ΓΔ: 1391.24 -0.46% Τζίρος: 26.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:13:00 DATA

Διχογνωμία στην ΕΕ για τη δημιουργία εθνικών «bad banks»

Αντίθετη με την πρόταση του Αντρέα Ενρία η επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης Τραπεζών (SRB), Έλκε Κένιχ, καθώς θεωρεί ότι είναι ακόμη «νωρίς για αποφάσεις».

Oι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για τον κίνδυνο «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμούς τους το 2021, λόγω της πανδημίας, δήλωσε η επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης Τραπεζών (Single Resolution Board), Έλκε Κένιχ, σε συνέντευξή της στους Financial Times. 

Η ίδια απέρριψε την πρόταση του επικεφαλής της εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία, για δημιουργία ενός δικτύου «κακών τραπεζών» για τη διαχείριση της αναμενόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κάλεσε δε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εναρμονίσει με τον κατάλληλο τρόπο τους κανόνες για την παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες με το καθεστώς για την «εξυγίανσή» τους. 

Σε άρθρο του στους FT τον περασμένο μήνα, o Ενρία είχε σημειώσει ότι σύμφωνα σε ένα «σοβαρό αλλά εύλογο» σενάριο, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών της ευρωζώνης θα έφθαναν τα 1,4 τρισεκ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από το επίπεδο που είχαν ανέλθει από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και μετά. 

Η επικεφαλής του SRB δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε πόσο δύσκολη θα είναι η κατάσταση αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, επειδή αυτό θα εξαρτηθεί από τη φύση της ύφεσης και της ανάκαμψης, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες προστατεύονται σήμερα με τα τρέχοντα κυβερνητικά μέτρα, όπως οι κρατικές εγγυήσεις για χορηγήσεις δανείων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα κόκκινα δάνεια μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους και το μήνυμα της προς τις τράπεζες είναι ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να τα αντιμετωπίσουν νωρίς. 

Τον επόμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση της «πιθανής αύξησης» των κόκκινων δανείων, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός της, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Αυτή θα προβλέπει την περαιτέρω ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού πλαισίου καθώς και του πλαισίου ανάκτησης του χρέους. 

Αναφερόμενη στην πρόταση του Ενρία για τη δημιουργία ενός δικτύου εταιρειών διαχείρισης χαρτοφυλακίου («κακών τραπεζών»), που θα αναλάμβαναν τα κόκκινα δάνεια, η Κένιχ είπε ότι είναι ευκολότερο να κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες τη δουλειά τους. Σε όλη αυτή τη συζήτηση, είπε «υπάρχει πάντοτε ένα σημείο που λείπει. Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό». Οι τράπεζες, πρόσθεσε, πρέπει να έχουν πλήρη διαφάνεια στα χαρτοφυλάκιά αυτά, «θα πρέπει να μπορούν να διαχωρίσουν το χαρτοφυλάκιο, να ορίσουν πώς θέλουν να το εξυπηρετήσουν, ποια είναι η άποψή τους και πώς θα την εφαρμόσουν». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Αυξημένο κατά 900 εκατ. το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί στο 7,5%, οι ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού τον Αύγουστο έφτασαν τις 22.214 επιτυχείς υπογραμμίζοντας ότι πέρασαν τα δύσκολα χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Servicers: Ρυθμίσεις δανείων 1,2 δισ. στο α' τρίμηνο και 15 δισ. από το 2022

Το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων στο πρώτο τρίμηνο αφορά δάνεια του νόμου Κατσέλη (1,1 δισ. ευρώ) ενώ οι υπόλοιπες προήλθαν από τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Ο απολογισμός των servicers για το πρώτο τρίμηνο