ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:10:34
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης

Πούτιν: Συμφωνούμε στο ειρηνευτικό σχέδιο, με αποχώρηση Ουκρανών από περιοχές

Ο Πούτιν δήλωσε πως το ειρηνευτικό σχέδιο ΗΠΑ-Ουκρανίας μπορεί να αποτελεί βάση για συμφωνίες. Τόνισε πως οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν μόλις αποχωρήσει ο ουκρανικός στρατός από το Ντονμπάς, διαφορετικά θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι το περίγραμμα του ειρηνευτικού σχεδίου που συζητήθηκε μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ουκρανίας θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές συμφωνίες με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραλλαγή του σχεδίου που συζητήθηκε στη Γενεύη έχει ήδη διαβιβαστεί στη ρωσική πλευρά. Ο Πούτιν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν υπόψη τη ρωσική θέση, ωστόσο παραμένουν ζητήματα που απαιτούν περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Βασικός όρος που έθεσε ο Ρώσος πρόεδρος για τον τερματισμό των εχθροπραξιών είναι η αποχώρηση του ουκρανικού στρατού από τα εδάφη που κατέχει σήμερα στο Ντονμπάς. Όπως τόνισε, «όταν αποχωρήσουν τα στρατεύματα της Ουκρανίας από τα εδάφη που κατέχουν, τότε θα σταματήσουν και οι εχθροπραξίες». Σε διαφορετική περίπτωση, η Ρωσία θα επιδιώξει τον έλεγχο των περιοχών με στρατιωτικά μέσα.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι «σε όλες τις κατευθύνσεις διατηρείται μια θετική δυναμική», ενώ υπογράμμισε ότι οι ρυθμοί προώθησης των ρωσικών δυνάμεων αυξάνονται συνεχώς. Τόνισε επίσης ότι ο αριθμός των εδαφών που ανακτώνται από τις ρωσικές δυνάμεις αυξάνεται μήνα με τον μήνα.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο πεδίο, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη Ποκρόφσκ στην Ουκρανία και ελέγχουν το 70% της. Ωστόσο, ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού επισημαίνει ότι η Ουκρανία προβάλλει σθεναρή αντίσταση, με τις μάχες να συνεχίζονται στο κέντρο της πόλης.

Η Μόσχα επιδιώκει να αποκτήσει πλήρη έλεγχο του Ποκρόφσκ, γνωστού και ως Κρασνοαρμέισκ, εντός του 2024, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την κατάληψη του συνόλου της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ουκρανικές δυνάμεις στο Ποκρόφσκ και στη γειτονική πόλη Μίρνοχραντ (Ντιμιτρόφ) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Υποστήριξε ότι η Ουκρανία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με κατάρρευση της πρώτης γραμμής άμυνας σε ορισμένα σημεία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές μονάδες εφόδου προελαύνουν στο κεντρικό και βόρειο Ποκρόφσκ, ενώ έχουν σημειώσει πρόοδο και γύρω από το Μίρνοχραντ.

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την κατάσταση στο Ποκρόφσκ

Από την πλευρά της Ουκρανίας, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής Αλεξάντρ Σίρσκι ανέφερε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι τα ουκρανικά στρατεύματα εμποδίζουν τις προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων για νέες επιθέσεις στο Ποκρόφσκ και το Μίρνοχραντ. Σύμφωνα με τον Σίρσκι, η Ρωσία αναγκάστηκε να φέρει εφεδρικές δυνάμεις στην περιοχή.

Η Επιχειρησιακή Ομάδα Κρούσης «Ανατολή» της Ουκρανίας ανακοίνωσε επίσης ότι τα στρατεύματά της προχώρησαν σε επιδρομές νότια του σιδηροδρομικού σταθμού του Ποκρόφσκ, με τις μάχες να συνεχίζονται στο κέντρο της πόλης.

Το Reuters επισημαίνει πως δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν ανεξάρτητα οι αντικρουόμενοι ισχυρισμοί για την κατάσταση στο πεδίο. Οι χάρτες και των δύο πλευρών εμφανίζουν σημαντικές διαφορές: οι ρωσικοί δείχνουν το Ποκρόφσκ υπό ρωσικό έλεγχο, ενώ οι ουκρανικοί το παρουσιάζουν ως «γκρίζα ζώνη» χωρίς σαφή έλεγχο από καμία πλευρά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Μαζικά ρωσικά πλήγματα σε Κίεβο, περιφέρεια και πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μαζικά πλήγματα σε στόχους στο Κίεβο και την ευρύτερη περιοχή, χτυπώντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες, ενώ πρόσθεσε ότι έπληξε και φορτηγό πλοίο με στρατιωτικό υλικό στη Μαύρη Θάλασσα.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Ουκρανία και Ρωσία πρέπει να επικεντρωθούν στη λήξη του πολέμου

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε από το Ουζμπεκιστάν ότι Ουκρανία και Ρωσία πρέπει να εστιάσουν στον τερματισμό του πολέμου. Αναφορικά με πιθανή συνάντηση Τραμπ-Πούτιν-Σι, τόνισε πως ο πρόεδρος θέλει να τελειώσει η σύγκρουση.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Ο Τραμπ θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, από το Ουζμπεκιστάν, τόνισε πως Ουκρανία και Ρωσία πρέπει να επικεντρωθούν στον τερματισμό του πολέμου. Ανέφερε πως δεν είναι σίγουρο αν θα γίνει συνάντηση ηγετών ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για το θέμα.
Κατεστραμμένη πόλη Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές σε σταθμό μετρό Κιέβου από ρωσική πυραυλική επίθεση

Το Κίεβο δέχθηκε νέο κύμα ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων τα ξημερώματα, με καταστροφές σε σταθμό μετρό, μια νεκρή 21χρονη και δύο τραυματίες. Ζημιές σημειώθηκαν σε ιατρικό κέντρο και σε άλλο κτίριο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Πρόταση για σύνοδο με Τραμπ, Σι για Ουκρανία – Η συμφωνία με ντίζελ

Ο Πούτιν πρότεινε σύνοδο κορυφής με Τραμπ και Σι για διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία, με ευνοϊκούς για τη Μόσχα όρους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η απουσία Ζελένσκι προκαλεί ανησυχία σε Ευρωπαίους ηγέτες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Ο Ζελένσκι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι δεν θέλει να σταματήσει ο πόλεμος, υπερασπίστηκε την αναστολή κυρώσεων στη Ρωσία και τόνισε ότι στόχος του είναι η διατήρηση της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.