,5% και οι επενδύσεις υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ». Τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό, δείχνουν πως το μοντέλο της τωρινής διακυβέρνησης ενισχύει ουσιαστικά τα δημόσια έσοδα και τη συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός επισημαίνει πως το ουσιαστικό ερώτημα είναι: «ποιος καταφέρνει τελικά να αυξάνει τα έσοδα από τις επιχειρήσεις; Ο Τσίπρας του 28% ή ο Μητσοτάκης του 22% που μεγαλώνει την πίτα για όλους;» Με αυτό το ερώτημα ως αφετηρία, καλεί την αντιπολίτευση να επικεντρωθεί στα μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι σε ρητορικές αντιπαραθέσεις περί "πατριωτισμού".

Καταλήγει τονίζοντας πως ο πραγματικός πατριωτισμός κρίνεται κάθε φορά από το πόσο αποτελεσματικά κάθε πολιτική ενισχύει την παραγωγική βάση, την αυτονομία, την εργασία και το εισόδημα των πολιτών. Ο κ. Σκέρτσος τονίζει ότι «ο πατριωτισμός αντανακλάται στα μετρήσιμα αποτελέσματα», αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία των στοχευμένων οικονομικών πολιτικών για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό συμβούλιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Νικητιάδης: Ο Μητσοτάκης να ψάξει για ευθύνες για ακρίβεια στην κυβέρνησή του

Ο Γ. Νικητιάδης του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας και την απουσία ουσιαστικής στήριξης πολιτών, τονίζοντας ότι αγνοούνται προτάσεις για μείωση φόρων και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.
Αλέξης Τσίπρας Ιθάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Κόκκινη γραμμή η χρήση στρατιωτικών βάσεων που απειλούν τη χώρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην Κοζάνη για το βιβλίο του «Ιθάκη», άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, τη γεωπολιτική αστάθεια και υπογράμμισε τη σημασία της δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: 0,67€ μέρισμα και 244 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ενισχύσει φέτος τον κρατικό προϋπολογισμό με 244 εκατ. ευρώ, καθώς τα καθαρά της κέρδη για το 2025 σημείωσαν σημαντική αύξηση, φτάνοντας τα 257,7 εκατ. ευρώ από 82,9 εκατ. το 2024.
κατασκευή κτιρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ινδία: Εγκρίθηκαν 18 δισ. δολάρια για έργα υποδομών και νεοφυείς επιχειρήσεις

Η Ινδία ανακοίνωσε νέα προγράμματα ύψους 18 δισ. δολαρίων για κατασκευή υποδομών, αστική ανάπτυξη και στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, όπως δήλωσε ο υπουργός Πληροφορικής Ασγούνι Βάισναου.