ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Enria
Ο Αντρέα Ενρία. Πηγή: Shutterstock

«Καμπανάκι» Ενρία για αύξηση των κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη

Ο επικεφαλής του SSM υπογράμμισε, ακόμη, ότι σταδιακά οι τράπεζες θα πρέπει να προετοιμαστούν καθώς θα μειώνεται η θετική επίδραση από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι τράπεζες της ευρωζώνης για την πιθανότητα να υπάρξει αύξηση στις καθυστερήσεις πληρωμών δανείων, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Παράλληλα τόνισε ότι σταδιακά τα οφέλη για το τραπεζικό σύστημα από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ θα αρχίσουν να υποχωρούν και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία και για αυτήν την εξέλιξη. 

«Οι καθυστερήσεις έχουν αυξηθεί σε όλους τους τομείς», σημείωσε σε ακρόαση σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προσέθεσε ότι «η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν είναι απροσδόκητη στον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής».

Ο Ενρία πρόσθεσε ότι ενώ οι ταχείες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά το προηγούμενο έτος αύξησαν τα περιθώρια κέρδους και την κερδοφορία των τραπεζών, η επίδραση αυτή μπορεί να εξασθενίσει καθώς τα υψηλότερα επιτόκια μετακυλίονται στους καταθέτες και υλοποιούνται ορισμένοι καθοδικοί κίνδυνοι, κυρίως πιστωτικοί, αποτίμησης και ρευστότητας. «Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην κερδοφορία, όταν μετράται σε ετήσια βάση, η κερδοφορία των τραπεζών αυξήθηκε λόγω της αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους. Ωστόσο, σε τριμηνιαία βάση, το καθαρό εισόδημα από τόκους στην πραγματικότητα μειώνεται για ένα σταθερό δείγμα σημαντικών τραπεζών. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν να αυξάνονται τα επιτόκια, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών υπερέβη την αύξηση των εσόδων από τόκους. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουμε προσεκτικοί, καθώς μπορούμε να αναμένουμε ότι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός των επιτοκίων μεταξύ των τραπεζών θα μειώσει περαιτέρω τα περιθώρια επιτοκίων τους», σημείωσε. 

Αναφερόμενος στις δράσεις του SSM και στην «παρακολούθηση» της πορείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, τόνισε ότι αυτή είναι συνεχής και πιο εντατική μετά και τα προβλήματα που καταγράφηκαν στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ. Όπως υποστήριξε « Από τα τέλη του 2021 εξετάζουμε τους κινδύνους επιτοκίων και πιστωτικών περιθωρίων μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων εκτός και εντός του χώρου μας. Όπου οι ομάδες μας εντόπισαν αδυναμίες στη διαχείριση αυτών των κινδύνων, ζήτησαν από τις τράπεζες να λάβουν γρήγορα διορθωτικά μέτρα. Η δοκιμασία αντοχής του 2023 που σχεδιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα αξιολογήσει επίσης τις ευπάθειες των τραπεζών σε πολύ σκληρά μακροοικονομικά σενάρια, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω μεταβολών στα επιτόκια.

Μετά την τραπεζική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, οξύνουμε επίσης τον έλεγχο των μη πραγματοποιηθεισών ζημιών. Οι σημαντικές τράπεζες που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ έχουν περίπου 70 δισεκ. ευρώ μη πραγματοποιηθείσες ζημίες, χωρίς αντιστάθμιση, από χρεωστικούς τίτλους που διακρατούνται στο αποσβεσμένο κόστος. Αν και συνολικά δεν είναι σημαντικές, οι ζημίες αυτές μπορεί να καταστούν προβληματικές όταν συνδυάζονται με αδυναμίες στη διαχείριση του ενεργητικού και του παθητικού των τραπεζών. Παρ' όλα αυτά, σε αντίθεση με τη Silicon Valley Bank, οι τράπεζες που εποπτεύουμε δεν έχουν ακραία έκθεση στον κίνδυνο επιτοκίου ή κυρίαρχη εξάρτηση από μια συγκεντρωμένη, ανασφάλιστη καταθετική βάση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Αυξημένο κατά 900 εκατ. το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί στο 7,5%, οι ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού τον Αύγουστο έφτασαν τις 22.214 επιτυχείς υπογραμμίζοντας ότι πέρασαν τα δύσκολα χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Servicers: Ρυθμίσεις δανείων 1,2 δισ. στο α' τρίμηνο και 15 δισ. από το 2022

Το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων στο πρώτο τρίμηνο αφορά δάνεια του νόμου Κατσέλη (1,1 δισ. ευρώ) ενώ οι υπόλοιπες προήλθαν από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Ο απολογισμός των servicers για το πρώτο τρίμηνο