ΓΔ: 1403.87 -0.96% Τζίρος: 129.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το νέο θρίλερ στη ΝΔ με τον Α. Σαμαρά και οι δύο κρίσιμες ψηφοφορίες

Τι κρύβει ο ανοικτός πόλεμος που κήρυξε ο πρώην πρωθυπουργός. Η σκληρή αντίδραση Μητσοτάκη, τα σενάρια για τη στάση βουλευτών στις ψηφοφορίες για προϋπολογισμό και Πρόεδρο Δημοκρατίας και οι εισηγήσεις για κάλπες.

Έχουν περάσει 32 χρόνια από την περιβόητη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στις 13 Απριλίου του 1992, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς κάθονταν για τελευταία φορά μαζί.

Η ανοιχτή διαφωνία του Μεσσήνιου πολιτικού για τον χειρισμό στο θέμα του μακεδονικού ονοματολογικού ζητήματος, υποχρέωσε τον αείμνηστο αρχηγό της ΝΔ να τον αποπέμψει και να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, με τον Αντώνη Σαμαρά πέντε μήνες αργότερα να παραιτείται από βουλευτής, να αποχωρεί από τη ΝΔ και να ιδρύει την Πολιτική Άνοιξη, μέχρι και την διάλυσή της το 2004.

Η ιστορία επαναλήφθηκε σαν «φάρσα» και πάλι για τα εθνικά θέματα, με πρωταγωνιστή ξανά τον Αντώνη Σαμαρά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τον διαγράφει από βουλευτή της ΝΔ χθες το απόγευμα, με μια ανακοίνωση 250 λέξεων που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.  

Είχε προηγηθεί το νέο διπλό χτύπημα του πρώην πρωθυπουργού, με την επίμαχη συνέντευξή του (Βήμα της Κυριακής) που προκάλεσε την οριστική ρήξη και άφησε τη ΝΔ με 155 βουλευτές. 

Από τη μια, αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, με αίτημα για παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, για τη ρητορική του και την τακτική του στον ελληνοτουρκικό διάλογο, και από την άλλη, η ανοιχτή πρότασή του να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κώστας Καραμανλής.

Οι αναφορές του αυτές ήταν αρκετές για να ξεχειλίσει το ποτήρι στις ήδη τεταμένες σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον πρωθυπουργό, παρά την πρόσφατη διπλή κοινή εμφάνιση των δύο ανδρών και τις χειραψίες που αντάλλαξαν δημοσίως, οι οποίες φαίνεται πως απλώς έκρυψαν πρόσκαιρα κάτω από το χαλί το χάσμα στις σχέσεις τους και την πλήρη διάσταση απόψεων για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική.

Έτσι, με την απόφασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει τον Αντώνη Σαμαρά με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, Γιάννη Τραγάκη, εισηγούμενος τη διαγραφή του από το κόμμα, με την επιτροπή να συνεδριάζει άμεσα και το πρακτικό της απόφασής της να κοινοποιείται μέσω του Πρωθυπουργού - με επιστολή του - στον Πρόεδρο της Βουλής.

Η διάψευση Καραμανλή, η στόχευση Σαμαρά και η στάση βουλευτών

Την ίδια στιγμή, από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, σχολιάζοντας την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας άφηναν να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ των δύο ανδρών και ότι επρόκειτο για πρωτοβουλία αποκλειστικά του Αντώνη Σαμαρά.

Πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου σχολίαζαν με νόημα ότι η διάψευση από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή έβαλε «φρένο» και σε όσους έκαναν λόγο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, περί στρατηγικής συμμαχίας των δυο πρώην πρωθυπουργών, με στόχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στην απόφαση διαγραφής του ο Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για μία «άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», που συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.

