ΓΔ: 2710.66 0.34% Τζίρος: 192.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:49:37
Βάνες φυσικού αερίου
Φώτο: Αγωγός φυσικού αερίου, Credits: Shutterstock

Εγκρίθηκε η επιχορήγηση ΕΣΠΑ για νέο αγωγό φυσικού αερίου στη Δ. Μακεδονία

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ο αγωγός υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, έργο 188,3 εκατ. ευρώ και «hydrogen ready», με κρίσιμες συνδέσεις και ρόλο στην τηλεθέρμανση και την ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ 2021-2027 της επιχορήγησης για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 188,3 εκατ. ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη φτάνει τα 84,3 εκατ. ευρώ.

Ο νέος αγωγός θα έχει μήκος 157 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας βόρεια της Πτολεμαΐδας. 

Το έργο περιλαμβάνει επίσης κλάδους σύνδεσης με τους μετρητικούς/ρυθμιστικούς σταθμούς Καρδιάς, Άσπρου Σκύδρας και Περδίκκα Εορδέας, καθώς και τροφοδοσία των περιοχών Βέροιας και Νάουσας. Προβλέπονται και μελλοντικές επεκτάσεις.

Επιπλέον, ο αγωγός θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τηλεθέρμανσης για τις πόλεις της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου μέσω του Σταθμού Μέτρησης της Καρδιάς.

Σημειώνεται ότι το έργο αποτελεί μέρος του Προγράμματος Ανάπτυξης Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου 2023-2032 και εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο «Hydrogen Backbone». 

Πρόκειται για τον πρώτο αγωγό υψηλής πίεσης στην Ελλάδα σχεδιασμένο να μεταφέρει έως και 100% υδρογόνο (hydrogen ready), συμβάλλοντας στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διασυνδετήριος αγωγός αερίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ οι β' φάσεις έργων φυσικού αερίου στη Φλώρινα

Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 εντάχθηκαν οι Β' φάσεις έργων για δίκτυο φυσικού αερίου και αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης στη Φλώρινα, με προϋπολογισμό 23,3 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν δίκτυο και 175 συνδέσεις καταναλωτών.
Αγωγός φυσικού αερίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαίνια σταθμού φυσικού αερίου στην Κομοτηνή – Κόμβος για τα Βαλκάνια

Στην Κομοτηνή εγκαινιάστηκε σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου, έργο 134 εκατ. ευρώ που ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως βασικού διαύλου εφοδιασμού της ΝΑ Ευρώπης και του «κάθετου διαδρόμου».
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

90ή ΔΕΘ: Επτά δεσμεύσεις Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβος, με γεώτρηση το 2027 μετά από 40 χρόνια. Ανακοίνωσε ενίσχυση για τη νέα Τούμπα με εργασίες από το καλοκαίρι του 2027 και παρέδωσε 34 νέα μουσεία και 200 αρχαιολογικούς χώρους.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παπαθανάσης: 23 δισ. ευρώ επενδύσεις από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε σε δύο συνέδρια στη Θεσσαλονίκη πως το Ταμείο Ανάκαμψης αφήνει σημαντικά έργα και μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το κράτος, τις υποδομές και την καθημερινότητα των πολιτών.
Διασυνδετήριος αγωγός αερίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Τσάφος: Ο κάθετος διάδρομος, στρατηγική ευκαιρία για Ελλάδα

Η Ελλάδα με έγκαιρες επενδύσεις σε υποδομές και διασυνδέσεις φυσικού αερίου εξασφαλίζει ενεργειακή ασφάλεια και μειωμένο κόστος για καταναλωτές, ενώ το έργο του κάθετου διαδρόμου επεκτείνεται σε Β. Μακεδονία και Σερβία.