ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Τσίπρας: Η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική του ΣΕΒ στα εργασιακά

Ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι υπακούει στις υποδείξεις του ΣΕΒ. Του καταλόγισε ότι κάνει δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις υπάγοντάς τες σε προκλητικά ευνοϊκό καθεστώς καθώς και στους συστηματικούς παραβάτες μειώνοντας τους τα πρόστιμα.

Την πρότασή του για αύξηση του κατώτερου μισθού επανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική στα εργασιακά θέματα, ενώ προκάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να εφαρμόσει τη δική του πρόταση για αύξηση διπλάσια από τον ρυθμό ανάπτυξης, όπως υποσχόταν προεκλογικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, είπε ότι εφόσον δεν συμφωνεί με την πρότασή του ας υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση. Σημείωσε, βέβαια, ότι η πρόβλεψη του κ. Μητσοτάκη για 4% ανάπτυξη διαψεύστηκε αλλά ας κάνει το διπλάσιο από το 2,7% που προβλέπει ο φετινός προυπολογισμός.

Υπενθυμίζεται, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για το 2020 και 7,5% για το 2021, καθώς και την επιστροφή της αρμοδιότητας στους κοινωνικούς εταίρους αμέσως μετά όταν η πολιτεία θα έχει κάνει το ελάχιστο καθήκον να αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ.

«Στη δική μας προοπτική δεν υπάρχει ευημερία χωρίς στήριξη των μισθών, χωρίς μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι υπακούει στις υποδείξεις του ΣΕΒ. Του καταλόγισε ότι «κάνει δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις υπάγοντάς τες σε προκλητικά ευνοϊκό καθεστώς καθώς και στους συστηματικούς παραβάτες μειώνοντας τα πρόστιμα και σ' αυτούς».

Μιλώντας για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Όχι μόνο καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες αλλά την ίδια στιγμή από το 2018 και μετά από 10 ολόκληρα χρόνια ξεκίνησε η αύξηση του μέσου μισθού. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ιουλίου του 2019, μέσα σε έναν χρόνο ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 4,6%».

Ακολούθως, καταλόγισε επίθεση με «πρωτοφανή σφοδρότητα σε όλες τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών και θρασυδειλία» και παρέθεσε τα «οκτώ χτυπήματα της κυβέρνησης στον κόσμο της εργασίας»:

«Χτύπημα πρώτο και πρώτη σας προτεραιότητα, μόλις αναλάβατε την κυβέρνηση, η υποβάθμιση του σώματος επιθεώρησης εργασίας. Τα επόμενα δύο χτυπήματα ήρθαν μαζί...μιλώ φυσικά για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη αλλά και την κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

Το τέταρτο χτύπημα: Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε, δηλαδή, αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει. Δημιουργήσατε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες.

Χτύπημα πέμπτο: Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία.

Χτύπημα έκτο: Με μια υπουργική απόφαση στα μουλωχτά, όπως συνηθίζετε, μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%.

Χτύπημα έβδομο: Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του brain drain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του Δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση.

Χτύπημα όγδοο: Μείωσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης σε αυτούς τους επτά μήνες επισημαίνοντας: «Χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη σύντομη αλλά μεστή θητεία σας: Κατάργηση με νόμο της συλλογικής σύμβασης εργασίας στη ΔΕΗ για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Κατάργηση με νόμο λίγες μέρες πριν του κανονισμού εργασίας στα ΚΤΕΛ ώστε πια να αποφασίζουν μονομερώς οι εργοδότες για όλα. Στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού, μετά την απορρύθμιση Βρούτση δεν επεκτείνεται και δεν γίνεται υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση και έτσι μένουν έκθετοι και ακάλυπτοι 400.000 σκληρά εργαζόμενοι στα πιο επισφαλή επαγγελμάτα: Σερβιτόροι, μάγειρες, ντελίβερι... Το νέο, δηλαδή, πρεκαριάτο καταδικάζεται στην ανασφάλεια με τη δική σας υπογραφή. Και όλα αυτά δεν είναι παρά η αρχή μιας σκοτεινής περιόδου για τους εργαζόμενους. Γιατί όχι μόνο τα συγκεκριμένα παραδείγματα αλλά και η μεγάλη εικόνα είναι δραματική. Το εφτάμηνο της διακυβέρνησής σας με τις πολλές και καλές δουλειές είναι το χειρότερο εφτάμηνο από τότε που καταγράφει το σύστημα Εργάνη: Οι απώλειες των θέσεων εργασίας έχουν φτάσει τις 186.000. Εξαιρετικό ισοζύγιο! Ενώ επιδεινώνεται και η σχέση πλήρους και μερικής απασχόλησης με άυξηση της μερικής και εκ περιτροπής εργασίας».

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε: «Το κλίμα αυτό που έχετε δημιουργήσει, οι συνθήκες γαλέρας που κερδίζουν διαρκώς έδαφος στην αυγή αυτής της "χρυσής περιόδου" για τους εργαζόμενους θα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενο. Δεκάδες μεγάλες εταιρείες προετοιμάζονται για μετακινήσεις προσωπικού με μειωμένους μισθούς και χωρίς δικαιώματα σε θυγατρικές εταιρείες και εργολάβους, κάνοντας τις σχέσεις εργασίας λάστιχο. Προς όφελος πάντα των εργοδοτών και της εύκολης κερδοφορίας. Αυτό είναι το αναπτυξιακό σας μοντέλο, αυτές είναι οι πολλές και καλές δουλειές. Και εις ανώτερα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Καθόλου τυχαία η προσπάθεια των ελίτ να ξαναγράψουν την Ιστορία

Σημαντικά μηνύματα για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση περιλάμβανε ο χαιρετισμός του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά την εκδήλωση για το βιβλίο των Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακλόγλου: Η αξιοποίηση νέων και γηραιότερων βοηθά στο δημογραφικό

Όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,, «η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, με αρνητικές συνέπειες στις αναπτυξιακές προοπτικές και την αγορά εργασίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Η ψηφιακή κάρτα εργασίας διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα

«Θεωρώ ότι η Επιθεώρηση Εργασίας κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο και μάλιστα βλέπουμε και μία διαρκή βελτίωση σε όλους τους αριθμούς. Έχουμε μία αύξηση που αγγίζει το 8% στον αριθμό των ελέγχων» είπε η υπουργός Εργασίας.
businessdaily-Kerameos-Niki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Ο μέσος μισθός το 2027 μπορεί να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019, ο μέσος μισθός ήταν 1.036 ευρώ, ενώ, σήμερα, έχει ανέλθει στα 1.252 ευρώ. Στις θέσεις πλήρους απασχόλησης, ο μέσος μισθός είναι ήδη πάνω από τα 1.430 ευρώ» τονίζει η υπουργός.