Σε ορθή κατεύθυνση κινείται το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, επισημαίνει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας σε επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, σημειώνοντας ότι η αδειοδοτική διαδικασία για τα αιολικά πάρκα μπορεί, με την βελτιστοποίηση των διαδικασιών να μειωθεί στα δύο χρόνια.
Ειδικότερα η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:
-Η θέσπιση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη είναι σημαντική. Ο χάρτης πρέπει να εμπλουτισθεί με πληροφορίες και δεδομένα που θα βοηθούν στην αποτελεσματική εφαρμογή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Α.Π.Ε. Η ΕΛΕΤΑΕΝ αξιολογεί ως εξαιρετικά θετική τη διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται άρνηση αδειοδότησης της οποιασδήποτε επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας στη βάση γεωχωρικών δεδομένων που δεν συμπεριλαμβάνονται στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη.
-Αναφορικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις τροποποιήσεις του ν.4014/2011, οι παρατηρήσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ αφορούν κυρίως την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων που καθορίζονται με το Πολυνομοσχέδιο. Πέραν αυτών, η ΕΛΕΤΑΕΝ προσδοκά σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να εφαρμοσθούν διαδικασίες αδειοδότησης που θα ενσωματώνουν μερικές βασικές αρχές, ιδιαίτερα σημαντικές για τις αιολικές επενδύσεις όπως:
• η ανάγκη ευελιξίας και απλοποίησης των διαδικασιών τροποποίησης του σχεδιασμού του αιολικού πάρκου μετά την ΑΕΠΟ, εντός τους ευρύτερου αδειοδοτημένου πολυγώνου,
• η ανάγκη να υπάρχουν και να τηρούνται ρητές και αποκλειστικές προθεσμίες,
• η ανάγκη τυποποίησης των γνωμοδοτήσεων των επί μέρους υπηρεσιών που θα πρέπει να γνωμοδοτούν αποκλειστικά εντός των αρμοδιοτήτων τους.
«Η ΕΛΕΤΑΕΝ είναι έτοιμη με επεξεργασμένες και ώριμες προτάσεις να συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά σε διάλογο με την Κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί όλο το φάσμα των διαδικασιών αδειοδότησης και ανάπτυξης των αιολικών επενδύσεων. Εκτός από αυτονόητη ανάγκη, η βελτιστοποίηση αυτή αποτελεί νομική υποχρέωση αφού πλέον, σύμφωνα με τη νέα Οδηγία RED II για τις Α.Π.Ε., ο χρόνος οδειοδότησης πρέπει να κατέλθει σε 2 έτη (με δυνατότητα παράτασης ενός έτους)», καταλήγει η επιστολή.