Το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και του εναέριου χώρου με την Ελλάδα επανέφερε στο προσκήνιο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει διάθεση για μείωση της στρατιωτικής έντασης μεταξύ των δυο χωρών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του ανέφερε πως «υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν όπως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, η αποστρατιωτικοποίηση και ο εναέριος χώρος» σημειώνοντας πως αναζητούνται τρόποι μαζί με την Ελλάδα ώστε να συζητηθεί το ζήτημα υπό νέα οπτική γωνία.
Ο κ. Φιντάν δήλωσε πως μετά τη νίκη Ερντογάν έχει υπάρξει η απόφαση, μαζί με την Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσουν οι δυο πλευρές με θετική ατζέντα. «Yπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο τα οποία προέρχονται από το παρελθόν. Όλα δεν είναι της δικής μας γενιάς τα παραλάβαμε αυτά. Εμείς ως υπεύθυνη γενιά πως μπορούμε να τα τρἐξουμε; Ως ώριμα κράτη αυτά τα προβλήματα να βάλουμε σε παρένθεση και να δούμε σε ποια θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτό το είδαμε ως μια μέθοδο».
Ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν όπως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου της αποστρατιωτικοποίησης και τoυ εναέριου χώρου, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια συμφωνία και των δυο πλευρών για τη μείωση της στρατιωτικής έντασης», ενώ για το Κυπριακό ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να μην επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Για το θέμα των F-35, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Άγκυρα αναπτύσσει αντιαεροπορικά συστήματα και αναζητά εναλλακτικές αν τυχόν τεθούν όροι για τα μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, καθώς θα εξεταστεί το πως αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο μετά την παραχώρησή τους στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο κ Φιντάν δήλωσε πως «το θέμα της παραχώρησης των F-35 στην Ελλάδα, όπως ξέρετε επειδή η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ ήταν ήδη στις χώρες που βρισκόταν στη λίστα της παραχώρησης των F-35. Προβλέπεται η παράδοση των. F-35 στην Ελλάδα μετά το 2030. Πρέπει να παρακολουθήσουμε το τι μπορεί να συμβεί μέχρι τότε, πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες Όμως εμείς πρέπει να δούμε πώς θα εξελίξουμε τις δυνατότητες μας στα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και στις δυνατότητες μας στα μαχητικά. Εδώ τώρα υπάρχει η ανάπτυξη του αντιαεροπορικού συστήματος Hisar. To χερσαίο αντιαεροπορικό σύστημα. Διότι μέχρι σήμερα η αντιαεροπορική μας άμυνα ήταν τα F-16 δηλαδή σε μια επίθεση η απάντηση ήταν τα F-16».
Όσο αναφορά την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, ο κ. Φιντάν σημείωσε πως «αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μιλήσουν οι ειδικοί και οι στρατιωτικοί μας. Ωστόσο αυτή είναι μια δυνατότητα, και αν δεν θα χάσουμε άλλες δυνατότητες μας κι αν θα είναι μια επιπλέον δυνατότητα φυσικά γιατί να μην συμβεί; Θα είναι κάτι που θα θέλουμε να αποκτήσουμε. Όμως αν υπάρχουν όροι να αποχωριστούμε άλλες δυνατότητες και να προσαρμοστούμε σε άλλες πολιτικές κι αν οι όροι είναι συμβίβαστοι τότε θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις».