Προειδοποίηση για «πολύ σοβαρές συνέπειες» απηύθυνε ο ρώσος πρεσβευτής στη Γερμανία, Σεργκέι Νετσάγεφ, σχετικά με το ενδεχόμενο αξιοποίησης των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Η δήλωση αυτή ήρθε ενώ ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο βέλγος πρωθυπουργός Μπαρτ Ντε Βεβέρ συζητούσαν το σχετικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο ρώσος διπλωμάτης υπογράμμισε πως «οποιαδήποτε ενέργεια με τη χρήση κρατικών πόρων της Ρωσίας χωρίς τη συμφωνία της Ρωσίας θα ήταν κλοπή», προσθέτοντας ότι μια τέτοια πράξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της φήμης της ΕΕ στον επιχειρηματικό κόσμο, «ατελείωτες μηνύσεις» και «καταστροφή του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος».
Από την πλευρά του, ο καγκελάριος Μερτς χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον βέλγο πρωθυπουργό «πολύ εποικοδομητική» και τόνισε τη σημασία διαμοιρασμού του ρίσκου μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κρατών, λόγω της ιδιαίτερης τρωτότητας του Βελγίου στο ζήτημα των παγωμένων ρωσικών πόρων.
Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση κοινής λύσης έως τη σύνοδο κορυφής της 18ης και 19ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Μερτς, Στέφαν Κορνέλιους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει σχέδιο για τη χρήση των παγωμένων ρωσικών πόρων, ωστόσο συναντά αντιδράσεις, κυρίως από το Βέλγιο, όπου εδρεύει η Euroclear, το αποθετήριο αξιών που διαχειρίζεται περίπου 210 δισ. ευρώ από τα συνολικά 235 δισ. ευρώ των δεσμευμένων ρωσικών πόρων στην ΕΕ.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι Βρυξέλλες αναζητούν μηχανισμό που δεν θα θέσει σε κίνδυνο το ευρώ και τους ευρωπαϊκούς πόρους στο εξωτερικό. Ο ρώσος πρεσβευτής σημείωσε ότι η πρόθεση της ΕΕ να χρησιμοποιήσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αποτελεί ένδειξη ότι οι Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν τους «μεγάλους πόρους» που απαιτούνται για τη συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας.