Σε φάση διαρκούς αποκλιμάκωσης, μήνα με τον μήνα, βρίσκονται οι τιμές παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση και πιέζοντας τους αγελαδοτρόφους και τις φάρμες. Κι η μόνη αισιόδοξη νότα είναι η προσδοκία –και οι διαβεβαιώσεις– πως η νέα παραγωγή των δημητριακών που πρόκειται σύντομα να συλλεχθεί, θα είναι φθηνότερη από πέρυσι. Κι αν μάλιστα συνυπολογιστεί το γεγονός της μείωσης του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος, σίγουρα οι κτηνοτρόφοι θα «πάρουν ανάσα».
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς μιλώντας προς το BD, οι τιμές παραγωγού βρίσκονται στα 47 με 48 λεπτά το κιλό – υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, που συνήθως είναι οι συνεταιρισμοί, όπως πχ η ΕΒΟΛ, που τον Μάιο πλήρωσε 53 με 54 λεπτά το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα περίπου 48 λεπτά είναι η τιμή του εισαγόμενου συμπυκνωμένου αγελαδινού γάλακτος «στη ράμπα του εργοστασίου».
Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως η τιμή παραγωγού δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 44 με 45 λεπτά το κιλό, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Διότι, όπως εξηγούσαν δεν υπάρχει αντίστοιχη μείωση των τιμών των ζωοτροφών. Άλλες πηγές υποστηρίζουν πως τα μηνύματα που έχουν για τη νέα εσοδεία των δημητριακών, είναι πως θα είναι 10 λεπτά φθηνότερα από πέρυσι. Κι αυτό είναι μία ευχάριστη εξέλιξη, εφόσον επιβεβαιωθεί.
Από την άλλη πλευρά η διατηρούμενη πτώση των όγκων κατανάλωσης των γαλακτοκομικών προϊόντων – έστω κι αν το τελευταίο διάστημα δείχνει να μειώνεται- συνεχίζει να πιέζει τις γαλακτοβιομηχανίες. Και όσες έχουν την χρηματοοικονομική δυνατότητα επιχειρούν να αντισταθούν στην κάμψη μειώνοντας τις λιανικές τιμές.
Ωστόσο, οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων απέχουν ακόμη αρκετά από την προ του πολέμου περίοδο, και ιδιαίτερα από το 2021. Ο πληθωρισμός των τροφίμων συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Το βέβαιο είναι πως εφόσον επιβεβαιωθεί η προσδοκία για τις τιμές των ζωοτροφών και η συνεχιστεί η μείωση των ευρωπαϊκών τιμών του γάλακτος, στη διάρκεια των επόμενων μηνών η πτώση των λιανικών τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων θα γίνει ισχυρή και ως εκ τούτου εμφανής στον τελικό καταναλωτή.