ΓΔ: 2507.99 -0.16% Τζίρος: 247.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τραμπ, Ερντογάν
Φωτο: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν. Credit: Shutterstock

Δηλώσεις Ερντογάν-Τραμπ στον Λευκό Οίκο για τη Θεολογική Σχολή Χάλκης

Ο Ερντογάν δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ότι η Τουρκία θα ενεργήσει για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης και θα συζητήσει το θέμα με τον Βαρθολομαίο. Αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα των F-35, F-16 και της Halk Bank.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα αναλάβει τις ευθύνες της σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

Παράλληλα, ανέφερε πως στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν θα τεθούν και τα ζητήματα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-16.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα συζητήσει το θέμα της Σχολής της Χάλκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο μόλις επιστρέψει στην Τουρκία. Ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε πως «η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ήταν εδώ (στον Λευκό Οίκο) και θα ήθελαν πραγματικά να έχουν κάποια βοήθεια».

Σχετικά με το πρόγραμμα των F-35, από το οποίο η Τουρκία έχει αποβληθεί λόγω της προμήθειας του ρωσικού συστήματος S-400, ο Ερντογάν τόνισε ότι θα συζητηθούν τόσο τα F-35 όσο και ο εκσυγχρονισμός των F-16. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ζήτημα της Halk Bank, η οποία αντιμετωπίζει δικαστικές εκκρεμότητες στις ΗΠΑ για παραβίαση κυρώσεων προς το Ιράν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πώλησης F-35 στην Τουρκία, ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε: «Νομίζω ότι θα καταφέρει να αγοράσει ό,τι θέλει να αγοράσει». Συμπλήρωσε ότι οι δύο χώρες έχουν ανάγκες και θα επιδιώξουν συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι, αν η συνάντηση με τον Ερντογάν είναι θετική, «μπορούμε να άρουμε αμέσως» τις κυρώσεις CAATSA.

Κατά την υποδοχή του Ταγίπ Ερντογάν στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ τον χαρακτήρισε «σκληρό άνδρα» που «κάνει καλή δουλειά στη χώρα του», επισημαίνοντας τη σημασία των εμπορικών και γεωπολιτικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Τόνισε, ωστόσο, ότι θα επιθυμούσε η Τουρκία να σταματήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, καθώς αποτελεί έναν από τους βασικούς αγοραστές μαζί με την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Ο Τραμπ ζήτησε να διακοπούν οι αγορές όσο συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο Ερντογάν χαίρει σεβασμού τόσο από τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο αν το επιθυμούσε, διατηρώντας προς το παρόν ουδέτερη στάση. Επανέλαβε ότι το καλύτερο θα ήταν η Τουρκία να μην αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο Τραμπ αναγνώρισε τον ρόλο της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν, σημειώνοντας πως «σίγουρα έχει λόγο», αλλά επισήμανε ότι παρόμοια αιτήματα έχουν διατυπωθεί και από άλλες χώρες της περιοχής. Υπενθύμισε ότι είχε άρει κυρώσεις στη Συρία ώστε να δοθεί η ευκαιρία για αποκλιμάκωση, ενώ χαρακτήρισε τον Ερντογάν ως έναν από τους υπεύθυνους για την πορεία των εξελίξεων.

Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο αποτελεί την πρώτη από το 2019, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς δεν είχε υπάρξει πρόσκληση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Από εξωτερική πολιτική Τσίπρα, μόνο η γραβάτα έμεινε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τα F-35, υπενθυμίζοντας τις εξοπλιστικές επιτυχίες της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και επισημαίνοντας τη διαφορά από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

F-35: Η Χουριέτ αποκαλύπτει το σχέδιο Τουρκίας-ΗΠΑ για τους CAATSA

Σενάριο μεταβίβασης των S-400 σε χώρα του Κόλπου παρουσιάζει η Χουριέτ ως πιθανή λύση για το αδιέξοδο ΗΠΑ-Τουρκίας, επισημαίνοντας πως η άρση κυρώσεων CAATSA δεν σημαίνει αυτόματα επιστροφή της Τουρκίας στα F-35.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν βλέπει νέο μεγάλο πόλεμο με Ιράν – Εκκρεμεί η απόφαση για F-35 στην Τουρκία

Ο Τραμπ, μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως είναι ο νούμερο ένα στόχος της Τεχεράνης και υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του με το Ιράν. Τόνισε ότι δεν αναμένει ευρείας κλίμακας πόλεμο, ενώ επισήμανε τα αμοιβαία πλήγματα.
Πιτ Χέγκσεθ δημόσια ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ακύρωση συνάντησης Χέγκσεθ-Νετανιάχου για ενδεχόμενα F-35 στην Τουρκία

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ ακύρωσε σημερινή συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου για την πιθανή πώληση F-35 στην Τουρκία. Στις συνομιλίες θα περιλαμβανόταν και το ζήτημα του Ιράν.
Πιτ Χέγκσεθ στο Λευκό Οίκο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Χέγκσεθ-Νετανιάχου για ενδεχόμενη πώληση F-35 στην Τουρκία

Ο Αμερικανός υπ. Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ θα συζητήσει σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου για την πιθανή πώληση F-35 στην Τουρκία. Ο Νετανιάχου έχει εκφράσει σαφώς την αντίθεσή του σε μια τέτοια συμφωνία.