Διχασμένο αλλά όχι με τόσο μεγάλη ένταση όπως στο παρελθόν παραμένει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναφορικά με την επόμενη αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαΐου, με το 0,25% να φαίνεται ότι θα επικρατήσει, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο πέντε πηγές της κεντρικής τράπεζας.
Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή μετά τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα τον περασμένο μήνα και οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν φαίνεται να έχουν ακόμη «λειτουργήσει» σε επίπεδο οικονομίας. Όπως σημείωσαν οι πηγές του Reuters η κορύφωση των επιτοκίων είναι πλέον ορατή και ότι αυτό το «τελευταίο μίλι» είναι ασφαλέστερο να διανύεται με μικρότερα βήματα. Ένα άλλο επιχείρημα που προβλήθηκε υπέρ της σταδιακής προσέγγισης ήταν ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, το οποίο τώρα βρίσκεται στο 3%, βρίσκεται σε επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη.
Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι η συζήτηση είναι ακόμη ανοιχτή και οι προοπτικές μπορεί να αλλάξουν - ιδίως με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου και την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν μόλις δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.
Ορισμένες από τις πηγές του πρακτορείου δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να μην παράσχει καμία καθοδήγηση για την κίνησή της τον Ιούνιο, με τον ίδιο τρόπο που κρατάει ανοιχτές τις επιλογές της τώρα, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους να ενεργήσουν με βάση τις νέες οικονομικές προβλέψεις που θα πρέπει να γίνουν τότε. Επίσης ανέφεραν ότι ορισμένοι τάσσονται υπέρ του να μην υπάρξει κάποια κίνηση τον Μάιο - κυρίως οι ίδιοι πολιτικοί της Νότιας Ευρώπης που δεν υποστήριξαν την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης του περασμένου μήνα, ενώ άλλοι - επίσης μια μικρή ομάδα - υποστηρίζουν άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.
Μέχρι στιγμής ελάχιστοι είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που έχουν σχολιάσει δημοσίως το πιθανό μέγεθος της επόμενης κίνησης της ΕΚΤ. Ο Κ. Νοτ επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδία δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν θα χρειαστούν 50 μονάδες βάσης ή αν αρκούν 25 μονάδες βάσης. Ο Π. Καζιμίρ της Σλοβακίας δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεών της, ενώ ο Ρ. Χόλτζμαν της Αυστρίας υποστήριξε εν τω μεταξύ μια ακόμη κίνηση 50 μονάδων βάσης. Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φ. Βιλερουά υποστήριξε ότι μια «στροφή στην πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού» θα πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για την ΕΚΤ να ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης.
Οι αγορές τιμολογούν επί του παρόντος αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο, ενώ μια τρίτη τέτοια αύξηση έχει τιμολογηθεί πλήρως μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι απαραίτητες επειδή ο συνολικός πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και ο δομικός πληθωρισμός - χωρίς τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας - θα μπορούσε να αυξηθεί για αρκετούς ακόμη μήνες, καθιστώντας έτσι οποιαδήποτε παύση το λάθος μήνυμα που θα έστελνε. Ακόμη προσέθεσαν ότι η αύξηση των μισθών παραμένει μια μεγάλη πηγή ανησυχίας επειδή η αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή» και αυτό θα μπορούσε εύκολα να τροφοδοτήσει μεγάλες απαιτήσεις από τους εργαζόμενους που έχασαν μεγάλο μέρος των πραγματικών τους αποδοχών τα τελευταία δύο χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια σε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις - ο ταχύτερος ρυθμός που έχει καταγραφεί ποτέ - για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Παράλληλα η τραπεζική αναταραχή του περασμένου μήνα είχε μόνο μέτριες επιπτώσεις στην ευρωζώνη, οπότε η οικονομία συνέχισε να αποδίδει κατά μήκος της βασικής γραμμής που περιγράφεται στις προβλέψεις της ΕΚΤ του Μαρτίου, οι οποίες βασίζονταν στις προσδοκίες της αγοράς για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.