Αντιμέτωπες με μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας είναι οι επιχειρήσεις εστίασης που αυξάνουν το λειτουργικό τους κόστος και συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Όπως δείχνει έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η αύξηση του κόστους της ενέργειας στον κλάδο της εστίασης έφθασε μεσοσταθμικά στο 87,2% το τελευταίο έτος, το κόστος καυσίμων κατέγραψε άνοδο 50,2% και οι πρώτες ύλες αυξήθηκαν κατά 37,9%. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η αύξηση κατά 41,7% του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου.
Στο περιβάλλον αυτό το 12,3% των επιχειρήσεων εστίασης βρίσκονται αντιμέτωπες με κίνδυνο επιβίωσης. Όπως έχει σημειώσει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, ήδη περί τις 4.000 επιχειρήσεις, ακόμα και σε τουριστικές περιοχές, έχουν βάλει λουκέτο πιεζόμενες από τα κόστη της ενέργειας σε συνέχεια των περιορισμών λόγω της πανδημίας.
Περισσότεροι από 200 φούρνοι έβαλαν λουκέτο
Μιλώντας στο Business Daily, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, κ. Μιχάλης Μούσιος περιγράφει μία ζοφερή εικόνα για τους επιχειρηματίες του κλάδου. Με την αύξηση στις τιμές της ενέργειας να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους επαγγελματίες, ήδη 210 φούρνοι έχουν κλείσει μέσα στο 2022 ενώ ένα 10% των επαγγελματιών «φλερτάρει» με την ιδέα του λουκέτου, εάν τα έσοδα από τις μέρες των εορτών δεν βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αυξημένων λειτουργικών αναγκών των επιχειρήσεων. Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν έρθει αντιμέτωποι με διπλασιασμό των τιμών στο ρεύμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με τα τιμολόγια να κινούνται στα ίδια επίπεδα.
Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μούσιος, παρότι οι πρόσφατες επιδοτήσεις ήταν σημαντικές και πάλι οι αρτοποιοί πληρώνουν σχεδόν διπλάσια τιμολόγια συγκριτικά με την περασμένη χρονιά. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι ο λογαριασμός του ρεύματος το 2021 ανερχόταν στα 2.000 ευρώ το μήνα περίπου και αντίστοιχα φέτος η τιμή πριν την επιδότηση ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ και μετά την επιδότηση πέφτει στα 3.500-3.700 ευρώ.
Σημαντική είναι και η επιβάρυνση από την τιμή του πετρελαίου κίνησης που έχει αυξηθεί κατά 80% συγκριτικά με την περασμένη χρονιά με τους επαγγελματίες να αγωνιούν για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με ενδεχόμενη ενίσχυση στην τιμή της αντλίας. Στο περιβάλλον αυτό και με τους καταναλωτές να έχουν μειώσει τις αγορές τους ο τζίρος των φούρνων έχει δει πτώση έως και 20% από τις αρχές του έτους.
Ανάσες από τον τζίρο των Χριστουγέννων περιμένουν τα ζαχαροπλαστεία
«Ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στον κλάδο τα τελευταία χρόνια ήταν η αύξηση των τιμών της ενέργειας και η άνοδος των πρώτων υλών» λέει στο BD ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας κ. Ιωάννης Γλύκος. Ως ένα «τσουνάμι έτοιμο να μας παρασύρει» χαρακτηρίζει τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας που όπως λέει ξεπερνούν το 200% συγκριτικά με την περασμένη χρονιά, ενώ η άνοδος στις πρώτες ύλες φθάνει στο 100%. Ο κ. Γλύκος δίνει ως παράδειγμα τα τιμολόγια ρεύματος που έλαβε στο δικό του κατάστημα και τα οποία για τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο ανήλθαν στα 14.000 ευρώ τον μήνα όταν την περασμένη χρονιά το ίδιο διάστημα ήταν στα 4.000 - 5.000 ευρώ.
Τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία κατάφεραν να κρατήσουν το κεφάλι πάνω από το νερό σε αυτή τη συνθήκη κυρίως χάρη στην ώθηση που έδωσαν εκδηλώσεις που είχαν μειωθεί – ή σταματήσει – κατά την περίοδο της πανδημίας όπως είναι οι βαπτίσεις. Ωστόσο, με την περίοδο αυτή να βαίνει στο τέλος της οι επαγγελματίες αναμένουν να δουν τα αποτελέσματα της περιόδου των Χριστουγέννων προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους ενώ έως σήμερα έχουν προχωρήσει σε λουκέτα το 10% των επιχειρήσεων του κλάδου.
Όπως σημειώνει ο κ. Γλύκος τα ζαχαροπλαστεία δεν έχουν περιθώριο να μειώσουν τις καταναλώσεις τους χωρίς να κάνουν κακό στην ίδια τη δουλειά τους, ενώ με το 80% να αφορούν οικογενειακές και μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό από 2 έως 10 άτομα, η μείωση των υπαλλήλων δεν αποτελεί συχνή επιλογή, ωστόσο για τον κ. Γλύκο είναι πολύ δύσκολο στο περιβάλλον αυτό να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας.
Πιέσεις στα καφέ και τα μπαρ
Τα κόστη της ενέργειας προβληματίζουν και τους ιδιοκτήτες καφέ και μπαρ, παρά την αυξημένη κίνηση μετά την έξοδο από την πανδημία. «Η μείωση του προσωπικού μας θα είναι η τελευταία μας επιλογή. Πρώτα θα κοπεί το δικό μας κέρδος». σημειώνει ιδιοκτήτης καφέ – μπαρ στην περιοχή των Εξαρχείων.
Όπως λέει, οι αυξήσεις στο ρεύμα έχουν πιέσει κατά πολύ τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, ενώ μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι η παροχή θέρμανσης στους πελάτες που κάθονται στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος ενόψει του χειμώνα. Όπως σημειώνει, από το 2011 που λειτουργεί η επιχείρηση το ετήσιο κόστος για τις σόμπες στον εξωτερικό χώρο που λειτουργούν με φυσικό αέριο δεν ξεπερνούσε τα 1.800 με 2.000 ευρώ. Την περασμένη χειμερινή σεζόν το κόστος αυτό σκαρφάλωσε στα 7.300 ενώ για φέτος υπολογίζει ότι θα φθάσει σχεδόν τα 12.000 ευρώ, χωρίς να γνωρίζει εάν θα μπορέσει να προσφέρει την υπηρεσία αυτή στους πελάτες τους.
Παράλληλα, σημαντική είναι η επιβάρυνση και από τις αγορές προϊόντων για το κατάστημα που παρουσιάζουν αυξήσεις άνω του 150%. Παρά τις διαδοχικές κρίσεις έως σήμερα και τις διάφορες αυξήσεις, όπως εκείνη του ΦΠΑ ή των τελών σε καφέ και ποτά, είχαν καταφέρει να διατηρήσουν τις τιμές τους στα ίδια επίπεδα και φέτος με το λειτουργικό κόστος να είναι ανεβασμένο κατά 150% προχώρησαν τελικά σε αυξήσεις 15-20% στα προϊόντα τους.
Παρόμοια εικόνα δίνει και ιδιοκτήτης all day bar – restaurant στο Νέο Ηράκλειο που τονίζει ότι σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις η μείωση των καταναλώσεων είναι ανέφικτη. Όπως λέει, πληρώνει σταθερά τουλάχιστον 1.000 έως 1.500 ευρώ πάνω τον μήνα συγκριτικά με τις ίδιες περιόδους την περασμένη χρονιά ενώ προσπαθεί να διατηρήσει το προσωπικό του στα ίδια επίπεδα – χωρίς ωστόσο να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε προσλήψεις ακόμα και αν υπάρχει αυξημένη κίνηση στο κατάστημα.