Άλλα στελέχη πάντως, θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς, με την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ήθελε από νωρίς να διαχωρίσει τη θέση του από την τελική επιλογή του πρωθυπουργού για τον αντικαταστάτη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δίνοντας ενδεχομένως το σύνθημα και σε άλλους γαλάζιους βουλευτές να διαφοροποιηθούν κατά την σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Αυτό ακριβώς αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο από εδώ και στο εξής: πόσοι και ποιοι βουλευτές της ΝΔ, που πρόσκεινται πολιτικά στον πρώην πρωθυπουργό, φέρονται διατεθειμένοι να τον ακολουθήσουν στην γραμμή που έχει χαράξει, διαμορφώνοντας μία ισχυρή εσωκομματική αντιπολίτευση, με αιχμή όχι μόνο τα εθνικά θέματα, αλλά και τις κρίσιμες ψηφοφορίες που ακολουθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, όπως είχε αποκαλύψει το BD, ο πρωθυπουργός δεχόταν εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με αφορμή την εσωκομματική αμφισβήτηση που είχε εκδηλωθεί από ομάδα βουλευτών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα δημοσκόπησης (GPO / Παραπολιτικά), όπου στην ερώτηση για το πώς κρίνουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ τους πρώην πρωθυπουργούς, το 61,8% κρίνει αρνητικά τον Αντώνη Σαμαρά και το 24,2% θετικά, ενώ σχετικά με τον Κώστα Καραμανλή, το 58,2% κρίνει αρνητικά τη στάση του με το 29,5% να την κρίνει θετικά.

Την ίδια στιγμή, για πολλούς η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με τους απανταχού «δικαιωματιστές» και με όσους θεωρούν ότι η κυβέρνηση έχει προσχωρήσει στη λεγόμενη woke κουλτούρα, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματός του ότι η ΝΔ δεν έχει πάρει «διαζύγιο» από τις αξίες και τα πολιτικά της πιστεύω.

Αντιθέτως, φαίνεται πως αποτελεί κεντρική στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να συσφίξει εκ νέου τις σχέσεις της κυβέρνησης με το παραδοσιακό κεντροδεξιό της ακροατήριο, στη σκιά και των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της (Ελληνική Λύση, Φωνή Λογικής και Νίκη), να συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστά πάνω από το 15%.

Η ανταπάντηση Α. Σαμαρά στην απόφαση διαγραφής του

Σκληρή ήταν η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαγραφή του, στον οποίο καταλόγισε έλλειψη ψυχραιμίας και αλαζονεία, μιλώντας ανοιχτά για απομάκρυνση της ΝΔ από τις ρίζες της.

Αναλυτικά η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά: 

«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία. Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο για αυτά που απασχολούν την Ελλάδα. Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος.

Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας; Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις; Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Takis Theodorikakos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μασάζ» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και δύο κρίσιμα «ραντεβού» στη ΝΔ

Η δύσκολη συνάντηση Θεοδωρικάκου με βουλευτές της ΝΔ και η ανοικτή αντιπαράθεση με τον Γ. Βλάχο. Ο μόνιμος «πονοκέφαλος» για Σαμαρά και Καραμανλή και οι κρίσιμες ψηφοφορίες για προϋπολογισμό και εκλογή Προέδρου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το "street party" της ΝΔ και η αινιγματική στάση Σαμαρά και Καραμανλή

Επανεκκίνηση επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα γενέθλια 50 ετών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αποφεύγουν να ξεκαθαρίσουν αν θα παρευρεθούν και βουλευτές καταθέτουν νέες ερωτήσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γενέθλια επανεκκίνησης για τη ΝΔ: Μητσοτάκης καλεί Σαμαρά - Καραμανλή

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους δύο πρώην πρωθυπουργός είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της εκδήλωσης για τα 50 χρόνια της ΝΔ στη Ρηγίλλης. Προσπάθεια για φυγή προς τα εμπρός μετά τις εσωκομματικές αναταράξεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μ. Σαλμάς, οι 50 της «λαϊκής δεξιάς» και η «απάντηση» του Μητσοτάκη

Το μήνυμα από τη διαγραφή Σαλμά και η ομάδα 50 βουλευτών που φέρονται να ετοιμάζουν νέες παρεμβάσεις. Οι συναντήσεις Μητσοτάκη με βουλευτές και η σημασία της εκδήλωσης στη Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια της ΝΔ.