ΓΔ: 2663.75 0.05% Τζίρος: 442.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:54:38
Φώτο: Shutterstock

Στα 11 γιγαβάτ η ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα

Σε αναπτυξιακή πορεία παραμένει η «πράσινη» ενέργεια στη χώρα σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης Γ. Γιαρέντη.

Πλησιάζει τα 11 γιγαβάτ η ισχύς των μονάδων ΑΠΕ που λειτουργούν στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) η «πράσινη» ισχύς τον Απρίλιο ήταν 10,84 γιγαβάτ (δεν περιλαμβάνονται τα μεγάλα υδροηλεκτρικά), γεγονός που, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Γιάννης Γιαρέντης, πιστοποιεί ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας παραμένουν σε αναπτυξιακή πορεία.

Αναφορικά με το υπόλοιπο του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), από τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ και τις εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς κατά τη διάρκεια του έτους, προκύπτει ότι ο υπολογαριασμός για τα νέα έργα (από το 2021 και μετά) παραμένει πλεονασματικός κατά 114,3 εκατ., ενώ στον υπολογαριασμό για τα παλιά έργα εμφανίζεται από τα μέσα της χρονιάς έλλειμμα, το οποίο στο τέλος του 2023 προβλέπεται να φθάσει στα 222,2 εκατ. ευρώ.

Μία από τις βασικές αιτίες για την εμφάνιση του ελλείμματος, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας η οποία οδηγεί αντίστοιχα σε μείωση των εσόδων από το ΕΤΜΕΑΡ που καταβάλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Ο πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Γιαρέντης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με το νέο δελτίο του ΕΛΑΠΕ γίνεται σαφές, ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παραμένουν σε αναπτυξιακή πορεία με συνεχώς αυξανόμενη διείσδυση, παρέχοντας επενδυτική ασφάλεια. Ταυτόχρονα, η ανάγκη για διασύνδεση των δυο υπολογαριασμών των παλαιών και των νέων έργων, προ και μετά το 2021, δείχνει να είναι απαραίτητη.

Επίσης, η νέα κατανομή των εσόδων του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, με αύξηση των εισροών προς τον υπολογαριασμό των ενισχύσεων, θα αποτελέσει ένα ακόμη όπλο για τον ισοσκελισμένο ΕΛΑΠΕ. Προχωρούμε αποφασιστικά στο δρόμο για την παραγωγή μόνο καθαρής ενέργειας, με προφανές όφελος τόσο για τα οικονομικά των πολιτών όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρεύμα, Ενέργεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ εξαγωγών ρεύματος: Οι διασυνδέσεις αυξάνουν τις ενεργειακές ανταλλαγές

Η Ελλάδα, παρά την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς ανατιμήσεις, αύξησε τις εξαγωγές ρεύματος το 8μηνο του 2026, φθάνοντας τις 9,24 τεραβατώρες, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 27% και οι καθαρές εξαγωγές ανήλθαν στις 6,1 τεραβατώρες.
Φωτοβολταϊκά πάνελ και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακύκλωση πάνελ, μπαταριών: Οι εισφορές, τα κενά στους ελέγχους και το κόστος

Νέες πιέσεις για την αγορά των ΑΠΕ δημιουργεί η διαχείριση του εξοπλισμού που φτάνει στο τέλος της ζωής του. Στο επίκεντρο του επενδυτικού σχεδιασμού οι υποχρεώσεις ανακύκλωσης. Το υψηλό κόστος και τα κενά στους ελέγχους.
ΑΔΜΗΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΔΜΗΕ: Το 2027 ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση με Ιταλία

Ο ΑΔΜΗΕ και η Terna επιταχύνουν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, με στόχο διαγωνισμούς το 2027 και έναρξη κατασκευής το 2028. Οι έρευνες βυθού ξεκινούν αρχές 2025, ενώ προχωρούν οι αδειοδοτήσεις.