ΓΔ: 2648.58 -0.32% Τζίρος: 307.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ελληνικό κοινοβούλιο συνεδρίαση
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Ελληνικού κοινοβουλίου, με βουλευτές και προεδρείο σε δράση.

Στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται κάθετη δομή με έναν εθνικό διοικητή που επιλέγεται από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και 13 περιφερειακούς διοικητές, που επιλέγονται από τους περιφερειάρχες.

Ψηφίζεται αύριο στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία κρίνεται αναγκαία μετά και τις ελλείψεις και αρρυθμίες που υπήρξαν, τόσο στις πλημμύρες στη Μάνδρα, όσο και στη φωτιά στο Μάτι, που στοίχισαν τη ζωή σε πολλές δεκάδες συμπολίτες μας.  

Με το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δίνεται οριστικό τέλος σε αρρυθμίες και παθογένειες δεκαετιών. 

Συγκεκριμένα, και για τον καλύτερο συντονισμό, δημιουργείται κάθετη δομή με έναν εθνικό διοικητή που επιλέγεται από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και 13 περιφερειακούς διοικητές, που επιλέγονται από τους περιφερειάρχες, που θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη ενεργοποίησης του μηχανισμού, εκτίμησης της κατάστασης, φάσης κινδύνου και κινητοποίησης, ανάθεσης επιχειρησιακού έργου και δράσεων, παρακολούθησης της υλοποίησής τους και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων τους. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε το πρόσωπο που με την εξειδικευμένη γνώση της πολιτικής προστασίας και την εμπειρία του να παρακολουθεί την ώρα της κρίσης, αν αυτοί που πρέπει να δράσουν βάσει των εγχειριδίων, το κάνουν την ώρα που πρέπει, στον χρόνο που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, έτσι ώστε όλα τα γρανάζια του μηχανισμού να λειτουργήσουν σε αλληλουχία και να μην καταρρεύσει ο μηχανισμός. Την ευθύνη αυτή θα έχουν εφεξής οι 13 περιφερειακοί διοικητές.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη δίνονται οι εξής δυνατότητες: 

  • Δυνατότητα κήρυξης μιας περιοχής σε «ειδική κινητοποίηση» προληπτικά, εν όψει απειλής - και όχι μόνο σε έκτακτη ανάγκη, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, μετά από καταστροφή.
  • Δυνατότητα fast track διαδικασιών αδειοδότησης (εντός 90 ημερών) σημαντικών έργων αποκλειστικά πρόληψης, (καθαρισμοί, διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, μικρών αντιπλημμυρικών έργων κλπ.).
  • Υποχρεωτική σύνταξη ειδικών σχεδίων διαχείρισης κρίσεων από δήμους και Περιφέρειες, σε συνάρτηση με τα γενικά σχέδια, που ήδη έχει εκπονήσει η Γ.Γ.Π.Π.. Έτσι ανοίγει ο δρόμος στα αναγκαία έργα, εργασίες πρόληψης σε όλη την επικράτεια, χωρίς γραφειοκρατία και αλληλομετάθεση ευθυνών - και σε ασκήσεις ετοιμότητας για κάθε κίνδυνο.

Με το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να δώσει οριστικό τέλος στις «γκρίζες ζώνες» σε θέματα ρόλων και αρμοδιοτήτων, μετά από δεκαετίες, έτσι ώστε να μην υπάρξει, ποτέ πια, άλλο Μάτι. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Ο Μητσοτάκης έκανε την κυβέρνηση εργαλείο διαπλοκής»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για σεξισμό και μισογυνισμό στη Βουλή, καλώντας τις γυναίκες βουλευτές να αντιδράσουν. Επικαλέστηκε ενδεικτικά την υπόθεση της Έλενας Ακρίτα και τις γυναικοκτονίες του 2026.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για νέο πλαίσιο στεγαστικής αρωγής

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης εισάγει σαφές νέο πλαίσιο για στεγαστική αρωγή, πρώτη αρωγή και οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες από φυσικές καταστροφές και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
Ελληνική σημαία Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

3 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου για αφθώδη πυρετό με νέα τροπολογία

Με νέα τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπ. Κλιματικής Κρίσης ρυθμίζονται αποσπάσεις στελεχών, συμβάσεις διαμονής εκτοπισμένων, προθεσμίες στις λαϊκές αγορές, διαχείριση και επιχορήγηση για τον αφθώδη πυρετό στο Β. Αιγαίο.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Τουρνάς: Το νομοσχέδιο ενισχύει το κράτος μετά από φυσική καταστροφή

Ο υπ. Κλιματικής Κρίσης, Ευ. Τουρνάς, παρουσίασε το νέο πλαίσιο στεγαστικής και κρατικής αρωγής, τονίζοντας γρήγορη και διαφανή στήριξη πολιτών μετά από φυσικές καταστροφές, ψηφιακά εργαλεία και σύνδεση με ιδιωτική ασφάλιση.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για το ν/σ Στεγαστικής Αρωγής με ακρόαση φορέων

Στη Βουλή συνεχίστηκε η επεξεργασία νομοσχεδίου για στεγαστική αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές. Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε κίνητρα για καθολική ασφάλιση ακινήτων, ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις αποζημιώσεις.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Τουρνάς: Ταχύτερο και οργανωμένο κράτος δίπλα στον πολίτη μετά από καταστροφή

Ο Ευάγγελος Τουρνάς υπογράμμισε στη Βουλή τις αλλαγές του νέου νομοσχεδίου για ταχύτερη στήριξη και αποκατάσταση πληγέντων από φυσικές καταστροφές, καθώς και την ενίσχυση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με προσωπικό και τεχνολογία.