ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Έτοιμοι να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι Κινέζοι για αγορά ακινήτων

Ελεύθεροι να ταξιδεύουν στο εξωτερικό οι Κινέζοι πολίτες, αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα. Διπλάσιες τον Δεκέμβριο οι αναζητήσεις στην πλατφόρμα juwai.com, τονίζει στο BD ο ιδρυτής της.
Καθώς η Κίνα ετοιμάζεται να ανοίξει τα σύνορα της στις 8 Ιανουαρίου, το ενδιαφέρον των Κινέζων αγοραστών για τα ελληνικά ακίνητα έχει ήδη αρχίσει να αναθερμαίνεται.
 
Σε δηλώσεις του στο Business Daily, ο Kashif Ansari, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Juwai IQI τονίζει ότι οι αναζητήσεις των Κινέζων στην πλατφόρμα πώλησης ακινήτων juwai.com για τα ελληνικά ακίνητα τον Δεκέμβριο ήταν διπλάσιες σε σχέση με τον Νοέμβριο. Η juwai.com ανήκει στα μεγαλύτερα «παράθυρα» των Κινέζων επενδυτών στις αγορές του κόσμου, προσφέροντας στοιχεία για 2,8 εκατ ακίνητα σε 111 χώρες στην κινεζική γλώσσα.
 
«Εξακολουθούν να παραμένουν (οι αναζητήσεις) πολύ κάτω από τα προ-Covid επίπεδα. Αναμένουμε, ωστόσο, να ανέβουν περαιτέρω καθώς προχωρά το 2023. Η ζήτηση από την Κίνα για ελληνικά ακίνητα μπορεί να φτάσει στο ήμισυ του επιπέδου που υπήρχε πριν από το Covid έως το 3ο τρίμηνο του 2023», υπογραμμίζει ο κ. Ansari.
 
Οι παγκόσμιες αγορές περιμένουν με αγωνία το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας που ανακοινώθηκε ξαφνικά την Τετάρτη.Οι κινεζικές αρχές ανήγγειλαν ότι αίρονται οι περιορισμοί για τα ταξίδια κατοίκων στο εξωτερικό, ενώ δεν θα απαιτούν από τις 8 Ιανουαρίου από τους εισερχόμενους ταξιδιώτες να μπαίνουν σε καραντίνα. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τη χαλάρωση των περιορισμών στα σύνορά της χώρας, τα οποία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά από το 2020.
 
Ωστόσο, το άνοιγμα των συνόρων της Κίνας προκαλεί ανησυχία σε πολλές χώρες του κόσμου που σπεύδουν να προφυλαχθούν από το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κορονοϊού που θα προέρχεται από την ασιατική χώρα.
 
Την ίδια στιγμή, όμως, δημιουργούνται ελπίδες στους επενδυτές ότι η απόφαση θα βοηθήσει στο άνοιγμα των εφοδιαστικών αλυσίδων και στη μείωση του βάρους που προκάλεσαν οι αυξήσεις επιτοκίων στην παγκόσμια οικονομία.
 
Στην Ελλάδα, πολλοί «ποντάρουν» στην επιστροφή του Κινέζου καταναλωτή και επενδυτή τόσο στον κλάδο του τουρισμού, όσο και στην αγορά των ακινήτων.Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα golden visa της Ελλάδας σημείωσε επιτυχία χάρη στη συμμετοχή των Κινέζων αγοραστών, που στην ουσία απέχουν από την ελληνική αγορά εδώ και 2 χρόνια.
 
Τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου δείχνουν ότι μέχρι και το τέλος του 2021, η Ελλάδα συνολικά είχε εγκρίνει 9.619 άδειες διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Το 66% των αδειών διαμονής δόθηκαν σε Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι καταλαμβάνουν με διαφορά το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας. Ακολουθούν επενδυτές από Τουρκία (6%), Ρωσία (5%), Λίβανο (4%) και Αίγυπτο (3%).

Συναγερμός στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη προκειμένου να συζητηθούν πιθανά μέτρα για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση των κρατών μελών της ΕΕ μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα. Πάντως δεν ελήφθησαν αποφάσεις για επιβολή περιορισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τουλάχιστον προς το παρόν.
 
Ο υψηλός αριθμός ανθρώπων που επηρεάζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην Κίνα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης μιας νέας παραλλαγής του ιού, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να παρακάμψει τις άμυνες σε κράτη  που έχουν ήδη υποστεί πολλαπλά κύματα μόλυνσης και εκατομμύρια θανάτους.
 
Η Ιταλία ήδη αποφάσισε να υποχρεώσει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ. Μέτρο που είχε ήδη αναγγείλει η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ υιοθέτησαν επίσης.
 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την κυβέρνησή του «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων. Το Παρίσι διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα» και είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σε συνεννόηση «με τους Ευρωπαίους εταίρους» του και «εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί το ενδιαφέρον ξένων για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα

Κλονίζεται η οικονομία της Γερμανίας και οι αγοραστές από την κεντρική Ευρώπη αναβάλλουν την αγορά δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα. Οι κατασκευαστές απαντούν με «κρυφές» μειώσεις τιμών στην Αττική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνει το πάρτι στα ακίνητα της Μυκόνου, στρέφονται αλλού οι ξένοι

Μετά την κάμψη στον τουρισμό, εμφανίζονται και τα πρώτα αρνητικά σημάδια στα ακίνητα. Πτωτικές πιέσεις στις τιμές πολυτελών κατοικιών. Η έλλειψη νέων υποδομών «ενόχλησε» τους ξένους επενδυτές στα ξενοδοχεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τα νότια προάστια θα αρχίσει το... φρενάρισμα στις τιμές ακινήτων

Αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι η εξισορρόπηση τιμών στα ακίνητα θα αρχίσει από τα νότια προάστια, όπου οι τιμές «έτρεξαν» περισσότερο. Οι κατοικίες που βγήκαν ήδη προς πώληση και η ειδική κατηγορία super prime.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο νέος επίτροπος Ενέργειας και γιατί ετοιμάζει... πρέσινγκ στην Ελλάδα

Το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας στην Κομισιόν γίνεται «Ενέργειας και Στέγασης» και αναμένονται πιέσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ενώ η Αθήνα προβληματίζεται για το κόστος των 75 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημάδια κόπωσης στα εμπορικά ακίνητα παρά την ισχυρή ζήτηση από ξένους

Όπως και ο τουρισμός, η αγορά εμπορικών ακινήτων χρειάζεται νέες υποδομές για το επόμενο βήμα. Παραμένει ρηχή, με λίγα νέα πράσινα γραφεία, logistics και ξενοδοχεία που ταιριάζουν στα ξένα χαρτοφυλάκια.