ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κερί σε σκοτάδι

Πέθανε στα 102 του ο Λεό Λέανδρος (Λέανδρος Παπαθανασίου)

Απεβίωσε σε ηλικία 102 ετών ο Λεό Λέανδρος (Λέανδρος Παπαθανασίου), επιτυχημένος τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός με διακεκριμένη πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είχε χρησιμοποιήσει και τα ψευδώνυμα Leo Leandros, Mario Panas.

Σε ηλικία 102 ετών έφυγε από τη ζωή ο Λεό Λέανδρος (Λέανδρος Παπαθανασίου), γνωστός τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός, με σημαντική παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο Λέανδρος γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1923 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Κατά τη δεκαετία του '50 μετανάστευσε στη Γερμανία, όπου αφοσιώθηκε στην εξέλιξη της μουσικής του σταδιοδρομίας.

Υιοθέτησε τα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα Λέο Λέανδρος (Leo Leandros) και Μάριο Πάνας (Mario Panas), με τα οποία υπέγραψε πολλές δημιουργίες.

Ήταν ένας από τους πρώτους ερμηνευτές του ύμνου του Παναθηναϊκού. Στη Γερμανία διακρίθηκε ως συνθέτης και παραγωγός, κυρίως μέσω της συνεργασίας του με την κόρη του, Βίκυ Λέανδρος, που απέκτησε διεθνή φήμη ως τραγουδίστρια.

Επέλεξε να αποσυρθεί από τη δική του καριέρα ως τραγουδιστής, προκειμένου να στηρίξει την πορεία της Βίκυ Λέανδρος. Ως συνθέτης, συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη της στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1972 με το τραγούδι "Après Toi" ("Μόλις φύγεις").

Η παρακαταθήκη του Λεό Λέανδρου παραμένει ισχυρή, τόσο ως πολύπλευρου καλλιτέχνη όσο και ως μέντορα πίσω από τη διεθνή επιτυχία της Βίκυ Λέανδρος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενετικό λιμάνι Χανίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυγουστιάτικες πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη στήριξη του ΕΟΤ

Πολιτιστικές εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, όπως το Chania Rock Festival, το Rascal Festival και το Φεστιβάλ Ολύμπου, θα φιλοξενηθούν τον Αύγουστο σε Χανιά, Άρτα, Κεφαλονιά, Αθήνα και Πιερία, προωθώντας πολιτισμό και τουρισμό.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σκέρτσος: «Δημόσια η Hellenic Heritage» – 10 ερωτήσεις για τον φορέα

Ο Άκης Σκέρτσος υπερασπίζεται μέσω social media τη νέα ανώνυμη εταιρεία δημόσιου χαρακτήρα «Hellenic Heritage», καταγγέλλοντας «αντιπολιτευτικές υπερβολές» αντίστοιχες με εκείνες για το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης που διαψεύστηκαν.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν, συγχαίροντάς τον για την «Οδύσσεια» και ευχαριστώντας τον για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και τα γυρίσματα που έγιναν στην Ελλάδα.
Γιώργος Κουμουτσάκος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος: Ιστορική η ένταξη του Ολύμπου στη λίστα της UNESCO

Ιστορική απόφαση στη Μπουσάν: Η UNESCO ενέγραψε ομόφωνα την Ευρύτερη Περιοχή του Ολύμπου ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητά του ως πολιτιστικό και φυσικό αγαθό. Καρπός συλλογικής προσπάθειας.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΠτΔ χαιρετίζει την ένταξη του Ολύμπου στην UNESCO

Ο Όλυμπος εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας τη διεθνή επιτυχία και την αυξημένη προστασία για το εμβληματικό αυτό μνημείο φύσης και πολιτισμού.