Σε εσωκομματικό σίριαλ με αβέβαιη κατάληξη εξελίσσεται η άτυπη κόντρα του Μεγάρου Μαξίμου, πρωτίστως με τον Αντώνη Σαμαρά και δευτερευόντως με τον Κώστα Καραμανλή, με αφορμή τις δημόσιες εμφανίσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών και η κριτική τους για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.
Τα φώτα στρέφονται εκ νέου πάνω στους δύο διατελέσαντες αρχηγούς της ΝΔ με αφορμή - αυτή τη φορά - τις προσκλήσεις που έλαβαν από την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ προκειμένου να παραστούν το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας.
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το αν θα δώσουν το «παρών», η τελική τους απόφαση ωστόσο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά τα όσα προηγήθηκαν από την άρνησή τους να παρευρεθούν στο προσκλητήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ιστορική έδρα της ΝΔ, στην οδό Ρηγίλλης 18, για τα γενέθλια της κυβερνητικής παράταξης.
Την ίδια στιγμή, πονοκέφαλο συνεχίζουν να προκαλούν οι κινήσεις γαλάζιων βουλευτών με «χτυπήματα» μέσω ερωτήσεων στη Βουλή και με αποδέκτες υπουργούς της κυβέρνησης, αρχής γενομένης από την επίμαχη πρωτοβουλία των «11» για τα κόκκινα δάνεια που οδήγησε και στην διαγραφή από τη ΝΔ του Μάριου Σαλμά.
Τελευταίο «κρούσμα», η αιχμηρή ερώτηση που κατέθεσε ο Νικήτας Κακλαμάνης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για τον τρόπο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ζητώντας ταυτόχρονα τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ.
«Καρφί» Μαρινάκη σε Σαμαρά: «Τζάμπα πατριωτισμός»
Είχαν προηγηθεί οι αναφορές του Αντώνη Σαμαρά από την Κύπρο, με σαφείς αιχμές για όσα συζητούνται στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, με πιο χαρακτηριστική την αποστροφή του λόγου του ότι «τα "ήρεμα νερά", όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες».
Αναφορές, οι οποίες υποχρέωσαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να πάρει σαφείς αποστάσεις, τονίζοντας ότι «οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές», για να συμπληρώσει - εμφανώς ενοχλημένος - ότι «ο ένας δρόμος είναι ο τζάμπα πατριωτισμός και ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος που ακολουθεί η κυβέρνηση αυτή και προσωπικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης».
Τα υπονοούμενα του πρώην πρωθυπουργού και η σαφής προειδοποίηση που απηύθυνε για το ενδεχόμενο εθνικών υποχωρήσεων θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κυριαρχήσουν στην ενημερωτική συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών με τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα κληθεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για όσα ακούγονται και γράφονται για τη λύση - πακέτο που επιθυμεί η Τουρκία, λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο τετ α τετ του Έλληνα επικεφαλής της διπλωματίας με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.